Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė: „Savo noru palikti gerai apmokamą darbą buvo sunku“

Keisti darbą? Mokytis naujos specialybės? Imtis savo verslo? Panašūs klausimai neretai šmėsteli mūsų galvose, tačiau tokias mintis vejame tolyn. Dažniausiai nugali racionalus protas, sakantis, kad reikia daryti tai, ką sugebi geriausiai, ko mokeisi studijų metu. Karjeros aukštumų pasiekę žmonės net bijo pagalvoti, kas laukia viską pradedant iš naujo.
Vaida Kurpienė
Vaida Kurpienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Darbo rinkos specialistai pastebi, kad keisti profesiją jau padarius karjerą vienoje srityje nėra paprasta. Dar sunkiau apie kvalifikacijos keitimą galvoti vyresniame amžiuje, tačiau Lietuvoje netrūksta pavyzdžių, įrodančių, kad siekti savo svajonės ir imtis mėgstamos veiklos įmanoma bet kuriuo gyvenimo laikotarpiu.

Keitė gyvenimo būdą

Pardavimų srityje dirbu jau 17 metų. Paskutinės mano pareigos buvo banko „Swedbank“ Baltijos tarnybos mažmeninės bankininkystės plėtros vadovė, – pasakojo V.Kurpienė.

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė 15min.lt teigė, kad tobulėti reikia visą gyvenimą, o amžiaus ribas, kada vis dar galima keisti savo profesiją, dažniausiai mes susikuriame savo galvose.

Ji gyvas to pavyzdys. 17 metų rinkodaros srityje dirbusi moteris paliko gerai apmokamą ir mėgstamą darbą dėl veiklos, kuri jai ėmė teikti daugiau malonumo ir nė sekundės to nesigailėjo.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vaida Kurpienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vaida Kurpienė

Pati pakeičiau savo gyvenimo būdą ir mitybą. Numečiau 24 kilogramus, labai pasitaisė sveikata.

„Baigiau rinkodaros magistrantūrą, o pardavimų srityje dirbu jau 17 metų. Visą laiką dirbau pagal specialybę. Pradžioje viešbučiuose. Viename iš didelių viešbučių buvau rinkodaros ir pardavimų vadovė. Vėliau perėjau į banką ir ten dirbau septynerius metus. Paskutinės pareigos buvo banko „Swedbank“ Baltijos tarnybos mažmeninės bankininkystės plėtros vadovė“, – pasakojo pašnekovė.

Jau pusantrų metų V.Kurpienė banke nebedirba: „Pati pakeičiau savo gyvenimo būdą ir mitybą. Numečiau 24 kilogramus, labai pasitaisė sveikata. Pradėjau domėtis ir pati vesti kursus žmonėms, kurie norėtų pakeisti savo gyvenimo būdą, būti lieknesni, geriau jaustis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Verslininkėmis tapusios mamos: „Savo svajonę pavertėme mėgstamu darbu“

Iš karto atsirado žmonių, kurie susidomėjo. Palaipsniui mano kursai prigijo, be jokios reklamos tapo labai populiarūs. Jų dalyviai tiesiog matė puikius savo rezultatus. Kažkuriuo momentu tai tapo nebe papildomu, o, galima sakyti, pagrindiniu mano darbu.“

Ilgai dvejojo

Dvejojau pusantrų metų, o gal net ilgiau. Yra labai paprasta pakeisti darbą, kai jame yra kažkas blogai, bet aš dirbdama banke jaučiausi puikiai.

Pašnekovės teigimu, sprendimas keisti darbą nebuvo lengvas.

„Vienu metu turėjau du savo užsiėmimus – darbas banke ir sveikos mitybos mokymai. Reikėjo dirbti po 15 valandų per dieną, kas su sveiku gyvenimo būdu niekaip nesuderinama. Teko rinktis, tačiau tai nebuvo paprastas pasirinkimas.

TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS / Postimees.ru/Swedbank
TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS / Postimees.ru/Swedbank

Renkantis stengiausi galvoti tik apie tai, kas mane labiau džiugina. Žiūrėjau tik iš tos pozicijos, nes visada galvojau, kad žmogus gerai daro tik tą darbą, kuris jam teikia džiaugsmą.

Dvejojau pusantrų metų, o gal net ilgiau. Yra labai paprasta pakeisti darbą, kai jame yra kažkas blogai, bet aš dirbdama banke jaučiausi puikiai. Puikiai sutariau su savo vadovu, įmonė patiko, emocinė atmosfera buvo labai gera, alga tenkino, darbo sąlygos buvo nepriekaištingos.

Renkantis stengiausi galvoti tik apie tai, kas mane labiau džiugina. Žiūrėjau tik iš tos pozicijos, nes visada galvojau, kad žmogus gerai daro tik tą darbą, kuris jam teikia džiaugsmą.

Iki tol darbas banke mane tikrai džiugino. Jis nebuvo nuobodus, tačiau naujas užsiėmimas mane įtraukė, nes labai greitai mačiau savo darbo rezultatus. Per kelis mėnesius mačiau, kaip moterų akys ima žibėti, vyrai pasitempia, pagerėja sveikata.“

Vida Press nuotr./Moteris bėgioja
Vida Press nuotr./Moteris bėgioja

Paklausta, ar niekada nesigailėjo savo sprendimo, V.Kurpienė atsakė, kad baimės likti be darbo nejautė niekada ir savo sprendimu nenusivylė: „Geras darbuotojas visada sau ras darbą, dėl to visai nebijojau. Taip pat iš karto sutariau su buvusiu darbdaviu, kad jeigu man nepatiks – galėsiu grįžti. Galvojau, kad bus momentų, kai abejosiu dėl savo sprendimo, tačiau nebuvo nė vienos akimirkos, kai imčiau gailėtis. Iš banko išėjau prieš pusantrų metų.“

Ribos mūsų galvose

Amžiaus riba, kai žmogus gali keisti savo profesiją, yra tik paties žmogaus galvose. Visada klausiu: „Kas trukdo?“

Į klausimą, kada jau per vėlu galvoti apie profesijos keitimą, pašnekovė taip pat atsako ilgai nesvarstydama: „Amžiaus riba, kai žmogus gali keisti savo profesiją, yra tik paties žmogaus galvose. Visada klausiu: „Kas trukdo?“ Prieš aštuonerius ar devynerius metus buvau įsitikinusi, kad neverta blaškytis. Geriau daryti tai, ką darai geriausiai.

Tuo metu dirbau su viešbučių rinkodara ir pardavimais. Man atrodė, kad savo patirtį galiu pritaikyti labai siaurai – tik turizmo sektoriuje. Netikėtai gavau gerą darbą pasiūlymą iš banko, kuriuo pasinaudojau. Labai greitai įsivažiavau ir atėjo supratimas, kad paslaugų sektoriuje darbas yra gana panašus.

b
ES padeda tobulinti įgūdžius visą gyvenimą

Svarbiausia, tu turi pasirūpinti žmogumi ir darbas tau turi patikti. Taip, chirurgu, kai tau jau šešiasdešimt, netapsi, tačiau žinau žmonių, kurie pradėjo studijuoti mediciną būdami vyresni už mane.

V.Kurpienės teigimu, mokymasis visą gyvenimą, tobulėjimas ir nebijojimas pradėti drastiškų pokyčių net ir vyresniame amžiuje tampa norma: „Manau, kad tai yra nauja tendencija. Vis populiarėja karjeros pertraukos, kai žmonės palieka darbus metams ir išvyksta pakeliauti. Bent jau mano aplinkoje tokių atveju vis dažnėja. Labai dažnai profesiją keičia mamos, kurios turi galimybę keisti savo rutiną, pabūti atokiau nuo darbo vietos ir pagalvoti, kadgi joms iš tiesų patinka.“

Milijardieriaus patarimas

Nuo 30 iki 40 metų jūs turite apsispręsti, ar norite dirbti sau. Jūs turite įvertinti stipriąsias savo puses ir savo dėmesį sutelkti į jas, – pataria Jackas Ma.

Paklaustas, ką darytų, jei staiga taptų 25 metų amžiaus jaunuoliu, internetinės prekybos milžinės „Alibaba” įkūrėjas ir savininkas Jackas Ma pasidalino tokiu patarimu:

„Kol jūs jaunas, nesijaudinkite dėl padarytų klaidų. Kiekviena klaida jums suteikia patirtį. Iki 20 metų būkite geru mokiniu.

Nuo 20 iki 30 metų pasirinkite gerą vadovą ir sekite jo pavyzdžiu. Eikite dirbti į mažas bendroves. Didelėse bendrovėse jūs būsite mažas sraigtelis, bet mažose bendrovėse jūs išmoksite svajoti ir suprasite, kas yra aistra. Jūs išmoksite daug dalykų daryti vienu metu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jackas Ma
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jackas Ma

Nuo 50 iki 60 metų dirbkite jauniems žmonėms. Jie gali padaryti geriau, nei tuo metu galite padaryti jūs. Pasitikėkite jaunais žmonėmis, investuokite į jų verslus.

Nuo 30 iki 40 metų jūs turite apsispręsti, ar norite dirbti sau. Jūs turite įvertinti stipriąsias savo puses ir savo dėmesį sutelkti į jas.

Nuo 40 iki 50 metų nebesiblaškykite. Jau per vėlu kažką keisti. Jūs turite nuimti derlių, kurį iki tol pasėjote.

Nuo 50 iki 60 metų dirbkite jauniems žmonėms. Jie gali padaryti geriau, nei tuo metu galite padaryti jūs. Pasitikėkite jaunais žmonėmis, investuokite į jų verslus.

Kai jums daugiau kaip 60 metų, laiką skirkite sau. Mėgaukitės saule ir daugiau ilsėkitės. Profesine prasme savo gyvenime jūs jau daugelį dalykų padarėte. Likusį laiką galite skirti savo malonumui.“

Darbdaviai žiūri įtartinai

Žmonės, kurie savo profesiją keičia spontaniškai, gali susidurti su problemomis, – teigė T.Toleikis.

Portalo cvbankas.lt vadovas Tomas Toleikis 15min.lt sakė, kad sprendimas keisti profesiją dažniausiai nepriimamas staiga. „Žmogus turi hobį, užsiima papildoma veikla, kuri jam sekasi ir jis nusprendžia paversti tai nuolatiniu savo darbu. Paprastai žmonės būna jau sukaupę ir pakankamai patirties, ir pažinčių. Tokiu atveju transformacija būna gana sėkminga“, – sakė jis.

Pasak T.Toleikio, žmonės, kurie savo profesiją keičia spontaniškai, gali susidurti su problemomis. Darbdaviui gali kilti įvairių klausimų, jis gali abejoti tokio darbuotojo profesionalumu. „Reikia suprasti, kad toks darbuotojas darbdavio būtų vertinamas kaip neturintis patirties pradedantysis.

Tomas Toleikis
Tomas Toleikis

Brandaus žmogaus atlyginimo lūkesčiai ir profesinės ambicijos gerokai didesnės, todėl jam pradedančiojo vaidmuo gali būti sunkus.

Kita vertus, tai jau yra brandus žmogus, kurio lūkesčiai didesni kalbant ir apie atlyginimą, ir apie profesines ambicijas. Darbdaviams tai gali būti nepatrauklu, jie gali žiūrėti įtariai ir rinktis jaunus žmonės, kurie tik pradeda karjerą.“

Paklaustas, kokiame amžiuje apie profesijos keitimą galvoti jau būtų vėlu, pašnekovas sakė: „Nemanyčiau, kad reikia apsiriboti metais, tiesiog vyresniame amžiuje tai daryti gali būti sunku. Tokiu atveju nereikėtų aklai pulti į naują karjerą. Pradėti kaupti patirtį neatsisakant pagrindinio darbo.

Jei viskas seksis, galima žengti ir kitus žingsnius, tačiau, jeigu tai yra tik noras, vizija, bet ji nesutampa su galimybėmis, viską metus ir pasinėrus į naują veiklą galima patekti į keblią situaciją.“

„Aš galiu“ 0520
„Aš galiu“ 0520

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas