Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Trims Latvijos autobusų paslaugų teikėjams – 1,975 mln. eurų baudų už kartelinį susitarimą

Latvijos konkurencijos taryba trims regioninių autobusų paslaugų teikėjams – „Liepajas Autobusu Parks“ (LAP), „Nordeka“ ir „Latvijas Sabiedriskais Autobuss“ (LSA) – skyrė 1,975 mln. eurų baudų už sudarytą kartelinį susitarimą, trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje pranešė tarybos atstovai.
Autobuso sėdynės
Autobuso sėdynės / 123rf.com

LAP skirta 862,7 tūkst. eurų bauda, „Nordeka“ – 637,6 tūkst. eurų bauda, o „Latvijas Sabiedriskais Autobuss“ – 474,6 tūkst. eurų bauda.

Baudos susisiekimo bendrovėms skirtos už susimokymą dėl Kelių transporto administracijos organizuotų konkursų dėl teisių 10 metų teikti viešojo transporto paslaugas regioniniais autobusų maršrutais.

Konkurencijos taryba nustatė, kad, siekdamos su Kelių transporto administracija sudaryti kuo palankesnes sutartis, LAP, „Nordeka“ ir LSA keitėsi slapta komercine informacija ne tik apie autobusų maršrutų paskirstymą, bet ir apie paslaugų pirkimo sąlygas. Jos, be kita ko, susitardavo dėl dalyvavimo ar nedalyvavimo konkrečiuose konkursuose dėl teisių teikti keleivių vežimo autobusais paslaugas konkrečiuose Latvijos regionuose.

Apie kartelinį susitarimą Konkurencijos tarybai pranešė vienas rinkos dalyvis, pasinaudojęs tarybos atlaidumo programa.

Šis rinkos dalyvis konkrečiai pranešė, kad 2019 metų rugpjūčio 26-ąją, prieš paraiškų Kelių transporto administracijai pateikimą, „Nordeka“ patalpose Rygoje buvo surengtas LAP, „Nordeka“, LSA ir tarybą apie susimokymą informavusios bendrovės atstovų susitikimas, kuriame kiekvienai bendrovei buvo pasiūlyta nuspręsti, kokius autobusų maršrutus ir kokiuose regionuose jos norėtų pasirinkti.

LAP valdybos pirmininkas Leonidas Krongornis naujienų agentūrai LETA kiek anksčiau sakė, kad Konkurencijos tarybos sprendimas turi įtakos bendrovei, kuri dabar nuodugniai jį išnagrinės ir tik po to išsamiau komentuos padėtį.

Jis pabrėžė, kad LAP savo veikloje laikosi visų teisės aktų reikalavimų ir nėra pažeidusi konkurencijos taisyklių ar Konkurencijos įstatymo.

Išnagrinėjusi sprendimą ir argumentus, kuriais jis yra pagrįstas, LAP spręs, ar pasinaudoti teisinėmis priemonėmis, kurios leistų apginti teisėtus bendrovės interesus ir įrodyti, kad ji nėra padariusi jokių pažeidimų, pridūrė jis.

„Nordeka“ atstovas agentūrai LETA taip pat pareiškė, kad bendrovė nesutinka su Konkurencijos tarybos sprendimu skirti bendrovei baudą už dalyvavimą neteisėtame susitarime. Anot jo, bendrovė nėra dalyvavusi jokiame draudžiamame susitarime, kuris pažeistų Konkurencijos įstatymą ar Europos Sąjungos teisės aktus.

Tuo tarpu Kelių transporto administracijos atstovai agentūrai LETA pareiškė, jog pagal Viešųjų pirkimų įstatymą, bendrovei, kuri, kaip nustatyta, pažeidė konkurencijos taisykles, gali būti uždrausta dalyvauti naujuose konkursuose, bet jau galiojančių sutarčių negalima nutraukti.

Todėl, pasak jų, Kelių transporto administracija negali nutraukti su autobusų paslaugų bendrovėmis jau sudarytų sutarčių, remdamasi Konkurencijos tarybos sprendimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas