Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Swedbank“ apklausa: pusė Estijos pramonės įmonių planuoja šiemet didinti investicijas

Beveik pusė, arba 49 proc., Estijos pramonės įmonių planuoja 2021 metais padidinti savo investicijas ir numatoma investicijų suma turėtų išaugti 57 proc., parodė banko „Swedbank“ atlikta pramonės įmonių apklausa.
Ekskursija Panevėžio „Stiklo“ fabrike
Pramonė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Be investicijų, kuriomis siekiama didinti veiksmingumą, auga investicijos, kuriomis siekiama su klimatu susijusių tikslų.

Apklausoje dalyvavusios įmonės nurodė tokius pagrindinius investicijų finansavimo tikslus: veiksmingumo didinimas (87 proc. apklaustųjų), gamybos apimčių didinimas (74 proc.), produktų kūrimas (55 proc.) ir žengimas į naujas rinkas (33 proc.).

Vidutiniškai 25 proc. investicijų planuojama skirti gamybos operacijų automatizavimui ir skaitmeninimui.

Anksčiau į technologijas aktyviausiai investavo didelės įmonės, tačiau šiemet jas aplenkė vidutinės įmonės – į technologijas tame segmente investuojančių įmonių dalis pasiekė 45 procentus.

„Tai, kad vidutinio dydžio įmonės aktyviai investuoja į technologijas, yra gera žinia Estijos ekonomikai, nes ji rodo įmonių augimo užmojus ir padeda sušvelninti riziką, kurią kelia galima sveikatos krizė ir darbo jėgos pasiūlos mažėjimas“, – pareiškė „Swedbank“ Estijoje pramonės skyriaus vadovas Raulis Kirsimae.

„Sudėtingoje aplinkoje, kurioje įmonės susiduria su įvairias iššūkiais, kuriuos reikia nedelsiant spręsti, tikrai yra pagirtina tai, kad jos taip pat randa galimybių sutelkti dėmesį į strateginius klausimus, tokius kaip gamybos procesų technologijų plėtra siekiant didinti konkurencingumą“, – pažymėjo jis.

Apklausa taip pat parodė, jog vis daugiau dėmesio skiriama su aplinka susijusiems tikslams.

Daugiau nei dešimtadalis, arba 14 proc., apklaustų įmonių nurodė, kad vienas jų tikslų yra mažinti išmetamą anglies dioksido kiekį, o 9 proc. paminėjo prisitaikymą prie aplinkosaugos reikalavimų.

Siekdamos su aplinka susijusių tikslų, pramonės įmonės daugiausia dėmesio skiria gamybos atliekų mažinimui (55 proc. įmonių) ir energijos taupymui (54 proc.). Šių tikslų planuojama siekti perdirbant gamybos atliekas, mažinant standartų neatitinkančios ir pardavimui netinkamos produkcijos dalį bei diegiant LED apšvietimą ir naujesnę įrangą.

Šių metų kovo ir balandžio mėnesiais atliktoje pramonės įmonių apklausoje dalyvavę verslininkai nurodė, jog, kaip ir anksčiau, tikisi, kad investicijos atsipirks per vidutiniškai 5,2 metų.

Apklausoje dalyvavo iš viso 269 įmonės, turinčios iš viso 25,053 tūkst. darbuotojų. Jų bendra metinė apyvarta viršija 3,7 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas