Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tyrimas parodė, kodėl moterys vadovės vis dažniau palieka darbą: kaltas ir bendradarbių požiūris

Moterys, užimančios vadovaujamas pareigas, dažniau nei jų kolegos vyrai susiduria su tuo, kad jų autoritetas bus sumenkintas, o pastangos liks neįvertintos, rašo CNN.
Moteris
Moteris / 123RF.com nuotr.

Išanalizavus daugiau nei šimtą įmonių, nustatyta, kad 100 vyrų, paaukštintų nuo žemiausių iki vadovo pareigų, tenka tik 87 moterys. Be kita ko, 60 proc. analizuojamų įmonių vadovų buvo vyrai.

123RF.com nuotr./Darbas
123RF.com nuotr./Darbas

„Vadovų lygmenyje vyrų gerokai daugiau nei moterų, o moterys niekada negali jų pasivyti. Tiesiog yra per mažai moterų, kad jas būtų galima paaukštinti į vadovaujamas pareigas“, – teigia ataskaitos autoriai.

Ataskaitoje taip pat teigiama, kad tarp aukščiausio lygio vadovų ir toliau vyrauja vyrai ir baltaodžiai. Tik viena iš keturių tokias pareigas užimančių vadovių buvo moteris ir tik 1 iš 20 vadovių buvo ne baltaodė moteris.

Kliūtys, su kuriomis vis dar susiduria moterys vadovės

Pasak tyrimo autorių, aukštas pareigas užimančios moterys dažniau susiduria su mikroagresija, kai menkinamas jų autoritetas.

Nustatyta, kad 37 proc. apklaustų moterų vadovių nurodė, kad joms yra tekę susidurti su bendradarbiu, kuris prisiėmė joms priklausančius nuopelnus. Be to, dvigubai dažniau nei vyrai jos buvo palaikytos žemesnio rango darbuotojomis.

Juodaodės moterys nuvertinamos dar dažniau. Pavyzdžiui, tyrimo metu nustatyta, kad jos 1,5 karto dažniau nei visos moterys vadovės susiduria su kolegomis, kurie sako, kad jos nėra kvalifikuotos atlikti savo darbo.

123RF.com nuotr./Susikrimtusi darbuotoja
123RF.com nuotr./Susikrimtusi darbuotoja

Be to, ataskaitoje teigiama, kad moterys vadovės du kartus dažniau skiria laiko ir energijos darbuotojų gerovei palaikyti ir įvairovei, teisingumui ir įtraukčiai skatinti, tačiau už tai negauna atlygio.

40 proc. apklaustų moterų vadovių teigė, kad jų pastangos užtikrinant įvairovę, lygybę ir įtrauktį nebuvo įvertintos veiklos vertinimuose.

„Moterys pasirengusios žengti pėsčiomis, kad gautų tai, ko nori“

Ataskaitoje teigiama, kad moterys, kurios užima vadovaujančias pareigas, nurodo, kad jos siekia daugiau nei bet kada anksčiau ir yra pasirengusios dėti daugiau pastangų, kad tai gautų.

Maždaug pusė (49 proc.) apklaustų moterų vadovių teigė, kad lankstumas yra vienas iš trijų svarbiausių aspektų, į kuriuos jos atsižvelgia priimdamos sprendimą prisijungti prie įmonės arba ją palikti, palyginti su 34 proc. vyrų vadovų.

Moterys vadovės daugiau nei 1,5 karto dažniau nei jų kolegos vyrai paliko darbą, kad ieškotų darbdavio, kuris labiau rūpintųsi įvairove, teisingumu ir įtrauktimi.

„Moterys vadovės palieka įmones didžiausiu kada nors buvusiu tempu, o atotrūkis tarp iš darbo išeinančių moterų ir vyrų vadovų yra didžiausias per visą istoriją", – pažymėjo tyrimo autoriai.

Beveik du trečdaliai apklaustų jaunesnių nei 30 metų amžiaus darbuotojų moterų teigė, kad jos labiau norėtų tobulėti darbe, jei matytų, kad vadovai laikosi tokios darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyros, kokios siekia jos pačios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas