Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Emocijoms nenuslūgus: „Michelin“ žvaigždučių laureatai pasakė, kas laukia naujojoje Lietuvos restoranų eroje

Ketvirtadienis Lietuvos gastronomijos pasaulyje tapo išskirtine diena – net keturi Lietuvos restoranai buvo įvertinti prestižinėmis „Michelin“ žvaigždutėmis. Po emocingos apdovanojimų ceremonijos 15min pakalbino dvi nuo šiandien jau oficialiai sertifikuotas lietuviškos gastronomijos superžvaigždes – „Nineteen18“ šefą Andrių Kubilių ir „Demo“ šefą Tadą Eidukevičių.
"Michelin" apdovanojimai
"Michelin" apdovanojimai / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Gerai“, – trumpai į 15min į klausimą kaip jaučiasi atsakė A.Kubilius ir skaniai nusijuokė.

Paklaustas, ko po šio apdovanojimo turėtų tikėtis jo restoraną pamėgę klientai, jis kiek surimtėjo ir pasiuntė jiems paprastą žinutę – nesijaudinkite.

„Mes gavome žvaigždę už tai, ką darome dabar. Nemanau, kad mums reikia kažką keisti, kad darytume kažkaip kitaip vien dėl to, kad gavome žvaigždę. Manau, kad stipriai niekas nesikeis – kaip norėjome pamaitinti, pagirdyti ir palinksminti savo svečius, taip lygiai tą patį darysime ir toliau“, – nurodė A.Kubilius.

Vakaro metu žvaigždutes laimėję restoranai buvo atskleisti tik renginio pabaigoje. Pirmiausia buvo paskelbti tie restoranai, kurie pateko į Lietuvai skirtą „Michelin“ gidą. Į renginį buvo pakviesta gausybė restoranų atstovų ir jie gavo po vienokį ar kitokį paminėjimą ar netgi prizą. Niekas nežinojo, kas ir kiek žvaigždučių gaus ir ar apskritai gaus.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Michelin“ gido įvertinimo paskelbimas Vilniuje
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Michelin“ gido įvertinimo paskelbimas Vilniuje

„Šansas buvo, bet niekad nežinai kaip kas įvertins – ar gerai, ar negerai. Kiekvieną dieną dirbame lygiai taip pat – negalvodami, kad ateis kažkas vertinti. Kiekvienam savo svečiui mes norime padaryti geriausiai kaip mokame ir lygiai taip pat mes darėme ir inspektoriams. Nieko per daug nesukūrėme tikriausiai“, – kalbėjo „Nineteen18“ šefas.

Restoranai gavę žvaigždę turi išlaikyti kokybę – antraip gresia ją prarasti, kadangi „Michelin“ inspektoriai restoranuose ir toliau slaptai lankysis.

Visgi A.Kubiliaus tokia atsakomybė visiškai negąsdina.

„Čia apie meilę darbui – ką darai, tą darai. Ir darai gerai. Nemanau, kad tai yra apie vertinimus. „Michelin“ [žvaigždutė] man yra apie tai, kas suteikia šitoje dinamiškoje ir intensyvioje sferoje dirbant tam tikrą stabilumą ir atpažįstamumą. Tada tu gali daugiau planuoti savo gyvenimą ir ilgesniam laikui“, – nurodė jis.

Tadas Eidukevičius nusiteikęs ryžtingai – padarysime dar geriau

Renginyje žvaigždučių laureatai buvo skelbiami po vieną, išlaikant dramatiškas pauzes. Tikra emocijų banga turėjo užplūsti restorano „Demo“ šefą Tadą Eidukevičių – jis renginio metu atsiėmė dar ir geriausio jaunojo šefo apdovanojimą.

Tačiau vedėjai nulipti nuo scenos jo neragino, o jam dar nespėjus pasidžiaugti iš karto tėškė audringas ovacijas „Pirklių klubo“ salėje sukėlusią naujieną – jo restoranas tampa pirmuoju įvardintu Lietuvoje, prie savo pavadinimo prisisegsiančiu „Michelin“ žvaigždę.

„Aš tikėjaus, kad mes būsime paminėti. Tikrai nesitikėjau, kad mes būsime apdovanoti. Dabar jaučiuosi keistai, reikės su tuo apsiprasti“, – 15min kalbėjo „Demo“ šefas.

Geriausiam šalies jaunajam šefui šis apdovanojimas tik dar pakurstė ambicijas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Michelin“ gido įvertinimo paskelbimas Vilniuje
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Michelin“ gido įvertinimo paskelbimas Vilniuje

„Manau, kad daryti daugiau inovatyvių sprendimų, toliau vystyti savo kūrybinę plotmę. Tai leidžia daugiau eksperimentuoti ir kurti, o ne stagnuoti“, – nurodė jis.

T.Eidukevičius taip pat kalbėjo, kad atsakomybės išlaikyti žvaigždę jis nebijo. Dar daugiau – patirtys restorane tik gerės.

„Apdovanojimas sukurs srautą, kuris leis daugiau įsigyti įrangos, kas leis mums daugiau kurti ir gyventi ramiau“, – juokėsi pašnekovas.

Bunda jau (gastro)Baltija

Kaip jau skelbėme, „Michelin“ žvaigždes gavo dar du restoranai – restoranas „Džiaugsmas“ ir jo šefas Martynas Praškevičius bei restoranas „Pas Mus“ ir jo šefė Vita Bartininkaitė. Visi jie buvo skelbiami po vieną ir niekas, išskyrus „Michelin“ atstovus nežinojo, kiek restoranų bus apdovanoti žvaigždute.

Visi keturi aukščiausiai įvertinti restoranai yra įsikūrę Vilniuje.

Per vakarą įvairiais apdovanojimais buvo įvertinta virš 30 restoranų ir jų komandos narių.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Michelin“ gido įvertinimo paskelbimas Vilniuje
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Michelin“ gido įvertinimo paskelbimas Vilniuje

„Pirklių klubo“ salėje, į kurią susirinko daugybė sektoriaus atstovų ir žvaigždučių kol kas nelaimėjo, pavydo nebuvo justi – po kiekvieno naujo laureato paskelbimo salė plojo, šėlo ir riaumojo.

„Konkurencijos nėra. Visus tuos žmones, kurie buvo ant scenos pažįstu, su visais esu alų midų gėręs – tai yra nuostabus jausmas matyti juos šalia, besidžiaugiančius bendru tikslu ir bendru pasiekimu“, – 15min sakė T.Eidukevičius.

Keturiomis „Michelin“ žvaigždutės įvertinti restoranai yra daugiau nei Estijos ir Latvijos laimėjimai kartu sudėjus – estai taip įvertintų restoranų turi du, o latviai – vieną. Tiesa, žvaigždučių skaičius yra lygus, mat Estijos restoranas „180 by Matthias Diether“ turi išskirtinį pasiekimą – net dvi žvaigždutes.

Iki ketvirtadienio vakaro iš Baltijos šalių tik Lietuva buvo likusi be „Michelin“ vertinimo.

Pirmieji žvaigždes gavo estai. 2022 m. po vieną žvaigždę buvo skirta dviem restoranams: „NOA Chef's Hall“ ir jau minėtas „180 by Matthias Diether“. Pastarajam 2023-iaisiais buvo suteikta ir antroji žvaigždė. Pernai žvaigždės sulaukė ir latviai – ji skirta „Max Cekot Kitchen“ restoranui.

Nors aplenkti kaimynus – jausmas puikus, ir į tai dėmesį su šypsena atkreipė apdovanojimų vedėjas Justinas Jankevičius, į tai taip pat nebūtina žiūrėti vien per konkurencijos prizmę.

„Aš labai džiaugiuosi, kad mes pagaliau atsiradome šitame žemėlapyje ir pakankamai stipriai aplenkdami dvi Baltijos šalis. Baltijos šalys ir kaip stiprus regionas atsiranda kulinarijos pasaulyje ir dėl to reikia džiaugtis. Sunku dabar nupasakoti – emocijų yra daug. Bet jos susigulės ir pamatysime, kaip kas atrodys“, – užbaigė A.Kubilius.

Inspektorių prisikvietimas kainavo apie 1,7 mln. eurų

Ikoninį „Michelin gidą“ pirmąkart dar 1900 m. išleido garsioji prancūzų padangų gamintoja tuo pačiu pavadinimu. Galbūt šiandien atrodo kiek keista sieti padangas su aukštos klasės restoranais, tačiau XX a. pradžioje automobiliams masiškai populiarėjant tai buvo naudingas praktinis gidas vairuotojui su žemėlapiais, remonto taškais, degalinėmis, viešbučiais ir, žinoma, vietomis pavalgyti.

Žvaigždučių sistema pirmąkart pristatyta 1926 m. – visi to verti restoranai gaudavo po žvaigždutę. Dabartinė trijų žvaigždučių sistema įvesta 1931 m.

Ilgainiui gidas apėmė kitas valstybes – pavyzdžiui, Italijoje vertinti maitinimo įstaigas pradėta 1956 m., o pirmasis Niujorko „Michelin“ gidas išleistas 2005 m.

Kaip rašoma „Michelin“ tinklalapyje, žvaigždė suteikiama restoranams, kuriuose gaminami išskirtiniai patiekalai. Aukščiausias galimas įvertinimas – trys žvaigždutės. Tai reiškia, kad pats restoranas vertas atskiros kelionės. Dvi žvaigždutės reiškia, kad dėl restorano verta koreguoti savo originalų maršrutą, o viena – kad verta jame sustoti pavalgyti, esant konkrečiame mieste ar kitoje vietoje.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Michelin“ gido įvertinimo paskelbimas Vilniuje
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Michelin“ gido įvertinimo paskelbimas Vilniuje

„Atsižvelgiama į penkis universalius kriterijus: ingredientų kokybę, skonių harmoniją, technikos meistriškumą, virtuvės šefo asmenybę, kuri atsiskleidžia per jo virtuvę, ir, kas ne mažiau svarbu, nuoseklumą visame meniu laikui bėgant. Nuolat iš naujo vertiname jau įvertintus restoranus, siekdami užtikrinti, kad svečiams būtų siūlomas toks pat aukštas maisto gaminimo lygis“, – rašoma „Michelin“ tinklalapyje.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija yra nurodžiusi, jog tam, kad būtų įtraukta į „Michelin“ gidą, Lietuva sumokėjo per 1,5 mln. eurų be pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Už šią sumą pasirašyta trejų metų sutartis, jos metu „Michelin“ vertintojai pakartotinai lankysis Lietuvoje ir galbūt pakels restoranų reitingą arba suteiks vertinimą naujam restoranui. Dalis pinigų bus skirta ir šalies reklamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus