Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su agresoriais baigta: „Carlsberg“ vadovas apkaltino Rusiją pavogus jų verslą

Danijos gėrimų gamintoja „Carlsberg“ paskelbė visiškai nutraukianti savo veiklą Rusijoje po to, kai Kremlius perėmė jos operacijų šioje šalyje kontrolę, praneša BBC.
„Carlsberg“
„Carlsberg“ / Shutterstock nuotr.

Alaus gamintoja teigė, kad atsisako būti „verčiama sudaryti sandorį nepriimtinomis sąlygomis, kad pateisintų neteisėtą Rusijos verslo perėmimą“.

Prieš valstybei liepos mėnesį perimant įmonę „Baltika Breweries“ „Carlsberg“ buvo pradėjusi ją pardavinėti. Danijos kompanijos vyriausiasis vykdomasis direktorius Jacobas Aarupas-Andersenas vadovas sakė, kad Rusijos vyriausybė „pavogė mūsų verslą Rusijoje“.

„Mes neketiname jiems padėti, kad tai atrodytų teisėta“, – teigė jis.

Nuo praėjusių metų vasario mėnesio įvykusios invazijos į Ukrainą daugelis Vakarų bendrovių patyrė spaudimą palikti Rusiją ir nutraukti veiklą, rašo BBC.

„Carlsberg“ buvo viena iš daugelio bandančių parduoti savo verslą šalyje ir praėjusių metų birželį pranešė, kad pasirašė susitarimą dėl alaus daryklos „Baltika“ pardavimo, tačiau sandorio dar nebaigė.

Tačiau liepos mėnesį prezidento Vladimiro Putino pasirašytu įsaku Rusija perėmė „Baltika“ kontrolę.

Šių metų pradžioje Maskva nustatė taisykles, leidžiančias jai perimti „nedraugiškų“ šalių įmonių turtą, rašo BBC.

„Carlsberg“ interneto svetainėje nurodoma, kad „Baltika“ gamina vienus iš labiausiai atpažįstamų alaus prekės ženklų Rusijoje. Aštuoniose jos gamyklose dirba 8 400 darbuotojų.

Antradienį atnaujintoje prekybos ataskaitoje alaus gamintojas pakartojo, kad nemato „perspektyvaus sprendimo dėl pasitraukimo iš Rusijos“.

„Nesiruošiame sudaryti sandorio su Rusijos vyriausybe, kuris kaip nors pateisintų neteisėtą mūsų verslo perėmimą“, – sakė J.Aarupas-Andersenas.

Bendrovė pranešė, kad informavo „Baltika“, jog nutraukė visus licencijų susitarimus dėl savo produktų gamybos, rinkodaros ir pardavimo šalyje, tačiau teigė, kad iki 2024 m. balandžio 1 d., kol bus sunaudotos turimos atsargos, bus taikomas pereinamasis laikotarpis, rašo BBC.

Tačiau „Baltika“ ateitis lieka neaiški.

„Kai baigsis šių licencijų galiojimo laikas su lengvatiniu laikotarpiu, jie nebegalės gaminti jokių mūsų produktų. Žinoma, negaliu garantuoti, kad taip atsitiks, bet mes to tikimės“, – pridūrė J.Aarupas-Andersenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas