Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

TOP 20 didžiausių darbdavių: kai kur moterys uždirba net 1,5 tūkst. eurų mažiau

Iš 20 didžiausių šalies darbdavių net 16 įmonių moterims moka mažesnį vidutinį atlyginimą negu vyrams. Kai kuriose bendrovėse tas skirtumas siekia ir 1,5 tūkst. eurų prieš mokesčius. Andrius Francas, personalo paieškos bendrovės „Alliance Recruitment“ partneris, tvirtina, kad tai lemia kelios priežastys – vadovaujančiose pareigose moterų nedaug, jos renkasi prasčiau apmokamas profesijas, be to, kartais ir pačios nedrįsta paprašyti didesnio atlyginimo.
Nevienodas vyrų ir moterų darbo užmokestis
Nevienodas vyrų ir moterų darbo užmokestis / 123rf nuotr.

Sodrai pradėjus skelbti vidutinį įmonių atlyginimą pagal lytį, ryškėja didžiuliai moterims ir vyrams mokamų atlyginimų skirtumai.

Iš 20 didžiųjų šalies privataus sektoriaus darbdavių – prekybos tinklų, telekomunikacijų bendrovių, bankų, net 16 įmonių moterims balandį mokėjo mažesnį vidutinį atlyginimą negu vyrams.

Prekybos tinkluose vyrai uždirba daugiau

Daugiausiai darbuotojų šalyje įdarbinusi „Maxima“ moterims moka 1003 eurų vidutinį atlyginimą prieš mokesčius, vyrams – 1092 eurų. 89 eurų skirtumas, kaip aiškėja nagrinėjant duomenis, yra vienas mažesnių tarp didžiausių darbdavių ir mažiausias tarp prekybos centrų.

„Maxima“ nuotr./„Maxima“
„Maxima“ nuotr./„Maxima“

Pavyzdžiui, antrasis pagal dydį darbdavys šalyje – prekybos tinklą „Iki“ valdanti bendrovė „Palink“ moterims moka 983 eurus, vyrams – 287 eurais prieš mokesčius daugiau.

„Norfos mažmena“ skirtumas kiek mažesnis – moterys uždirba 1240 eurų atlyginimą, vyrai – beveik 1400 eurų.

Tuo tarpu „Rimi Lietuva“ skirtumas jau kur kas didesnis – moterys uždirba 979 eurus prieš mokesčius, o vyrų vidutinis atlyginimas „ant popieriaus“ siekia net 1423 eurus.

Įspūdingiausias skirtumas – daugiau nei 700 eurų – tarp moterims ir vyrams mokamų atlyginimų atsiskleidžia „Lidl Lietuva“, kur moterys uždirba 1249 eurus, vyrai – 1955 eurus.

LIDL nuotr./„Lidl Lietuva“
LIDL nuotr./„Lidl Lietuva“

„Kesko Senukai Lithuania“ atlyginimų skirtumas mažesnis – moterys uždirba 1315 eurų, vyrai – 1496 eurus.

Valstybinėse įmonėse tendencija ta pati

Nagrinėjant kitų didžiausių šalies darbdavių atlyginimų duomenis matyti, kad moterims mažiau moka ir bankai, ir telekomunikacijų bendrovės, ir transporto bendrovės.

Valstybinė įmonė „Lietuvos paštas“ moterims moka 836 eurų vidutinį atlyginimą, vyrams – 1139 eurų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos pašto logistikos centras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos pašto logistikos centras

„LTG Infra“ skirtumas mažesnis – moterys uždirba 2247 eurus, vyrai – 2376 eurus.

O gamybinė bendrovė „Intersurgical“ vyrams moka gerokai didesnį atlyginimą – 564 eurais daugiau nei moterims.

Didelius atlyginimus mokančiose bendrovės skirtumai didesni

TOP20 darbdavių atlyginimų analizė atskleidžia, kad didesnis skirtumas tarp moterų ir vyrų atlyginimų matyti didesnes algas siūlančiose bendrovėse.

Pavyzdžiui, „Danske Bank/Lietuvos filialas“ moterys uždirba 2844 eurus prieš mokesčius, vyrai – 867 eurais daugiau arba 3711 eurų.

„Telia Lietuva“ atlyginimai tarp moterų ir vyrų skiriasi net 1,5 tūkst. eurų: moterys uždirba 3221 eurą, vyrai – 4780 eurų.

Panaši situacija ir „Swedbank“, kur moterys gauna 2036 eurus prieš mokesčius, vyrai – 3641 eurą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Swedbank“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Swedbank“

Tiesa, „Western Union Processing“ įmonėje atlyginimai tarp moterų ir vyrų labai panašūs, bet moterys vis tiek uždirba mažiau – 2222 eurus, kai vyrai – 2338 eurus.

Moterys daugiau uždirba tik keturiose bendrovėse

Tarp 20 didžiausių darbdavių tik keturios bendrovės moterims moka didesnius atlyginimus nei vyrams. Tai įdarbinimo bendrovė „Biuro“ (moterims 695 eurai, vyrams – 675 eurai), „Energijos skirstymo operatorius“ (moterys gauna 3272 eurai, vyrai – 3065 eurai), „Kelių priežiūra“ (moterys – 2468 eurai, vyrai – 1496 eurai) ir „Vlantana“ (moterys 1560 eurų, vyrai – 878 eurai).

Moterys gauna ir 5-6 kartus mažiau

Panagrinėjus Sodros statistiką matyti, kad didžiausius atlyginimus vyrams mokančios bendrovėms moteris atseikėja 2-6 kartus mažiau.

Didžiausias vidutinis atlyginimas vyrams balandį buvo mokėtas įmonėje „Inter Rao Lietuva“ – 32590 eurų prieš mokesčius, kai moterys šioje įmonėje uždirbo 15597 eurų.

Kitos didžiausius atlyginimus vyrams mokėjusios įmonės moterims mokėjo – 5-6 kartus mažiau. „Viessmann“ vyrams mokėjo 29881 eurą, moterims – 5435 eurus, „Inhus Group“ įmonėje vyrų vidutinis atlyginimas siekė 25204 eurus, moterų – 4100 eurų.

Tiesa, yra įmonių, kurios didesnius atlyginimus moka moterims, tačiau skirtumai su ten dirbančių vyrų atlyginimais nėra tokie dideli. Pavyzdžiui „Modus grupė“ moterims moka didžiausią vidutinį atlyginimą šalyje – 17,7 tūkst. eurų, kai vyrams – 8 tūkst. eurų. Įmonė „Jumps“ moterims balandį mokėjo 15,9 tūkst. eurų vidutinį atlyginimą, kai vyrams – 11,6 tūkst. eurų.

Kodėl moterys uždirba mažiau?

Andrius Francas, personalo paieškos bendrovės „Alliance Recruitment“ partneris atlyginimų skirtumus aiškino ir moterų trūkumu aukščiausio lygio pozicijose – apie 30 proc. Lietuvoje aukščiausio lygio ir geriausiai apmokamų pozicijų užima moterys, likusias – vyrai.

„Kodėl taip yra? Ar moterys diskriminuojamos ir joms neleidžiama tų vietų užimti? Ar moterims svarbiau būna stabilumas ir jos turi mažiau iš savęs ambicijų? Reikėtų diskutuoti“, – svarstė jis.

Be to, A.Francas pastebi, kad šiuo metu aukščiausi atlyginimai mokami informacinių technologijų sektoriuje, kur daugiausiai dirba vyrų. „Kodėl nedirba daugiau moterų? Dėl to, kad joms niekas neleidžia ten dirbti? Iš principo leidžia, bet jos nesirenka stoti į informacinių technologijų sritį. O kodėl nesirenka? Ar bijo matematikos, fizikos ir informatikos? Ar kažkas joms pasakė, kad bus buhalterėmis ir vertėjomis?“, – tikino jis.

Andrius Francas. Photo AFR
Andrius Francas. Photo AFR

A.Franco teigimu, reikėtų pradėti nuo mažens, pirmųjų klasių ir įteigti, kad moterys gali daryti viską taip pat kaip ir vaikinai.

„Moterys, kaip ir vyrai, turi tokią pačią galvą. Bet vyrai yra ambicingesni, labiau ištroškę karjeros ir turi būti visi direktoriai. O moterys, galbūt, neturi tos ambicijos. Čia, matyt, didžiausias iššūkis ir todėl reikia spręsti iššūkį, kaip jas padrąsinti, kad jos nebijotų keliauti į viršų“, – kalbėjo pašnekovas.

Anot A.Franco, nors dar vis yra kompanijų, kurios diskriminuoja pagal lytį, jis netiki, kad tai yra taisyklė, dėl kurios moterys uždirba mažiau. Jo nuomone, be to, kad moterys ne taip aktyviai siekia karjeros ar prašosi užmokesčio pakėlimo, įsiterpia ir motinystė.

„Labai retas atvejis, kuomet moteris pagimdo ir vyras išeina tėvystės atostogų. Tokių būna iki 10 proc. Tai padaro tam tikrą tarpą karjeros kelyje, kai tuo tarpu vyras toliau auga ir siekia aukštumų“, – sakė jis.

Ko reikia, kad situacija pasikeistų? A.Franco nuomone, moteris reikia skatinti siekti karjeros, kad šios nebijotų vadovaujančių pozicijų. Kartu jis linki įvairovės paieškoti ir patiems kompanijų savininkams.

„Man svarbu, kad daugiau moterų progresuotų karjeroje ir nebijotų vadovaujančių atsakomybių. Antra, kad tikrai nebūtų skirtumų tarp tos pačios rolės atlyginimų. To dar yra įmonėse, kurios neturi normaliai susidėliojusios savo atlygio sistemų. Gali būti, kad moteris nedrąsi ir neprašo didesnio atlyginimo, o vyras pasako, kad jei nepakels 10 proc., jis išeis iš darbo. Ir tai gali sudaryti labai didelį skirtumą“, – komentavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas