Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užsienio žvaigždžių koncertų Lietuvoje organizatoriai tikisi atsigriebti kitų metų vasarą

Užsienio atlikėjų koncertų Lietuvoje organizatoriai sutartinai tvirtina, kad pirmuosius tris pandemijos mėnesius įmonių apyvarta buvo nulinė – perkelti ar atšaukti teko bent 30 šį pavasarį ir vasarą suplanuotų koncertų. Tačiau darbo nebūtinai sumažėjo – reikėjo palaikyti komunikaciją su atlikėjais bei auditorija, perkelti renginius. Įmonių vadovai tikina darbuotojų neatleidę ir gyvenę iš sukauptų pinigų, bet kaip ilgai pavyks taip išsilaikyti, neprognozuoja.
Koncertas „Vasaros terasoje“
Koncertas „Vasaros terasoje“ / „Vasaros terasos“ nuotr.

Į Lietuvą šiemet pavasarį ir vasarą turėjo atvykti bent 30 žinomų užsienio atlikėjų, tačiau dėl COVID-19 pandemijos kai kurie jų iš viso nebeatvyks, o kiti turėtų pasirodyti tik kitais metais.

Ar koncertai atšaukiami, ar perkeliami, dažniausiai priklauso nuo pačių atlikėjų ir jų vadybininkų sprendimo, sako užsienio atlikėjų koncertų organizatoriai Lietuvoje.

Į Lietuvą šiemet pavasarį ir vasarą turėjo atvykti bent 30 žinomų užsienio atlikėjų, tačiau dėl COVID-19 pandemijos kai kurie jų iš viso nebeatvyks, o kiti turėtų pasirodyti tik kitais metais.

Vieni jų – „Live Nation Lietuva“, turėjo atšaukti du didžiuosius, arenose turėjusius vykti koncertus. Įmonės vadovas Aleksandras Karablikovas 15min teigė, kad tam įtakos turėjo logistiniai klausimai. Pavyzdžiui, nors roko grupės KISS turas perkeltas į kitus metus, sumažinus apie penktadalį pasirodymų, Lietuva į naująjį turų sąrašą dėl logistikos nepateko.

Jen Rosenstein nuotr./„KISS“
Jen Rosenstein nuotr./„KISS“

Kiek kitokia situacija dalinasi išskirtinai tik su užsienio atlikėjais dirbančios agentūros „8 Days A Week“ įkūrėjas Martynas Butkevičius.

Nors vieną koncertą teko atšaukti, kiti septyni buvo perkelti į 2021-uosius, ko ir buvo siekiama.

„Mes pasiekėm savo tikslą – išsaugojom koncertus. Nepatyrėme kažkokių didelių srautų žmonių, kurie būtų nepatenkinti.

Viskas yra gerai, bet taip ir turėjo būti. Mes komunikavom ir apie tai kalbam, mums rūpi tie koncertai. Kadangi tai yra ne lietuvių atlikėjai, žmonės patys supranta, kad dalis jų gali atvažiuoti vieną ir vienintelį kartą į Lietuvą ir tokių bus daug“, – mano jis.

Andrey Motorichev nuotr./Caribou
Andrey Motorichev nuotr./Caribou

Koncertų organizatorius akcentuoja, kad labai svarbu renginius, jei tik įmanoma, ne atšaukti, o perkelti, nes taip išlaikomas žmonių pasitikėjimas tiek koncerto organizatoriumi, tiek atlikėju.

Didžiąją dalį renginių – 12 iš 13 kol kas pavyko išsaugoti ir agentūrai „Bravo events“. Daugelis jų organizuojamų koncertų buvo perkelti į šių metų spalio bei lapkričio mėnesius. Tačiau didėjant koronavirusu užsikrėtusiųjų skaičiui, ribojimai gali sugrįžti.

Įmonės vadovas Vaidas Zdacevičius 15min teigė, kad tokiu atveju koncertai bus perkeliami jau į kitus metus, bet ne vėliau kaip 2021-ųjų rudenį.

Kiek laiko galės išsilaikyti – nežino

Visi iš kalbintų organizatorių tvirtino darbuotojus išsaugoję. Kol kas neplanuojama atleidimų, nes jei nuslops pandemija, įmonės pilnu tempu grįš į darbus.

Pasibaigus karantinui kai kurie organizatoriai pajamų ėmė gauti iš Lietuvos atlikėjų koncertų, tačiau to nepakanka, sako pašnekovai, todėl tenka naudoti sukauptą rezervą.

V.Zdacevičius tikino, kad Lietuvos atlikėjų koncertai yra nedideli, iki tūkstančio žmonių, todėl įmonė negeneruoja pakankamai lėšų.

„Prieš tai turėjome gerus metus. Uždirbome pelno. Iš šių sukauptų rezervų gyvename dabar“, – sakė jis.

„Prieš tai turėjome gerus metus. Uždirbome pelno. Iš šių sukauptų rezervų gyvename dabar“, – sakė V.Zdacevičius.

Tačiau, kuriam laikui sukaupto rezervo pakaks įmonei išsilaikyti, svarstyti nenorėjo.

Nors koronaviruso atvejų daugėja, kaukes į uždaras erdves grąžinanti valdžia kol kas neatsisakė ankstesnio plano nuo rugsėjo neriboti žmonių skaičiaus nei uždaruose, nei atviruose renginiuose.

„Live Nation Lietuva“ vadovas pastebi, kad jų atveju, kai koncertai vyksta uždarose erdvėse – arenose, ribojimai neišvengiami, nes galioja reikalavimai atstumui tarp žmonių.

Todėl šiais metais didžiųjų koncertų ir atitinkamų pajamų esą iš jų tikėtis neverta.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./„Žalgirio“ arena
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./„Žalgirio“ arena

„Jeigu Žalgirio arena talpina iki 20 tūkst. žmonių, norint laikytis atstumo reikalavimų, galima bus įleisti iki 4 tūkst. Jokios žvaigždės neatveši, jeigu surinksi 4 tūkst. žiūrovų, arba atitinkamai turi brangti bilietai“, – paaiškino jis.

Todėl ir šiai įmonei tenka naudoti anksčiau sukauptas lėšas. Kiek laiko įmonei pavyks išsilaikyti iš sukauptų pinigų, A.Karablikovas nenurodė, tačiau jis teigė esąs pasiruošęs laukti ir daugiau nei metus.

„Mes tiesiog neturim pasirinkimo ir stengiamės išsilaikyti tiek ilgai, kiek įmanoma. Jokios mūsų prognozės nėra šimtaprocentinės“, – tikino jis.

Tačiau „8 Days A Week“ įkūrėjas situaciją piešia kiek geresnėmis spalvomis.

Nors pardavimai buvo sustoję, viskas po truputį atsigauna.

Jeigu dabar niekas nieko nedarys, turėsime labai didžiulę spragą visoje industrijoje ir laike.

„Kelis mėnesius apyvarta buvo visiškai nulinė, nes niekas absoliučiai nepirko bilietų. Dabar po truputį viskas atsistato ir kažkaip gera tendencija judama į priekį, – sakė M.Butkevičius. – Mes negalime sustoti ir nieko nedaryti – jeigu dabar niekas nieko nedarys, turėsime labai didžiulę spragą visoje industrijoje ir laike, tai reiškia, kad bus labai didelis tarpas. Mes jau dabar deriname 2023-ųjų pasirodymus, viskas stumiasi į priekį.“

Neseniai ši muzikos agentūra paskelbė apie keturis naujus užsienio atlikėjų koncertus Lietuvoje.

„Nauji renginiai vėlgi duoda tam tikrą injekciją, ne tai kad pinigų, bet apskritai – pulsacijos, kad kažkas vyksta ir viskas bus gerai. Pažadame, kad miestas neliks be koncertų“, – sakė ji

Dėl pandemijos perkelti arba atšaukti didžiausi užsienio atlikėjų koncertai Lietuvoje
Užsienio atlikėjai Buvusi koncerto data Naujai koncerto data
JP COOPER 2020 gegužės 21 d. 2020 spalio 27 d.
Ivan Dorn 2020 kovo 13 d. 2020 lapkričio 12 d.
Woodkido 2020 gegužės 20 d. 2020 gruodžio 3 d.
„Foals“ 2020 rugsėjo 2 d. 2021 gegužės 23 d.
James Blunt 2020 birželio 3 d. 2021 birželio 2 d.
Michael Kiwanuka 2020 birželio 20 d. 2021 birželio 16 d.
„Of Monsters And Men“ 2020 liepos 15 d. 2021 liepos 15 d.
Caribou 2020 rugpjūčio 12 d. 2021 rugpjūčio 4 d.
„Il Divo“ 2020 lapkričio 17 d. 2021 spalio 20 d.
„Bon Iver“ 2020 lapkričio 3 d. Data kol kas nenumatyta
„X Ambassadors“ 2020 kovo 12 d. Data kol kas nenumatyta
Lenny Kravitz 2020 birželio 4 d. Atšauktas
James Arthur 2020 rugpjūčio 25 d. Atšauktas
„KISS“ 2020 birželio 29 d. Atšauktas
„Whitesnake“ 2020 gegužės 1 d. Atšauktas

Tikimasi sulaukti ne mažiau žvaigždžių kaip iki šiol

Kalbėdami apie pandemijos padarinius pašnekovai pilnu tempu atnaujinti savo darbo tikisi ne anksčiau kaip kitą vasarą.

Tačiau jei virusą pavyks įveikti, jie tikisi, kad, kaip ir iki šiol, pasaulinio lygio atlikėjus pavyks pritraukti į Lietuvą.

„Mes perkeltais renginiais neapsiribojame. Rengiame koncertą po koncerto, nes mūsų yra toks planas. Aš net neabejoju, kad kitą vasarą atsigriebsim už dvi, o gal net ir tris vasaras. Mūsų kalendorius koncertų pildosi net ne dienomis, o valandomis“, – sakė M.Butkevičius.

A.Karablikovas teigė, kad bent jau ateinančius dvejus metus koncertų ir pasaulinių žvaigždžių pasirodymų Lietuvoje tikrai nesumažės, priešingai – gali tik daugėti, kai prie 2021-ais ir 2022-ais metais suplanuotų turų prisidės iš šių metų perkelti renginiai.

Kad pasibaigus COVID-19 istorijai koncertinė rinka ilgai netruks sugrįžti į prieškrizinį lygį, tiki ir V. Zdacevičius.

„Koncertinė veikla sustojusi ne tik pas mus. Visas pasaulis yra pauzės režime. Tačiau atlikėjai ir koncertų organizatoriai niekur nedingo, taip pat niekas nepersikvalifikavo į kitas veiklas“, – teigė jis.

Ir pastebėjo, kad koncertų pasiūlai staigiai šovus į viršų, ji gali viršyti paklausą.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Koncerto akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Koncerto akimirka

„Suveiks savotiškas spyruoklės efektas. Atlikėjai, kurie metus nekoncertavo, o kai kas ir ilgiau, bus išsiilgę veiklos. Gali būti, kad 2021-ųjų rudenį bus labai didelė koncertų pasiūla ir tai gali sukelti trumpalaikę krizę koncertiniam sektoriui, nes pasiūla gerokai viršys paklausą“, – pabrėžė jis.

Vieni mano, kad Lietuva atsilieka, kiti vadina aukso amžiumi

Tačiau, ar Lietuva pasaulinio lygio atlikėjams yra patraukli šalis ir ar pakankamai jų atvyksta į Lietuvą, koncertų organizatorių nuomonė išsiskiria.

V.Zdacevičius mano, kad Lietuvos geografija, sąlyginai silpnesnė ekonomika ir mokestinė aplinka lemia tai, kad pasaulio žvaigždžių koncertų Lietuvoje vyksta nedaug.

„Esame vieni iš nedaugelio Europos Sąjungos šalių, kur nėra taikoma PVM lengvata bilietams į koncertus ir kultūros renginius, – sakė jis. – Dėl šių priežasčių retai kada galima pasiūlyti lygiaverčius honorarus su Vakarų Europos šalimis ar Lenkija.“

Tačiau A.Karablikovas su tuo nesutinka ir tikina, kad pagal geografinius ir populiacijos rodiklius kartais lenkiame kaimynines šalis.

„Vasaros terasos“ nuotr./Koncertas „Vasaros terasoje“
„Vasaros terasos“ nuotr./Koncertas „Vasaros terasoje“

„Pagal mūsų paskaičiavimus, pagal teritoriją, gyventojų kiekį ir kitus rodiklius, Lietuva procentiškai turėjo tiek pat A lygio didelių šou kaip ir kitos šalys. Taip žiūrint, Lietuva niekada nebuvo nuskriausta. Kai kurie metai buvo kur kas geresni pagal tūkstančio žiūrovų renginius, negu, tarkime, gretimoje Lenkijoje, Čekijoje ir kitose šalyse“, – teigė jis.

M.Butkevičius koncertų gausos ir kokybės atžvilgiu šį laikotarpį, nekalbant apie pandemiją, apskritai vadina aukso amžiumi, nes į Lietuvą, pasak jo, norinčių atvykti gerų atlikėjų netrūksta.

„Mūsų santykiai su skirtingais atlikėjų atstovais, agentūromis, agentais yra tokie, kad mums nebereikia prašyti, jie siūlosi patys. Pasiekus tą lygį, mes galime atvežti vis daugiau ir daugiau labai įdomių vardų“, – pasakojo jis.

Lyginant su Baltijos šalimis, mes tikrai išgyvename aukso amžių.

Tačiau jis pastebėjo, kad užsienio atlikėjų koncertus organizuojančių įmonių Lietuvoje yra nedaug ir bendras supratimas, kas yra A lygio atlikėjai – nevienodas.

„Yra organizatorių, kurie veža, kaip jie teigia, A lygio atlikėjus, bet A lygio atlikėjai kartais yra 30 metų senumo. Mūsų vardai – tarp legendų, būsimų talentų, ateities žvaigždžių ir aktualių vardų. Lyginant su kitomis Baltijos šalimis, mes tikrai išgyvename aukso amžių ir labai džiaugiamės kad galime smarkiai prie to prisidėti“, – sakė M.Butkevičius.

Jis tikino, kad atlikėjų noras atvykti koncertuoti tikrai nepriklauso nuo šalies pavadinimo ar politikos, bet nuo turimų santykių su žmonėmis, agentūromis, vadybininkais ir gebėjimo kuriant santykius nedaryti klaidų.

„Ir net ne pinigai yra esminiai“, – sakė jis, tačiau pabrėžė, kad koncerto bilietas susideda iš labai daug dalykų, todėl manyti, kad organizatoriai iš jo gauna labai daug pelno, klaidinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas