Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas: VERT turės iš naujo vertinti, ar „Ignitis gamybai“ grąžinti 2,5 mln. eurų

Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) teks iš naujo vertinti, ar valstybės valdomos energetikos grupės „Ignitis grupė“ bendrovei „Ignitis gamyba“ kompensuoti 2,51 mln. eurų skirtumą tarp prognozuotų ir faktinių išlaidų teikiant viešuosius interesus atitinkančias paslaugas (VIAP) 2016 metais, nutarė teismas.
„Ignitis grupė"
„Ignitis grupė" / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) kovo 10 dieną panaikino VERT 2019 metų liepąč priimtą sprendimą, kuriuo ji atsisakė tenkinti „Ignitis gamybos“ prašymą kompensuoti šią sumą nustatant VIAP lėšas 2020 metams arba koreguojant jau nustatytas 2019-iesiems.

„Pareiškėjos suformuluotų prašymų išsprendimas turi įtakos jos turtiniams interesams. (VERT – BNS) sprendimas taip pat sukelia teisines pasekmes, tačiau jis naikinamas kaip priimtas nekompetentingo subjekto (sprendimą dėl „Ignitis gamybos“ prašymo priėmė ne taryba, o tarybos pirmininkas – BNS)“, – konstatuoja teismas.

VERT laikėsi pozicijos, kad „Ignitis gamybos“ prašymas kompensuoti 2,51 mln. eurų sumą yra nepagrįstas, o jos pirmininkas prašymą išnagrinėjo pagrįstai.

„Nors pateikti atsakymą pirmininkas turi teisę, jis gali raštu informuoti prašymą pateikusį asmenį apie tarybos priimtą sprendimą, tačiau atsakyme nuspręsti dėl tarybos kompetencijai priskirtų klausimų pirmininkas neturi teisės“, – argumentuoja teismas.

Vis dėlto VAAT, tenkindamas bendrovės prašymą naikinti VERT sprendimą, tik iš dalies tenkino prašymą dėl tolesnių įpareigojimų reguliuotojui – „Ignitis gamyba“ prašė įpareigoti tarybą įvertinti 2,51 mln. eurų skirtumą.

„Teismas negali perimti viešojo administravimo subjekto įgaliojimų ir savarankiškai už jį atlikti administracinę procedūrą (...) Teismas nepasisako, kokį sprendimą taryba turi priimti pareiškėjos prašymo atžvilgiu: tik taryba gali nuspręsti, ar tenkinti pareiškėjos prašymą, ar ne“, – teigia teismas.

Todėl jis įpareigojo tarybą išnagrinėti pareiškėjos prašymą įvertinti 2,51 mln. eurų skirtumą.

Teismas, be to, pažymi, kad „Ignitis gamybos“ prašymas dabar nukreiptas į praeitį, jo nebeįmanoma įgyvendinti 2019 ar 2020 metų VIAP biudžetuose, todėl taryba turės nagrinėti prašymą nustatant lėšų poreikį pirmiesiems metams po teismo sprendimo įsiteisėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas