Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 11 16 /2021 11 17

Teismas pripažino „Linavos“ valdančiosios daugumos sprendimus neteisėtais

Beveik dvejus metus trukęs asociacijos „Linava“ ir vežėjų, asociacijos narių, teismas pirmoje instancijoje baigėsi pastarųjų naudai. Teismas pripažino, kad „Linavos“ prezidiumo narių: V.Bučinsko, A.Telmento, B.Geležiūno, R.Martinavičiaus, R.Vosyliaus ir prezidento R.Austinsko priimti sprendimai dėl nutarimo, kuriuo šie patvirtino papildomus, įstatuose nenustatytus ir Asociacijų įstatymui prieštaraujančius kriterijus kandidatams į prezidentus, prezidiumo narius ir revizijos komisijos narius, yra nepagrįsti ir neteisėti, rašoma pranešime spaudai. Romas Vosylius, asociacijos „Linava“ Prezidiumo narys, Teisinių ir organizacinių reikalų komiteto pirmininkas, sako, kad tai yra pirmosios instancijos teismo sprendimas. Koks jis bus galutinis – kol kas neaišku.
Romo Austinsko komentaras dėl situacijos Baltarusijos pasienyje
Romo Austinsko komentaras dėl situacijos Baltarusijos pasienyje / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Nuo pernai metų pradžios trukęs bylinėjimasis asociacijai „LINAVA“ kainavo daugiau kaip 18 tūkst. Eur. vien ieškovų išlaidoms padengti, neskaičiuojant kiek išleista pačios asociacijos samdomiems advokatams. Bendra suma skirtingais duomenimis gali siekti daugiau kaip 50 tūkst. Eur. asociacijos narių sumokėtų lėšų.

„Gaunasi paradoksali situacija. „Linava“ samdo brangius advokatus, kad teismuose kariautų su savo asociacijos nariais iš tų pačių narių suneštų lėšų. Tai protu nesuvokiama. Nepagarba asociacijos nariams, jų lėšų švaistymas prieš juos pačius. Kodėl tai vyksta?“, – klausia vienas iš ieškovų, IĮ „Milčija“ vadovas Petras Čyžius.

Pastaruoju metu iš skandalų neišbrendanti asociacija „Linava“ ir jos vadovybė sulaukė dar vieno, šį kartą, teismo kirčio. Ne taip seniai jos prezidentui teko teisintis prieš visą Lietuvą kuomet jis vairuotojus pavadino „šluotų laikytojais“, o šią savaitę visos asociacijos įvaizdžiui milžinišką smūgį sudavė ir teismo sprendimas. Juo tenkinamas ieškovų (vežėjų, asociacijos narių) skundas dėl „Linava“ prezidiumo daugumos kontraversiškų ir, dabar jau teismo konstatuotų, neteisėtų sprendimų.

Teismas pripažino negaliojančiais Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ prezidiumo 2020 m. sausio 15 d. nutarimą, 2020 m. vasario 20 d. kandidatūrų vertinimo komisijos aktą Nr. 8 ir 2020 m. kovo 20 d. raštą. Visais šiais dokumentais, naujomis tvarkomis ir nutarimais buvo siekiama įtvirtinti papildomus reikalavimus kandidatams į asociacijos valdymo organus.

„Galiu tik pasidžiaugti, kad teismas priėmė teisingą ir sveiko proto sprendimą. Jis pažymėjo, kad tvarkos nuostatos, susijusios su minėtų kandidatų iškėlimu bei narių rinkimu, prieštarauja ir asociacijos įstatams, ir Asociacijų įstatymui. Linavos vadovybė bandė sukurti naujadarą savo teisinėje sistemoje, kai Prezidiumas susikuria aiškiai diskriminacines taisykles į valdymo organus norintiems kandidatuoti nariams. Viena iš prieštaringiausių, būtų draudimas dalyvauti turintiems teisminių ginčų prieš asociaciją, kas apriboja iš esmės bet kurio piliečio konstitucinę teisę į teisminę gynybą“, – sako vienas iš ieškovų, UAB „Solotransa“ vadovas Artūras Rutkauskas.

Pasak jo, pagal naująją tvarką buvo sukurta komisija iš sekretoriato darbuotojų, kurie atrinkinėjo tinkamus kandidatus nuo (galimai jiems patiems) netinkamų. Anot A. Rutkausko, tai pavojinga situacija bet kuriai asociacijai, ypatingai vertinant ginčų finansavimo šaltinius, kai asociacijos vadovybė, valdanti bendrus, t. y. bendrai visiems nariams priklausančius finansus, naudoja juos prieš savo narius, kurie be abejo, turi gintis ir ginti savo ir dažnai viešą interesą iš savų lėšų. Juk skundžiant, pavyzdžiui, prezidiumo veiksmus į ginčą traukiama asociacija, o ne Prezidiumas.

Papildomų kriterijų kandidatams nustatymo klausimas dar anksčiau buvo sprendžiamas kongrese, tačiau tada nariai aiškiai nesutiko. Tada Linava valdžia pripažino, kad šis klausimas priklauso kongreso kompetencijai. Kai kongrese šių kriterijų nustatyti nepavyko, šešetas minėtų prezidiumo narių ėmėsi iniciatyvos ir sukūrė tvarką, kuri nustatė panašius, kaip jau buvo siūlyta, kriterijus. Iškilus ginčui, prezidiumas punktą, įtvirtinantį kriterijus panaikino, tačiau liko visos kitos tvarkos nuostatos, kaip pvz., prieštaringas anketų pateikimas (anketose reikėjo pateikti tą pačią informaciją, pagal kriterijus, nors kriterijų jau lyg ir nebebuvo).

Teismas pažymėjo, kad bylos kontekste nėra aišku, kuo vadovaudamasi atsakovė („Linava“) nusprendė nutarime įtvirtinti papildomus reikalavimus kandidatams, kai jau Įstatuose yra nustatyti jų kriterijai, o esant neaiškumui, tai turi būti daroma tikslinant/keičiant Įstatus, o ne priimant Tvarką, kuri nepriimtina asociacijos nariams ir sukelia viešus teisminius ginčus. Taip akivaizdžiai kenkiant pačiai asociacijai (jos reputacijai).

„Labai svarbus ir stiprus momentas, kad pats teismas pažymėjo jog tokie dabartinės „Linavos“ valdančiųjų daugumos veiksmai ne tik sukelia viešus teisminius ginčus, bet ir akivaizdžiai kenkia pačiai asociacijai, jos reputacijai. Gaunasi paradoksali situacija, kad tie, kurie turi rūpintis asociacija ir jos įvaizdžiu, samdo brangias viešųjų ryšių agentūras, nors patys daro didžiausią žalą. Įdomu, ar tokius žalingus asociacijai sprendimus priėmę prezidiumo nariai bus apsvarstyti naujojoje Etikos komisijoje?“, – klausia P. Čyžius.

Teismas konstatavo, kad iš teismo posėdyje pateiktų paaiškinimų turinio yra pagrindas išvadai, kad Asociacijos nario kreipimasis ir/ar atsidūrimas teisme iš esmės pakenkia jo reputacijai, nepaisant paties proceso tipo bei turinio.

„Teismas pripažino, kad naujos tvarkos prieštarauja teisės aktams. Vežėjai kelia pagrįstus klausimus dėl atsakomybės kas užsakė šias tvarkas iš advokatų kontoros? Dabartiniai prezidiumo nariai nei vienas neprisipažįsta kas šių tvarkų užsakovas. Taip pat noriu priminti, kad lemiantis, tvarką patvirtinantis, balsas buvo dabartinio „Linavos“ prezidento. Ar šį kartą užteks visų vežėjų rinktam prezidentui sąžinės ir padorumo nebalsuoti už šio teismo sprendimo apskundimą?“, – klausia A.Rutkauskas.

Asociacijoje „Linava“ paskutinį kartą rinkimai į jos valdymo organus vyko daugiau kaip prieš 2,5 m., 2019 m. gegužės mėn. Tą kartą išrinktas naujas asociacijos prezidentas. Jis turėjo būti perrinktas šių metų pavasarį, tačiau rinkimai prezidiumo daugumos sprendimu nebuvo organizuoti. Paties prezidiumo rinkimai vyko dar seniau, 2018 metų pavasarį ir turėjo įvykti dar pernai metų pradžioje, tačiau vėl tos pačios prezidiumo daugumo sprendimu nebuvo organizuoti. Kai kurie prezidiumo nariai savo kėdėse sėdi jau daugiau kaip 7 metus, nors galimos tik dvi po dvejus metus trunkančios kadencijos.

R.Vosylius: „Tai yra pirmosios instancijos teismo sprendimas“

Išplatintame pranešime spaudai Romas Vosylius, asociacijos „Linava“ Prezidiumo narys, Teisinių ir organizacinių reikalų komiteto pirmininkas, sako, kad tai yra pirmosios instancijos teismo sprendimas. Koks jis bus galutinis – kol kas neaišku.

Pateikiame R.Vosyliaus komentarą:

„Tai yra pirmosios instancijos teismo sprendimas. Koks jis bus galutinis – kol kas neaišku.

Norėtume paaiškinti, kad šie asmenys skundžia asociacijos „Linava“ Prezidiume pernai sausio 15 d. patvirtintą tvarką dėl regioninių susirinkimų, kuria siekiama asociacijoje diegti šiuolaikines tradicijas ir daugelyje organizacijų jau puikiai veikiančias praktikas.

Pažymėtina, kad ginčas vyko ne dėl konkrečių asmenų priimtų sprendimų, bet dėl asociacijos „Linava“ prezidiumo 2020-01-15 nutarimo, kuriuo buvo patvirtinta nauja regioninių susirinkimų šaukimo ir darbo tvarka. Joje buvo numatyti reputaciniai reikalavimai kandidatams į asociacijos „Linava“ prezidentus, prezidiumo narius ir revizijos komisijos narius. Buvo siekiama, kad kandidatai būtų nepriekaištingos reputacijos, neturėtų interesų konflikto ir realiai veiktų transporto sektoriuje bei gautų pajamas iš transporto veiklos. Tokios iniciatyvos prezidiumas ėmėsi atsižvelgdamas į istorinę asociacijos patirtį bei būtinybę gerinti asociacijos – viešojo juridinio asmens – reputaciją. Jokių blogų ketinimų niekas neturėjo ir jų net būti negalėjo.

Absoliuti dauguma narių tokia tvarka buvo ir yra patenkinti bei vertina ją itin teigiamai. Skundų iš narių dėl tokios tvarkos asociacija nesulaukė ir pagal ją buvo pradėti asociacijos prezidiumo rinkiminiai procesai, kurie buvo sustabdyti tik dėl 3 asmenų pradėto teisminio ginčo ir jų pačių prašymu pritaikytų laikinųjų apsaugos priemonių.

Pabrėžtina, kad pradėtoje byloje iš pradžių buvo skundžiami tik reputaciniai reikalavimai (tik vienas tvarkos punktas). Tuo tarpu, asociacijos prezidiumas, nors ir nesutiko su pareikštais reikalavimais, tačiau norėdamas išvengti ginčų su savo nariais, šiuos reikalavimus panaikino. Jokių reputacinių reikalavimų, apie kuriuos kalba IĮ „Milčija“ ir UAB „Solotransa“ bei kurie akcentuojami pranešime spaudai, minimoje tvarkoje nėra jau nuo 2020-03-04 ir jie niekada net nebuvo pradėti taikyti.

Nepaisant to, po minimų reputacinių reikalavimų panaikinimo (net nepradėjus jų taikyti) minimi ieškovai tai pačiais motyvais dėl nesuprantamų priežasčių pradėjo ginčyti absoliučiai visą tvarką. Tam IĮ „Milčija“ ir UAB „Solotransa“ iki šiol jau išleido daugiau nei 37 800 EUR, o asociacija yra priversta gintis. Visa tai IĮ „Milčija“ ir UAB „Solotransa“ nutyli.

Tokio ieškovių elgesio tikslų neįmanoma suprasti, nes naujoje tvarkoje, kuri yra ginčijama, nėra absoliučiai jokių nuostatų, kurios galėtų pažeisti jų ar kitų asociacijos narių teises. Apskritai, lyginant su anksčiau buvusia tvarka, egzistuoja tik du pagrindiniai skirtumai.

Pirma, anksčiau visos kandidatų kėlimo bei rinkimo procedūros vykdavo pačių regioninių susirinkimų dieną, o pagal naują tvarką – kandidatūros iškeliamos ne vėliau nei likus 10 d. iki rinkiminio susirinkimo. Kiekvienuose demokratiniuose rinkimuose kandidatūros yra iškeliamos bei paviešinamos iš anksto (bet ne rinkimų dieną). Tad, ar gali toks reikalavimas būtų neteisėtas?

Antra, pagal naują tvarką taip pat buvo numatyti reikalavimai pateikti informaciją apie kandidatą, jo veiklą, teistumą, padarytus pažeidimus ir t. t., kad rinkimuose dalyvaujantys asmenys patys galėtų visapusiškai įvertinti ir pasirinkti geriausią kandidatą. Atitinkamai lygiai taip pat yra nesuprantama, kodėl reikalavimas prisistatyti ir pateikti rinkėjams informaciją apie savo nuveiktus darbus turėtų būti laikomas neteisėtu?

Asociacijos vertimu, tokios naujovės – reikalingos, būtinos ir neatidėliotinos, nes asociacija „Linava“ turi žengti koja kojon su naujovėmis ir diegti pačias geriausias vadybos, etikos ir organizacines tradicijas, kurias jau seniai taiko kitos organizacijos, tarp jų ir valstybinės įstaigos. Negalime būti atsilikę nuo laikmečio realijų.

Tuo tikslu pernai vasarį priimtas ir Etikos kodeksas, kurias numato tam tikras taisykles asociacijos nariams ir pretenduojantiems jais tapti. Taip siekiama užtikrinti, kad organizacija būtų moderni, šiuolaikiška, atitinkanti laikmečio realijas, o jos nariais taptų tik vežėjai, o ne tik vežėjų veiklą imituojantys asmenys.

Tenka tik apgailestauti, kad dėl kai kurių žmonių nenoro suprasti organizacijos augimo poreikio, turime šiuos savaime suprantamus dalykus aiškintis teisme ir išlaidauti teisinėms paslaugoms.

Artimiausiame prezidiumo posėdyje bus svarstomas klausimas dėl tolimesnių veiksmų šioje byloje.

Be to, asociacija „Linava“ ragina visus vežėjus būti vieningais ir susitelkti. Šiuo metu tai ypač reikalinga, kai transporto sektorius patiria daug veiklos sunkumų, o politikai vis negirdi mūsų ir nepadeda spręsti patiriamų sunkumų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas