Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teismas sustabdė Konkurencijos tarybos ir Teisingumo ministerijos ginčo dėl notarų įkainių nagrinėjimą

Vilniaus apygardos administracinis teismas sustabdė pareiškėjos Teisingumo ministerijos skundo atsakovei Konkurencijos tarybai nagrinėjimą, kol Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nagrinėjamoje kitoje byloje, kurioje sprendžiami aktualūs šiai nagrinėjamai administracinei bylai klausimai, bus priimtas galutinis sprendimas.
Konkurencijos taryba
Konkurencijos taryba / Viktorijos Savickos / 15min nuotr.

Teisingumo ministerija teismui apskundė Konkurencijos tarybos 2020 m. gruodžio 7 d. nutarimą dėl minimalių notarų įkainių dydžių. Šiuos nutarimu ministerijai buvo skirta 45 tūkst. eurų bauda už Konkurencijos įstatymo pažeidimą.

Konkurencijos taryba skundžiamame nutarime padarė išvadą, kad notarai yra ūkio subjektai Konkurencijos įstatymo prasme, o teisingumo ministro įsakyme „Dėl notarų imamo atlyginimo už notarinių veiksmų atlikimą, sandorių projektų parengimą, konsultacijas ir technines paslaugas laikinųjų dydžių patvirtinimo“ nustatyti fiksuoti ir minimalūs atlyginimo dydžiai riboja konkurenciją. Pasak Konkurencijos tarybos, notarai neturi galimybės konkuruoti tarpusavyje nustatydami mažesnius atlyginimo dydžius už notarinių veiksmų atlikimą, nei kad įtvirtinta ministro įsakyme. Dėl to paslaugų gavėjai (klientai) praranda galimybę gauti paslaugas už mažesnę kainą, o notarai – konkuruoti kainomis.

Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme nagrinėjama administracinė byla, kurioje sprendžiama, ar notarai gali būti priskirti ūkio subjektams Konkurencijos įstatymo prasme. Šioje administracinėje byloje 2021 m. vasario 17 d. teismas kreipėsi į Europos Sąjungos Teisingumo Teismą dėl prejudicinio sprendimo priėmimo aktualiais ūkio subjekto sąvokos aiškinimo ir konkurencijos taisyklių taikymo notaro profesijai klausimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas