Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spalio pradžioje – trys mirtini nelaimingi atsitikimai darbe: šiuos incidentus sieja svarbi aplinkybė

Spalio pradžioje trijose Lietuvos įmonėse įvyko trys mirtini nelaimingi atsitikimai darbe, kuriuos šiuo metu tiria Valstybinė darbo inspekcija (VDI). Šie įvykiai pabrėžia, kaip svarbu laikytis darbo saugos reikalavimų ir užtikrinti, kad darbo aplinka būtų kiek įmanoma saugesnė, rašoma VDI pranešime spaudai.
Kaune pristatyti nauji greitosios pagalbos automobiliai
Kaune pristatyti nauji greitosios pagalbos automobiliai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pirmasis mirtinas incidentas įvyko spalio pradžioje Šiauliuose. Darbuotojas darbo vietoje pradėjo bėgti nežiūrėdamas į priekį. Netikėtai jis atsitrenkė į krautuvo porankį, kuris buvo maždaug 90 cm aukštyje nuo pagrindo. Nors kolegos iš karto iškvietė pagalbą ir pradėjo gaivinimą, darbuotojo gyvybės išgelbėti nepavyko.

Antrasis incidentas įvyko spalio 8 d. medienos granulių gamybos linijoje. Nelaimė nutiko, kai vyr. inžinierius siekė nufotografuoti granulių transporterio juostos defektą. Darbuotojui užlipus ant transporterio platformos, transporterio velenas įtraukė jo ranką. Darbuotojas pakeliui į ligoninę mirė.

Trečiasis incidentas įvyko, kai įmonės darbuotojai, tikrindami sistemos sandarumą, atliko hidraulinius bandymus. Bandymų metu slėgis sistemoje buvo pakeltas iki 33 barų. Praėjus maždaug 20 minučių, darbų vadovas nuėjo patikrinti sistemos slėgio pokyčių, tačiau būtent tuo metu įvyko staigus suspaustų dujų išsiveržimas. Dėl patirtų sužalojimų darbuotojas mirė vietoje.

Darbuotojų saugos ir sveikatos skyriaus vedėjas Saulius Balčiūnas pabrėžia, kad šiuos incidentus sieja svarbi aplinkybė – visus juos daugiau ar mažiau lėmė nukentėjusiųjų veiksmai. Tačiau dar svarbiau, kad paskutiniais dviem atvejais nukentėjo asmenys (inžinierius, darbų vadovas), kurie turėjo užtikrinti savo ir kolegų, kitų darbuotojų, saugų darbą su įrenginiais. Analizuojant tokius atvejus darytinos tik dvi išvados: arba darbuotojai žuvo, nes neturėjo pakankami žinių darbuotojų saugos ir sveikatos srityje ir dėl to nesuvokė rizikos veiksnių, arba darbuotojai sąmoningai rizikavo.

VDI dar kartą primena įmonių vadovams, kad jų tiesioginė atsakomybė – užtikrinti įgaliotų asmenų – padalinių vadovų, kitų darbuotojų, kuriems pavesta įgyvendinti saugos reikalavimus įmonėje, – žinių darbuotojų saugos ir sveikatos srityje pakankamumą, nes tik taip galima išsaugoti darbuotojų sveikatą ir gyvybes.

„Pastebima, kad šiais metais gerokai išaugo mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe skaičius, kuriuos lėmė nesaugūs pačių darbuotojų ar jų kolegų veiksmai, – sako S. Balčiūnas. – Darbuotojai žūsta nes jie patys ar jų kolegos elgiasi išskirtinai nesaugiai arba sąmoningai rizikuoja, todėl norisi dar kartą paraginti darbuotojus darbo vietose vadovautis savo patirtimi ir pagrindine taisykle – „sustok, pagalvok, veik“, kad, vykdydami jiems pavestus darbus, savo veiksmais nesukeltų pavojaus pagrindinėms žmogiškosios egzistencijos vertybėms – gyvybei ir sveikatai.“

Darbuotojų saugos ir sveikatos skyriaus vedėjas pažymi, kad būtina stiprinti kontrolę ir užtikrinti, kad įrengimai būtų patikimi, o darbuotojai – apmokyti ir instruktuoti. „Neretai užtenka mažo neatitikimo arba darbuotojų neatidumo, kad įvyktų mirtina nelaimė, – akcentuoja S.Balčiūnas. – Šios trys prarastos gyvybės – didžiulė tragedija, kuri dar kartą verčia susimąstyti, kaip svarbu neignoruoti saugos reikalavimų ir sukurti maksimaliai saugią aplinką, kurioje būtų galima išvengti tokių tragedijų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito