Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sveikatingumo klasterio veiklą plėsti padeda ES struktūriniai fondai

Sveikatos technologijų klasteris „iVita“, pasinaudojęs ES struktūrinių fondų priemone „Inoklaster LT“, įvykdė du projektus, skirtus klasterio veiklai plėtoti. Po sėkmingai įvykusių projektų išaugo ne tik klasterio narių tinklas, tačiau ir jų kuriamų reabilitacijai skirtų produktų asortimentas.
Diana Vertelkienė
Diana Vertelkienė / Asm. arch.

Skatina inovacijas sveikatingumo srityje

„iVita“ – tai įmonių grupė, kurios tikslas – skatinti inovacijas, bendradarbiavimą bei sinergiją sveikatos technologijų kūrimo srityje. Siekdamas pritraukti naujų narių ir praplėsti klasterio mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų (MTEPI) veiklas, klasteris pasinaudojo ES struktūrinių fondų priemone „Inoklaster LT“.

Apie sėkmingai įvykdytus projektus kalbiname „iVita“ klasterio veiklą koordinuojančios įmonės „De futuro“ direktorę Dianą Vertelkienę.

– Kas paskatino pasinaudoti priemone ir plėsti klasterį bei jo veiklas?

– Kai buvo paskelbta ši priemonė, mūsų klasterio nariai jau turėjo bendrų veiklų verslo srityje. Pamatėme kvietimą, kuris atitiko mūsų klasterio plėtros tikslus, todėl nusprendėme tuo ir pasinaudoti.

Kokią veiklą vykdėte su šia priemone?

– Vykdėme du projektus. Pirmasis projektas buvo skirtas klasterio žinomumui ir plėtrai, o antrasis – klasterio MTEPI infrastruktūros kūrimui.

Kaip pavyko didinti klasterio žinomumą? Kokiomis priemonėmis to siekėte?

– Didelis dėmesys skirtas viešinimo žinučių sklaidai, taip pat įvairių renginių organizavimui, kuriais buvo skatinamos inovacijos. Seminaruose kalbėjome apie mažoms ir vidutinėms įmonėms bei startuoliams aktualias naujų produktų kūrimo tendencijas ir idėjų generavimą.

Projekto pabaigoje Vilniaus „Litexpo“ parodų rūmuose organizavome tarptautinę sporto ir sveikatingumo konferenciją „Active training and aging“. Joje žymūs sportininkai, treneriai, sporto ir sveikos gyvensenos specialistai, mokslininkai dalinosi patirtimi, vyko diskusijos bei pristatyti tarptautiniai gerosios praktikos pavyzdžiai.

Projekto metu įsitraukėme ir į tarptautinius tinklus. Dalyvavome įvairiuose tarptautiniuose renginiuose klasteriams, kur plėtėme turimą pažinčių ir kontaktų tinklą.

Šio projekto metu buvo parengta ir tarptautinė klasterio rinkodaros strategija, kuri apėmė klasteriui aktualias mobilių sveikatos ir reabilitacijos technologijų produktų grupes. Taip pat subūrėme klasterio narių darbo komandas, kurios generavo idėjas naujiems produktams bei jų kūrimui ir pradėjome vystyti tris produktų grupes.

Pirmojo projekto metu kūrėte idėjas produktams, kokios jos?

– Tai buvo mobiliųjų sveikatos technologijų ir prevenciniai sveikatos stebėsenos produktai, sveikatingumo programos ir saugos priemonės darbui bei reabilitacijos technologijų produktai. Šių produktų kūrimui taip pat pasitelkėme ir kitas ES finansuojamas priemones.

Pirmąją produktų grupę vystėme pasitelkę priemonę „Intelektas. Bendri mokslo-verslo projektai “. Bendradarbiaudami su Lietuvos sporto universitetu, sukūrėme išmaniąsias mobiliąsias aplikacijas, skirtas valdyti aerobinės ištvermės krūvį biogrįžtamuoju ryšiu ir gauti e-konsultacijas.

Sukurtos mobiliosios sistemos leidžia žmonėms pagal atliktus testus ir širdies ritmo variabilumo rodiklį parinkti individualius treniruočių paketus.

Sukurtos mobiliosios sistemos leidžia žmonėms pagal atliktus testus ir širdies ritmo variabilumo rodiklį parinkti individualius treniruočių paketus. Šie paketai yra pritaikyti įvairioms fizinio aktyvumo veikloms (bėgimui, važiavimui dviračiu, irklavimui, šiaurietiškam ėjimui bei dinaminei veiklai sporto klube).

Antroji produktų grupė – sveikatingumo programos įmonių darbuotojams, dirbantiems stovimą ar sėdimą darbą. Šių programų metu dalyviai buvo supažindinami su fizinio aktyvumo nauda, individualizuotais pratimų kompleksais, subalansuota mityba, darbo sauga. Jie galėjo pasikonsultuoti su treneriais, sužinoti apie inovatyvią testavimo ir streso mažinimo įrangą. Savo kompetencijomis prisidėjo daugelis klasterio „iVita“ narių – Lietuvos sporto universitetas, UAB „SDG“, AB „Ortopedijos technika“, „Maistas sportui“ ir kiti.

Trečiajai produktų grupei – reabilitacijos technologijų produktams – prireikė modernių moksliniams tyrimams skirtų įrengimų, todėl pradėjome vykdyti antrą projektą pagal priemonę „Inoklaster LT“ – sukūrėme atviros prieigos MTEPI infrastruktūrą „iVitaLab“.

„iVitaLab“ – kas tai? Kokios įrangos produktų vystymui prireikė?

– Tai atviros prieigos centras, kuris teikia MTEPI paslaugas. Juo naudojasi klasterio nariai bei kitos suinteresuotos įmonės. Čia, naudodamiesi finansavimu, įsigijome tris įrengimų stendus: tyrimų stendą, skirtą vystyti precizinius komponentus ortopediniams įtvarams, funkcinės ir išmaniosios tekstilės tyrimų stendą, kuriuo buvo kuriama besiūlė reabilitacijos drabužių linija, bei įtvarų mezgimo įrenginį ir pėdų skenerį. Visi šie įrenginiai yra skirti reabilitacijos produktų kūrimui.

Kokią naudą suteikė „Inoklaster LT“ priemonė?

– Ši priemonė leido vystyti tinklaveiką, skatinti klasterio narių bendradarbiavimą, plėsti narių skaičių, skatinti MTEP vykdymą, inovacijų kūrimą, taip pat klasteris įgavo naujas kompetencijas, kadangi įsigijome atviros prieigos centrą ir galėjome išvystyti naują veiklos kryptį.

Priemonė leido vystyti tinklaveiką, skatinti klasterio narių bendradarbiavimą.

Klasterių projektams skyrė 5 milijonus eurų

Priemone „Inoklaster LT“ skatinama klasterių plėtra ir bendros jų MTEPI veiklos. Struktūriniai fondai finansavo klasterio eksploatavimo kaštus – MTEPI veiklų strategijų, tyrimų atlikimą, infrastruktūros kūrimą, mokymus, rinkodarą, naujų narių pritraukimą, įsitraukimą į tarptautinius tinklus ir kitas veiklas.

Su šia priemone buvo įvykdyta 11 projektų, kuriems finansuoti skirta beveik 5 mln. eurų.

Sekite naujienas internete http://www.esinvesticijos.lt/ ir www.eimin.lrv.lt.


Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus