Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šokolado fabrikas įdarbina turinčius autizmo spektro sutrikimą: tai – mūsų supergalia

Prieš 10 metų poros įkurtas šokolado verslas, skirtas padėti autizmu sergančiam sūnui pažinti darbo pasaulį, išaugo į klestinčią socialinę įmonę. Joje dirba 12 žmonių, iš kurių dauguma yra turintys autizmo spektro sutrikimą, ir šimtams autizmu sergančių jaunuolių siūlo praktiką, rašo BBC.
Šokoladas
Šokoladas / 123rf.com nuotr.

Čia įmonės „Harry Specters“ Elyje, Kembridžšyro grafystėje, įkūrėjai Shazas ir Mona Shahai pasakoja, kaip šokoladas pakeitė jų gyvenimą, o kai kurie autistai darbuotojai dalijasi mintimis apie šios mažos šeimos įmonės poveikį.

Inkubatorius

Shahų gyvenimas gimtajame Pakistane buvo nelengvas, nes jie stengėsi rasti paramą ir tinkamą išsilavinimą savo sūnui Ashui, kuriam būnant trejų metų buvo diagnozuotas autizmo spektro sutrikimas.

„2001 m. žmonės nelabai žinojo apie autizmą, o Ashas nekalbėjo, kol jam buvo beveik šešeri“, – BBC pasakoja Mona Shah.

Dauguma mokyklų jų sūnų atstūmė, šeimai buvo „labai, labai sunku“, ir viskas komplikavosi, kai moteris pamatė, kaip tėvai savo vaikus nuo jos sūnaus laiko atokiau, sakydami, kad jis „išprotėjo“.

„Jis tiesiog norėjo susirasti draugų ir nežinojo, ką reiškia išprotėjęs – mes suvokėme, kad turime kažką daryti“, – tęsė ji.

Naudodamasis Jungtinės Karalystės aukštos kvalifikacijos migrantų programa, inžinierius Shazas 2006 m. galėjo persikelti į Angliją kartu su žmona, sūnumi ir dukra Mina.

Sutuoktiniai gavo gerus darbus. „Bet mes pradėjome galvoti apie tolesnius žingsnius dėl Asho“, – sako M.Shah.

Atsitiktinai ji susidūrė su šokolado gamintoju ir susižavėjusi nuėjo į šokolado gamybos kursus.

„Supratau, kad šokolado gamyboje vyrauja rutina ir struktūra, be to, tai buvo gana jutiminis procesas“, – sako ji, manydama, kad tai būtų „ideali veikla turintiems autizmo spektro sutrikimą“.

Ji pradėjo gaminti šokoladinius saldainius namuose, o Ashas ir jo draugai iš specialiųjų ugdymosi poreikių mokyklos mielai prisijungė.

Pora gavo finansavimą, o jų socialinė įmonė „Harry Specters“ ėmė formuotis, nes atsirado įmonių užsakymų.

Socialinės įmonės – tai įmonės, kurių pagrindinis motyvas yra socialiniai pokyčiai, o ne pelnas.

Jie persikėlė į dabartinę savo gamyklą Elyje, kur visi, išskyrus juos pačius ir pakuočių prižiūrėtoją, yra turintys autizmo spektro sutrikimą.

Nacionalinės autizmo draugijos duomenimis, Jungtinėje Karalystėje vienas iš 100 žmonių turi autizmo spektro sutrikimą, o autizmą turinčių suaugusiųjų ir vaikų yra apie 700 tūkst.

Žvelgdama į statistiką, Shazas teigia, kad pora atrado, jog 85 proc. turinčių autizmo spektro sutrikimą yra bedarbiai, tačiau 61 proc. jų daugiau nei noriai dirba.

„Egzistuoja klaidinga nuomonė, kad turintiems autizmo spektro sutrikimą gali prireikti daug paramos, tačiau tiesa ta, kad pradžioje naujame darbe visiems reikia paramos“, – teigia jis.

„Daugelis įmonių nesuvokia, kokie darbštūs ir lojalūs yra turinčių autizmo spektro sutrikimą. Jie niekada nevengia savo pareigų ir visada klausia, ką dar padaryti?“, – tęsė jis.

Richmal Maybank, Nacionalinės autizmo draugijos darbdavių įsitraukimo vadovas, sako: „Daugelis turinčių autizmo spektro sutrikimą žmonių nori susirasti darbą, kuris atspindėtų jų talentus ir pomėgius, ir gali daug ką pasiūlyti darbdaviams“.

„Nedideli pokyčiai įdarbinimo procese ir darbo vietoje gali labai daug ką pakeisti, pavyzdžiui, turėti pagrindinį supratimą apie autizmą ir dirbti su turinčiais autizmo spektro sutrikimą, siekiant išsiaiškinti, kas jiems geriausiai tinka“, – sako ji.

Pasak R.Maybank, ponas ir ponia Shahai greitai suprato, kokia svarbi jų komandai buvo šokolado gamybos „rutina ir struktūra“.

„Tai gali labai nuraminti turintį autizmo spektro sutrikimą žmogų – jei darai kažką, ką žinai, ir tai kartojasi, gali beveik medituoti“, – sako Shazas.

Keletas jų darbuotojų pradėjo dirbti visą darbo dieną, todėl įgijo pasitikėjimo savimi, kad galėtų pereiti į kitą darbą.

Viena buvusi darbuotoja, turinti autizmo spektro sutrikimą, sirgo depresija ir atvykusi vos kalbėjo, bet išvykdama bėgdavo per kambarį, kad atsilieptų telefonu, nes norėjo kalbėti su žmonėmis, pasakoja ponia Shah.

Dabar ši moteris sėkmingai dirba duomenų analitike.

„Šią vietą laikome inkubatoriumi, kuris didina žmonių, galinčių daug kuo prisidėti, pasitikėjimą savimi ir moralę“, – sako M.Shah.

Šią vietą laikome inkubatoriumi, kuris didina žmonių, galinčių daug kuo prisidėti, pasitikėjimą savimi ir moralę, – sako M.Shah.

„Tai mano supergalia“

Šokoladininkas 25 metų Gregas Smithas „Harry Specters“ dirba apie penkerius metus.

Jis pradėjo nuo praktikos, o vėliau perėjo į nuolatinį darbą.

„Tai buvo mano pirmasis apmokamas darbas“, – sako jis.

Pradėjęs nuo pakavimo, dabar jis yra visavertis šokolado meistras.

„Kelionė, į kurią jie mane nuvedė, yra neįtikėtina – tai tikrai pakeitė mano gyvenimą“, – prisipažįsta Gregas.

„Harry Specters“ neseniai laimėjo sutartį tiekti prekybos tinklui „Aldi“ savo šokolado plyteles ir pasirodė „Channel 4“ laidoje „Aldi's Next Big Thing“.

„Kai gavome sutartį, visi buvo pakylėti“, – sako G.Smithas.

„Labai didžiuojuosi kiekvienu komandos nariu – be jų nebūčiau ten, kur dabar esu“, – sako jis.

G.Smithas pripažįsta, kad bendrovė iš tikrųjų atskleidė geriausias jo savybes – atrodo, kad savo negalią naudoji kaip supergalią.

G. Smithas glaudžiai bendradarbiauja su 20 metų šokolado gamintoju Bruce'u Hall'u, kuris pirmą kartą į įmonę atvyko atlikti praktikos prieš šešerius metus.

Jis tapo žinomas kaip „bylų tvarkytojas“, nes vienas iš jo darbų – tikrinti, ar tvarkingi įmonės dokumentai.

„Dirbti fabrike tikrai puiku“, – sako jis, o vienas iš privalumų – „valgyti likučius“.

„Biuro aštuonkojis“

32 metų Zoey Clenshaw yra operacijų vadovė ir turi autizmo spektro sutrikimą, kuriuo, kaip tvirtina, labai besididžiuojanti.

Ji gamykloje dirba apie 18 mėnesių ir tik neseniai jai buvo diagnozuotas autizmas.

„Buvau savarankiškai dirbanti menininkė, bet jaučiau, kad man reikia stabilesnio darbo“, – aiškina ji.

„Tačiau labai nerimavau dėl įsidarbinimo, nes pastebėjau, kad žmonės nesutinka padaryti net ir nedidelių pakeitimų, kad man pavyktų prisitaikyti darbo vietoje. Tačiau čia viskas visiškai kitaip“, – sako ji.

„Nerimavau, kaip susitvarkysiu su tuo, kad būsiu įsitempusi ir nusiminusi, bet dabar man puikiai sekasi. Man būdavo siaubingai neramu, bet dabar einu į parodas ir bendrauju su žmonėmis. Tai nereiškia, kad nerimas išnyko, bet čia jie sako, kad rasome išeitį, tai tikrai puiki komanda“, – tvirtina Zoey.

Ji gavo „biuro aštuonkojo“ pravardę, nes ponas ir ponia Shahai sako, kad ponia Clenshaw daro „beveik viską“, išskyrus šokolado gamybą.

Pagrindiniai autizmo požymiai:

  • Sunku suprasti, ką kiti galvoja ar jaučia;
  • Labai nerimauja dėl socialinių situacijų;
  • Sunkumai užmezgant draugystę;
  • Atrodo nerišlus ar grubus, nors to nenori;
  • Sunku išreikšti jausmus;
  • Priimti dalykus labai pažodžiui, pavyzdžiui, nesupranta sarkazmo;
  • Labai nerimauja dėl įprastos tvarkos pokyčių
  • Šaltinis: NHS.

„Vyriausiasis išformavimo specialistas“

24 metų Josephas Carassas pirmą kartą atėjo į įmonę 2019 m. gegužės mėn. atlikti praktikos ir sako, kad atlieka „visą eilę darbų“.

Tarp jų yra šokoladinių saldainių išėmimas iš formų „ir užtikrinimas, kad jie visi būtų tobuli“.

Dėl savo įgūdžių jis pelnė „vyriausiojo išformavimo specialisto“ titulą ir sako, kad gamykloje vyrauja „labai palanki atmosfera“.

„Aš labai vertinu likusius komandos narius – jie gamina šokoladinius saldainius, o aš juos išiminėju iš formų“, – aiškina jis.

„Dabar dirbu visu etatu, nes šiuo metų laiku čia labai daug darbo, ir norėčiau čia likti – nemanau, kad būčiau laimingas dirbdamas kitą darbą“, – apibendrino Josephas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas