Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Trišalė taryba aptars verslo siūlymus dėl darbuotojų imigracijos

Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujanti Trišalė taryba antradienį aptars Verslo tarybos siūlymus dėl trečiųjų šalių darbuotojų imigracijos.
Trišalės tarybos posėdis
Trišalės tarybos posėdis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Tarybai priklausančios asociacijos „Investors' Forum“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė BNS sakė, kad būtina supaprastinti biurokratiją siekiant atsivežti darbuotojų.

„Mūsų pagrindinis argumentas visada yra dėl talentų, jiems atsivežti reikia naikinti daug dalykų, kad būtų galima greičiau atsivežti. Reikia mažinti biurokratinius dalykus, kurie prailgina procesą. Bet verslas skundžiasi ne tik dėl aukštos kvalifikacijos, bet skundžiasi apskritai, kad trūksta darbo jėgos“, – BNS sakė R.Skyrienė.

Pasak jos, kai kurių įmonių atstovai sako, kad nesiplės Lietuvoje, nes darbuotojų trūkumas tam trukdo.

„Iš Užimtumo tarnybos mažai kas tikisi, nes paprastai visi žino, kad labai sunku iš ten gauti tos kvalifikacijos, kokios reikia, ir žmonių, kurie būtų motyvuoti dirbti“, – kalbėjo ji.

Verslo taryba pateikė 27 pasiūlymus, kaip galima spręsti darbo jėgos trūkumo ir imigracijos klausimus. Vyriausybės atstovai pritaria 13-kai iš jų, iš dalies – keturiems, o dar aštuoniems nepritariama.

Tarp pastarųjų – panaikinti taisyklę, kad Užimtumo tarnybos sprendimo dėl užsieniečio įdarbinimo Lietuvoje nereikia, tik jei užsienietis kreipėsi dėl leidimo laikinai gyventi nepraėjus dvejiems metams nuo studijų baigimo. Taip pat nepritariama siūlymui sudaryti išskirtines sąlygas IT specialistams atvykti ir dirbti Lietuvoje, nereikalaujant kvalifikacijos dokumentų, jei jie turi bent vienerių metų patirtį IT srityje.

Be to, siūloma leisti stebėti leidimo prašymo nagrinėjimo progresą ir leisti teikti prašymus nuotoliniu būdu ar bent Lietuvos diplomatinėse atstovybėse bei svarstyti galimybes lanksčiau ir operatyviau koreguoti kvotas trūkstamų profesijų darbuotojams pagal verslo poreikius.

Tačiau nepritariama siūlymui leisti visų reikalingų specialistų šeimos nariams atvykti lankstesnėmis sąlygomis, apsidrausti sveikatos draudimu Lietuvoje. Nepritariama ir gyventojų pajamų mokesčio mažinimui virš „Sodros“ lubų, siekiant pritraukti talentus.

Be to, nepritariama siūlymui palengvinti ypač aukštos kvalifikacijos specialistų iš trečiųjų šalių komandiruočių reglamentavimą, išplėsti šalių, kurių piliečiams taikomos lengvesnės migracijos taisyklės, sąrašą ir nereikalauti gyvenamosios vietos registravimo sezoniniams darbuotojams.

Taip pat nepritariama ir siūlymui reikalauti vienerių metų trukmės darbo stažą įrodančių dokumentų, kai vairuotojais įdarbinamiems Lietuvos piliečiams minimalaus stažo reikalavimo nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas