Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas iš naujo turės vertinti NDX ir VMI ginčą dėl palūkanų

Teismas turės iš naujo vertinti verslininko Nerijaus Numos netiesiogiai kontroliuojamos investicijų bendrovės „NDX Group“ ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) ginčą dėl įmonės akcininkų, priklaususių vadinamajam VP dešimtukui, prieš daugiau kaip dešimtmetį suteiktų paskolų palūkanų – 1,457 mln. eurų.
Valstybinė mokesčių inspekcija
Valstybinė mokesčių inspekcija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

VMI teigimu, bendrovė neteisėtai akcininkams išmokėtas palūkanas priskyrė leidžiamiems atskaitymams.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) kovo 24 dieną patenkino „NDX Group“ skundą ir panaikino Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) pernai lapkritį priimtą sprendimą atmesti bendrovės ieškinį – ji prašo panaikinti VMI sprendimą – ir grąžino jį pirmos instancijos teismui nagrinėti iš naujo.

VMI, atlikusi „NDX Group“ mokestinį patikrinimą, 2018-ųjų birželį nutarė, kad 2008 metais įmonės akcininkų suteiktų paskolų palūkanos negalėjo būti priskiriamos leidžiamiems atskaitymams, nes paskolomis buvo siekiama ne ekonominės, bet mokestinės naudos. Anot VMI, dėl to 2008–2009 metais įmonės nuostoliai buvo nepagrįstai padidinti ir vėliau atskaityti iš apmokestinamojo pelno.

Tuo metu „NDX Group“ tvirtino, kad paskolomis (dėl įstatinio kapitalo mažinimo atsilaisvinusias lėšas perkvalifikavus į ilgalaikes paskolas) siekta konkrečios ekonominės naudos – išsaugoti kuo didesnę tuometinės antrinės įmonės VST akcijų paketo vertę, kuri vėliau buvo panaudota steigiant jau likviduotą nacionalinę energetikos bendrovę „Leo LT“.

Anot VAAT, „NDX Group“ teiginiai apie siekį išsaugoti VST akcijų paketo vertę yra tik gynybinė pozicija – ji neatitinka tiek faktinių aplinkybių, tiek vieno akcininkų pripažinimo, jog paskolos sutartimis buvo siekiama mokestinės naudos.

LVAT nurodė, kad tai nebuvo naujai apskaičiuotas ir VMI nurodytas sumokėti pelno mokestis, todėl šis ginčas nepriklauso mokestinių ginčų kategorijai ir Mokestinių ginčų komisija buvo nekompetentinga jį nagrinėti, o administraciniame teisme bylą privalėjo nagrinėti trijų teisėjų kolegija.

„Bylą išnagrinėjo ir (...) sprendimą priėmė vienas teisėjas, nors bylą privalėjo nagrinėti trijų teisėjų kolegija, todėl byla buvo išnagrinėtina neteisėtos sudėties teismo“, – rašoma LVAT nutartyje.

Su N.Numa konfliktuojantis VP dešimtuko smulkusis akcininkas Mindaugas Marcinkevičius anksčiau ne kartą yra teigęs, kad tokie sandoriai buvo grupėje taikytos sistemingos mokesčių vengimo schemos dalis.

VMI nuo 2012 metų atliko visų buvusio VP dešimtuko akcininkų mokestinius tikrinimus, kurių metu jiems iš viso apskaičiuota beveik 2 mln. eurų mokesčių, baudų ir delspinigių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas