Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Thermo Fisher“ nepavyko įsigyti Nyderlandų koronaviruso testų gamintojos „Qiagen“

Jungtinių Valstijų laboratorinės įrangos gamintojai „Thermo Fisher Scientific“ nepavyko įsigyti Nyderlandų bendrovės „Qiagen“, kuri gamina įvairius medicininius diagnostinius testus, įskaitant koronaviruso testus, nors JAV bendrovė buvo pasirengusi už „Qiagen“ sumokėti 10,7 mlrd. eurų.
„Thermo Fisher Scientific Baltics“
„Thermo Fisher Scientific Baltics“ / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Daugelis „Qiagen“ akcininkų nusprendė, jog, atsižvelgiant į bendrovės gaminamų koronaviruso testų paklausos perspektyvas, „Thermo Fisher“ pasiūlyta kaina yra per maža.

Britų verslo dienraštis „The Financial Times“ tai pavadino retu atveju, kai didelis sandoris žlugo dėl to, jog bendrovės perspektyvos dėl COVID-19 pandemijos pagerėjo, o ne pablogėjo.

„Qiagen“ sėkmingai didina pardavimus, kuriuos skatina „beprecedentė“ koronaviruso testų paklausa. Dvi įmonės gamyklos jau dirba septynias dienas per savaitę ir 24 valandas per parą.

„Thermo Fisher“ ketvirtadienį pranešė, jog bendrovės pateiktą įsigijimo pasiūlymą priėmė tik 47 proc. „Qiagen“ akcijų valdantys akcininkai, tačiau tam, kad sandoris būtų įgyvendintas, reikėjo mažiausiai 66,6 proc. akcijų valdančių akcininkų sutikimo.

Kovo mėnesį „Thermo Fisher“ pasiūlė mokėti po 39 eurus už „Qiagen“ akciją, o liepą šią kainą padidino iki 43 eurų.

Tačiau tokia kaina netenkino kai kurių iš stambesnių Nyderlandų įmonės akcininkų.

Pavyzdžiui, rizikos draudimo fondas „Davidson Kempner“, valdantis apie 8 proc. „Qiagen“ akcijų, atmetė „Thermo Fisher“ pasiūlymą ir pareiškė, jog „Qiagen“ akcijos vertė, jo skaičiavimais, siekia 48–52 eurus.

Prieš sandorį taip pat pasisakė Šveicarijos rizikos draudimo fondas „PSquared“, kuriam priklauso 4 proc. „Qiagen“ akcijų.

„Qiagen“ dėl sandorio žlugimo „Thermo Fisher“ sumokės 95 mln. JAV dolerių kompensaciją.

„Thermo Fisher Scientific“ yra galutinė kontroliuojanti Lietuvoje įsikūrusios medicinos ir mokslui skirtos įrangos gamintojos „Thermo Fisher Scientific Baltics“ akcininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas