Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 20

Kaistant aistroms dėl PVM lengvatos, verslininkės perspėja: uždarysime pusę restoranų

Ginčai dėl to, ar 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą nuo 2023 metų neterminuotai taikyti tik viešbučiams, ar ir restoranams, kultūros, pramogų, sporto veiklai, kaitina politines aistras valdančiųjų gretose. Lemiami balsavimai Seime gali lemti ne tik įtakingų politikų karjerų vingius, bet ir darbo vietas maitinimo sektoriuje. Sušių restoranų tinklo savininkė tikina, kad be šios lengvatos teks uždaryti pusę restoranų.
Lineta Kniežė ir Nemyra Siaglo
Lineta Kniežė ir Nemyra Siaglo / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sprendimo dar nėra

9 proc. PVM tiek apgyvendinimo, tiek maitinimo, meno ir kultūros, atlikėjų, sporto paslaugoms baigia galioti šių metų pabaigoje.

Vyriausybė siūlo šią lengvatą pratęsti neribotam laikui tik viešbučiams, o restoranų ir kitų maitinimo įmonių, meno ir kultūros, atlikėjų, sporto klubų paslaugoms ir renginiams tik pusei metų – iki liepos.

Tam nepritaria konservatoriaus Mykolo Majausko vadovaujamas Seimo Biudžeto ir finansų komitetas, siūlantis 9 proc. PVM lengvatą neterminuotai taikyti visoms minėtoms veikloms.

Finansų ministerijos Mokesčių politikos departamento direktorės Jūratės Laurikėnaitės teigimu, dėl PVM lengvatos apgyvendinimo sektorius į biudžetą kitais metais nesumokėtų 24 mln. eurų, maitinimo verslas – 59,5 mln. eurų, kultūros, sporto ir pramogų įmonės – dar apie 5,5 mln. eurų.

M.Majauskas ne iki galo sutinka – jo vertinimu, pakėlus PVM vėl padidėtų šešėlis.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija (LVRA) skaičiuoja kitaip. Asociacijos išplatintame pranešime teigiama, kad „Vyriausybės argumentas apie nesurinktus į biudžetą 120 mln. eurų – lengvai paneigiamas VMI duomenimis, pagal kuriuos 2022-aisiais paskaičiuotas pardavimo PVM jau lenkia 2019-tųjų skaičius“.

„Vyriausybė, teigdama, kad sumažintas PVM pakenks biudžeto surinkimui, prieštarauja savo pačios turimai informacijai. VMI duomenimis, 2019 metais, per pirmąjį pusmetį Lietuvos viešojo maitinimo sektoriaus pardavimo PVM – 87 mln. eurų. Tik norime priminti, jog 2019-aisiais metais nebuvo nei pandemijos, nei PVM lengvatos.

PVM lengvata ne sumažino PVM surinkimo į biudžetą, bet padidino šio mokesčio surinkimą 2 proc.

2022 metais per pirmąjį pusmetį, popandeminiu laikotarpiu ir jau galiojant PVM 9 proc. lengvatai, viešojo maitinimo sektoriaus pardavimo PVM buvo 88,8 mln. eurų. Kitaip tariant, PVM lengvata ne sumažino PVM surinkimo į biudžetą, bet padidino šio mokesčio surinkimą 2 proc. Vadinasi, Vyriausybė ir Finansų ministerija, gąsdindama „biudžeto skyle“, teikia nekorektiškus duomenis arba tiesiog nepatikrina savo turimos informacijos“, – teigiama LVRA pranešime.

Uždarys restoranus, atleis darbuotojus

Pačių maitinimo įmonių atstovai irgi skaičiuoja. Ką tik Elektrėnuose naują, jau dešimtąjį, „Sushi City“ restoraną atidariusios bendrovės vadovės teigia, kad ši lengvata jiems labai reikalinga – jeigu jos neliks, esą teksią uždaryti bent pusę iš minėtų dešimties restoranų.

Šio verslo savininkė Nemyra Siaglo sako, kad sutartys dėl šio naujojo restorano buvo pasirašytos gerokai anksčiau, tad dabar skambantys įspėjimai dėl recesijos, ekonominės krizės tam įtakos nebeturėjo. Tačiau esą gąsdina kitas dalykas.

„Mes kaip verslas turime lengvatinį 9 proc. PVM tarifą, tai šiuo metu vienintelis dalykas, kuris mus gelbėja. Jeigu Vyriausybė nuspręstų panaikinti mūsų lengvatinį 9 proc. PVM, manau, ne tik mes būtume priversti pusę savo turimų restoranų uždaryti, bet ir visos Lietuvos pusė restoranų neišsilaikytų ir užsidarytų.

Šiuo metu mes nebegalime kelti kainų, nes prarastume daugumą klientų, nes parduotuvėse kainos sukilusios, išaugo energetikos kainos, žmonės nebegali sau leisti atvykti į restoraną ir turėti tokią prabangą užsisakyti pietus. Galbūt jie iš namų pietus atsineš geriau.

Labai jaučiame, kad klientų mažiau. Paprastai mūsų geriausi mėnesiai būna rugsėjis–spalis, bet šiuo metu labai jaučiame, kad klientų mažiau ir jie labai jautriai reaguoja į kainų pasikeitimus“, – sakė N.Siaglo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas