Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 09 22 /17:55

Teismas laikinai uždraudė „Klaipėdos naftos“ darbuotojams parduoti įmonės akcijų

Klaipėdos teismas prokurorų prašymu laikinai uždraudė valstybės valdomos bendrovės „Klaipėdos nafta“ darbuotojams parduoti ar kitaip perleisti jų turimas bendrovės akcijas, nemokamai gautas iš įmonės kaip premijas, bei sustabdė jų suteikimo taisyklių galiojimą.
Dainiaus Kreivio vizitas „Klaipėdos naftoje“
„Klaipėdos nafta“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorė Laura Paulikienė pateikė ieškinį Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmams, prašydama pripažinti negaliojančiomis „Klaipėdos naftos“ akcininkų patvirtintas akcijų suteikimo taisykles, sprendimus dėl jų suteikimo darbuotojams, kai pusę kiekvienam darbuotojui skirtos premijos nuspręsta išmokėti akcijomis, pranešė prokuratūra.

Ieškiniu, kurį teismas priėmė nagrinėti, taip pat prašoma pripažinti negaliojančiomis sutartis, pasirašytas su 290 bendrovės darbuotojų, įskaitant ir vadovus.

„Klaipėdos nafta“ savo akcijų 2019 metais buvo suteikusi daugiau kaip 350 darbuotojų. L.Paulikienė BNS sakė, kad dalis akcijas gavusių darbuotojų jas jau yra pardavę, todėl ieškinyje nurodytas mažesnis jų skaičius..

Teismas taip pat tenkino prokurorės prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones – uždraudė darbuotojams perleisti nuosavybės teises į bendrovės akcijas įgytas pagal akcijų suteikimo sutartis iki teismo sprendimo įsiteisėjimo.

Prokurorė nustatė, kad sprendimas mokėti premijas darbuotojams bendrovės akcijomis prieštarauja Akcinių bendrovių įstatymui – jis nesuteikia teisės neatlygintinai darbuotojams ir vadovams suteikti akcijų bendrovės, kurios daugiau kaip pusė akcijų nuosavybės teise priklauso valstybei.

Daugiau nei 70 proc. „Klaipėdos naftos“ akcijų priklauso valstybei.

Įmonės atstovė Orinta Barkauskaitė BNS sakė, kad įmonė nėra gavusi ieškinio ir su juo nesusipažinusi, todėl nuo komentarų susilaiko.

„2019 metais bendrovė akcijomis išmokėjo dalį darbuotojams skirtos premijos už 2018 metais pasiektus rezultatus vietoje piniginio atlygio, kaip numato bendrovės premijavimo tvarka. Vėlesniais laikotarpiais įmonė darbuotojų akcijomis neskatino“, – komentare BNS sakė ji.

„Klaipėdos nafta“ 2019 metais darbuotojams nemokamai suteikė apie 0,2 proc. savo akcijų – taip išmokėta iki 50 proc. metinės premijos už 2018 metų rezultatus. Akcijų suteikta 357 darbuotojams, iš viso įmonėje tuomet dirbo 384 žmonės.

Įmonės atstovė Orinta Barkauskaitė BNS sakė, kad vėlesniais metais akcijos darbuotojams nebuvo dalijamos.

Darbuotojams skirtas akcijas įmonė įsigijo biržoje, už jas sumokėta 600 tūkst. eurų. Iš 1,46 mln. vienetų supirktų akcijų darbuotojams buvo skirta 807,6 tūkst.

„Klaipėdos naftos“ akcijų suteikimo taisykles akcininkai patvirtino 2018 metų lapkritį, bendrovė skelbė, kad ji yra pirmoji valstybės įmonė, savo darbuotojams dalį premijos išmokėjusi akcijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas