Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Statybinės technikos ir įrankių įmonėje dirbančios moterys: kaip joms pavyksta draugauti su šiuo „vyrišku darbu“?

Burzgiantys vikšriniai ekskavatoriai, volai, krautuvai, įvairūs statybos įrankiai – aplinka, kurioje įprastai galima pamatyti besidarbuojančius vyrus. Čia sutikti darbuotoją moterį pasitaiko kiek rečiau, tačiau nepaisant išankstinių nuostatų apie „vyrišką darbą“, toks požiūris greitai pasikeičia, kai darbuotoja parodo savo kompetenciją.
CRAMO darbuotojos
CRAMO darbuotojos / Asmeninio albumo nuotr.

Su kokiais stereotipais susiduria dirbdamos vyriškoje sferoje, pasakoja statybinės įrangos nuomos „Cramo“ darbuotojos: padalinio vadovė Rusnė bei nuomos vadybininkės Raminta ir Indrė.

Darbo aplinka netrukdo jaustis moterimi

Ūžianti, pypsinti statybos technika – įprastiniai „Cramo“ Kauno padalinio nuomos vadybininkės Ramintos darbo aplinkos garsai.

„Darbinė aplinka triukšminga, tikrai ne „gėlytės“, kartais namuose pastebiu, kad drabužius tepalais išsitepiau. Darbe apsivelku ryškiaspalvę liemenę, apsiaunu saugos batus, bet nepamirštu, kad esu moteris – visada pasidarau manikiūrą, makiažą“, – sako Raminta, tvirtinanti, kad šis darbas ją tikrai „veža“, nes yra įdomus.

Panašaus darbo patirtį turėjusią Ramintą įsidarbinti šioje įmonėje paskatino solidus „Cramo“ įvaizdis, geresnės darbo sąlygos, pozityvi aplinka, aukštesnė darbo kultūra. Nors ši sritis tarsi nėra moteriška, Raminta tvirtina, kad pastaruoju metu kitos įmonės įrankių nuomai ieško būtent moterų, galbūt todėl, kad jos maloniai bendrauja, yra tvarkingos, atidžios.

Raminta mano, kad moterims tokiame darbe galbūt netgi lengviau nei vyrams, nes jos kalba švelniau, o tai padeda spręsti konfliktines situacijas: „Juk visko pasitaiko – kai klientas pasiima įrankį, turi atlikti darbą greitai ir jeigu kažkas nepavyksta, reaguoja audringai, tačiau bendraudami su moterimi vyrai kitaip reaguoja, labiau linkę išklausyti, tik po to dėsto savo argumentus.“

Raminta supranta, kad kartais žmonės pasako ne tai, ką galvoja, nes tiesiog pasiduoda emocijoms, net tenka išgirsti – leiskit man pasikalbėti su vyru. „Bet mano tvirtas charakteris, darbas yra darbas, visko pasitaiko“, – šypsosi kaunietė.

Asmeninio albumo nuotr./CRAMO darbuotoja Raminta
Asmeninio albumo nuotr./CRAMO darbuotoja Raminta

Moteris ir sunkiasvorė technika – puikus duetas!

Laisvalaikiu Raminta mėgsta žvejoti – gal todėl jai ir patinka toks darbas, nebijo savitos aplinkos, technikos.

„Darbe teko vairuoti ekskavatorių, volą, vikšriniu krautuvu kasti sniegą įmonės teritorijoje. Man ne tik įdomu, bet net ir labai svarbu pačiai išbandyti techniką, mokėti naudoti įrankį, tuomet daug paprasčiau patarti klientui. Juk ne paslaptis, kad ateina tokių vyrų, kurie nelabai išmano, ko jiems reikia. Tokiais atvejais turi išsamiai viską paaiškinti, kad neliktų nesusipratimų“, – pasakoja vadybininkė.

Pašnekovė mano, kad visada bus darbų, kuriuose reikia daugiau vyriškos jėgos. Kita vertus, ne visi vyriški darbai yra tokie sunkūs, kad jų negalėtų padaryti moterys: Raminta pati namuose gali spintelę pakabinti, grindjuostę nupjauti ar sienas nudažyti – jai nereikia pagalbos.

Kita vertus, jeigu darbe reikia pakelti sunkesnį darbo įrankį klientai vyrai dažniausiai būna supratingi ir pasiima jį patys. „Labai nesipriešinu“, – šypteli.

Išsikėlė asmeninį iššūkį

Dvejus metus „Cramo“ dirbanti Kėdainių padalinio vadovė Rusnė čia atėjo iš visiškai kitos darbo srities – anksčiau dirbo vadybininke Kaune. Ją paskatino galimybė įsidarbinti savame mieste.

„Nors tai vyriška sritis ir teko įsilieti į vyrišką kolektyvą, tai manęs negąsdino, priešingai – intrigavo. Tai buvo tarsi iššūkis. Norėjosi įrodyti, kad ne tik vyrai gali, bet ir moterys“, – teigia Rusnė.

Darbą šioje įmonėje ji pradėjo kaip nuomos vadybininkė, o po pusmečio tapo padalinio vadove. „Manau lėmė visas mano įdirbis – viską dariau nuoširdžiai, neatsisakiau jokių pareigų, o pradžia buvo tikrai sunki. Save motyvavau, kad galiu tai padaryti. Ir tikrai susitvarkiau su savo pareigomis, mano pastangos buvo įvertintos“, – pasakoja pašnekovė.

O mokytis tenka ir dabar kiekvieną dieną, kai reikia pasigilinti į kokią nors specifinę sritį. „Sunkiausia išmanyti ne apie stambiąją techniką, bet apie smulkius įrankius, nes jų asortimentas gerokai didesnis ir turi daugiau niuansų“, – sako Rusnė.

Asmeninio albumo nuotr./CRAMO darbuotoja Rusnė
Asmeninio albumo nuotr./CRAMO darbuotoja Rusnė

Klientus pasitinka su šypsena

Padalinio vadovė mano, kad vis dar egzistuoja stereotipai apie vyriškus ir moteriškus darbus: „Mūsų klientai dažniausiai vyrai, ir vis dar pasitaiko tokių, kurie galvoja, kad tik vyrai ir gali suprasti statybų sritį.“

Padalinio vadovė kiekvieną dieną atlieka daug skirtingų darbų: rūpinasi technikos priežiūra, paskirsto kolegų darbus, tvirtina sąskaitas, derina transportą. O jeigu kolega nespėja, aptarnauja ir klientus – juos pasitinka su šypsena.

Rusnė prisimena, kai dirbo su vaikinais, kurie buvo jos mokiniai: „Klientas eina pas kolegą vyrą, o jis kaip mokinys dar ne viską žino, konsultuojasi su manimi. Greitai klientai įsitikina, kad moterys gali žinoti išties daug apie šią sritį ir puikiai konsultuoti.“

Nuolatiniai klientai dabar eina tiesiai pas Rusnę, nes žino, kad ji parinks įrankį greitai, kompetentingai. „Jaučiu klientų nuoširdžiai palankų požiūrį“, – šypsosi.

Tobulėjimui ribų nėra

„Cramo“ Vilniaus padalinyje nuomos vadybininke 2,5 metų dirbanti Indrė susidomėjo šiuo darbu todėl, kad norėjo įgyti naujos patirties: „Suintrigavo techniška sritis ir dinamiškas darbas, kolektyvas sutiko šiltai, draugiškai, sulaukiau daug pagalbos.“

Kelis mėnesius padirbėjusi mokine, Indrė dirbo ir sandėlyje, kad susipažintų su įranga, sužinotų, kaip ji tvarkoma. „Sunkiausia buvo didelis asortimentas – kai skambina klientas, kad kažkas neveikia, turi pakonsultuoti, kaip susitvarkyti su iškilusia problema“, – apie nuomos vadybininkės pareigas pasakoja darbuotoja.

Kita vertus, daug naujos informacijos ir yra smagiausia šio darbo dalis. „Kiekviena diena vis kitokia, dirbame su technika, kuri atsinaujina, todėl nuolat reikia mokytis“, – teigia Indrė.

Asmeninio albumo nuotr./CRAMO darbuotoja Indrė
Asmeninio albumo nuotr./CRAMO darbuotoja Indrė

Vadybininkė pasakoja nejaučianti sunkumų dėl to, kad šioje srityje – tiek darbuotojų, tiek klientų daugiausiai būna vyrai: „Moters akivaizdoje vyrai stengiasi kalbėti mandagiau. Anksčiau dirbau klientų aptarnavimo srityje, kur kone kiekvieną dieną susidurdavau su problemiškais klientais, kurie kalbėdavo pakeltu tonu. Galvojau, kad statybų sektoriuje tokių bus dar daugiau, bet atvirkščiai – nepasitaiko.“

Indrė teigia, kad stereotipų dėl vyriškų ir moteriškų darbų nejaučianti: „Gal tai lemia ir mūsų įmonės įvaizdis, draugiška kolektyvo atmosfera.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?