Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Trečiadienį suplanuotas V.Putino ir kelių Italijos didžiųjų įmonių vadovų susitikimas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį turėjo dalyvauti virtualiame susitikime su kelių Italijos didžiųjų įmonių vadovais, o susitikimas suplanuotas nepaisant Italijos vyriausybės pasipriešinimo, susijusio su didėjančia įtampa Ukrainos klausimu.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Buvo patvirtinta, kad energetikos įmonė „Enel“, draudikė „Generali“, bankas „Unicredit“ ir padangų gamintoja „Pirelli“ dalyvaus internetiniame Italijos ir Rusijos prekybos rūmų organizuotame susitikime.

Energetikos įmonė „Eni“ naujienų agentūrai AFP antradienį teigė nusprendusi pasitraukti.

JAV ir kitos Vakarų valstybės yra perspėjusios Maskvą apie ekonomines sankcijas, jei ji pamėgintų pulti Ukrainą.

Pirmą kartą apie susitikimą Italijos rūmai paskelbė lapkritį, tvirtindami, kad susitikimo tikslas – „remti ekonominius ir komercinius mainus tarp dviejų šalių“.

Visgi susitikimo laikas sukėlė nerimą, o Italijos ministro pirmininko Mario Draghi (Marijaus Dragio) vyriausybė paprašė įmonių, kuriose Italijos valstybė turi akcijų, nedalyvauti, pranešė vienas šaltinis.

Italijos vyriausybės pareigūnas naujienų agentūrai AFP teigė, kad „susitikimas yra privataus pobūdžio ir joks Italijos vyriausybės narys jame nedalyvaus“.

Savo pareiškime Kremlius teigė, kad susitikimas yra skirtas spręsti aktualius klausimus, susijusius su ekonominiu bendradarbiavimu, prekyba ir investicijomis, ypač „galimybes stiprinti bendradarbiavimą energetikos, pramonės, finansų ir aplinkai nekenksmingų technologijų srityse“.

Italija yra labai priklausoma nuo rusiškų dujų ir todėl turi nuolatinį prekybos su Rusija deficitą.

Šią žiemą dujų kainos labai išaugo, manoma, kad iš dalies tai lėmė šaltas oras ir ekonominės veiklos atsinaujinimas po pandemijos.

Visgi Maskva taip pat įtariama pasinaudojusi įtampa pasaulinėje rinkoje, kad sumažintų pasiūlą ir pakeltų kainas.

Remiantis Italijos ir Rusijos prekybos rūmų duomenimis, Rusijoje veikia daugiau nei 500 Italijos įmonių.

Italijos prekybos rūmų vadovas Vincenzo Trani sausio 17 dienos pareiškime teigė, kad derybos yra „galimybė aktyviam dialogui be politinės retorikos“.

NATO pirmadienį pareiškė siunčianti naikintuvų ir laivų, kad sustiprintų savo Rytų Europos flangą, o JAV ir Europos Sąjunga siekia suderinti griežtą atsaką Rusijai, jei Rusija įsiverš į Ukrainą.

Skirtingai nuo daugelio Vakarų kaimynių, Italija istoriškai palaiko gana draugiškus ryšius su V.Putinu, pagrįstus stipriomis ilgalaikėmis Italijos korporacijų investicijomis Rusijoje.

Italija iš pradžių nenorėjo paremti ES sankcijų Rusijai po jos invazijos į Krymą 2014 metais.

Praėjusių metų vasarį tapęs Italijos ministru pirmininku, M. Draghi pabrėžė, kad Italija neabejotinai yra Europos Sąjungos ir NATO pusėje.

Visgi gruodį jis sumenkino Rusijos invazijos į Ukrainą riziką, sakydamas, kad V.Putinas neatrodo „pasirengęs veikti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas