Sportas gyvai

Didžiausiam V.Kučinsko kreditoriui atstovaujantis advokatas: verslininko skolos siekia apie 40 mln. eurų

Vienam didžiausių lietuvių verslininko Vidmanto Kučinsko kreditorių, Rusijos bankui „Alfa Bank“, atstovaujantis advokatas Laurynas Lukošiūnas tvirtina, kad į milijonines skolas įvairiose šalyse įklimpęs lietuvių verslininkas gali būti skolingas 40 mln. eurų įvairių šalių bendrovėms.
Vidmantas Kučinskas
Vidmantas Kučinskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Slovėnijoje sulaikytas Rusijoje sukčiavimu įtariamas verslininkas, „Arvi“ įmonių grupės įkūrėjas Vidmantas Kučinskas, penktadenį pranešė BNS. Tai agentūrai patvirtino trys nesusiję šaltiniai.

Rusijos bankui „Alfa Bank“, kuris ne vienerius metus bando iš verslininko išieiškoti paskolintus milijonus, atstovaujančios advokatų kontoros „Sorainen“ partneris Laurynas Lukošiūnas 15min patvirtino, kad sulaikymas gali būti susijęs su banko iniciatyva Rusijoje pradėtu ikiteisminiu tyrimu dėl galimų V.Kučinsko sukčiavimo veiksmų.

„Tolimesnius veiksmus atlikinėja prokurorai. Čia jų sprendimas imtis atitinkamų priemonių. Klientas neatmetė, kad tai (V.Kučinsko sulaikymas – red. pastaba) susiję su Rusija ir gali būti šis verslininkas sulaikytas pagal jų tyrimą“, – sakė L.Lukošiūnas, pridūręs, kad bankas nepaneigė, kad V.Kučinskas sulaikytas.

Sorainen nuotr./advokatas Laurynas Lukošiūnas
Sorainen nuotr./advokatas Laurynas Lukošiūnas

Advokatas pasakojo, kad Rusijoje buvo paskelbta V.Kučinsko paieška ir svarstė, kad arešto orderis galėjo būti išplėstas.

Neatmetama galimybė, kad V.Kučinskas gali būti išduodamas Rusijai. Pasak L.Lukošiūno, Rusijoje ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl galimų sukčiavimo požymių ir įtariamų finansinių machinacijų.

„Pagal tarptautinius baudžiamosios teisės principus užsienyje sulaikytų asmenų ekstadicija yra galima. Jei būtų sulaikytas Lietuvoje, būtų taikomi apribojimai – Lietuva neišduoda savo piliečių Rusijai. Jei asmuo sulaikytas Slovėnijoje, iš teisinės pusės žiūrint nėra neįmanoma, kad būtų išduotas kitai šaliai“, – komentavo advokatas.

Šeima tikisi, kad Rusijai neišduos

Tuo tarpu verslininko „Arvi“ įmonių grupės įkūrėjo Vidmanto Kučinsko šeima teigia, kad Rusijoje su V. Kučinsku siekiama susidoroti ir perimti jo verslą.

„V. Kučinkas negali tikėtis nešališko ir nepriklausomo teismo Rusijos Federacijoje, todėl tikimės Europos Sąjungos valstybių bendradarbiavimo ir principingumo sprendžiant V. Kučinsko išdavimo Rusijai klausimą“, – rašoma šeštadienį BNS perduotame verslininko šeimos pranešime. Jį atsiuntė verslininko sutuoktinė Kristina Kučinskienė.

Anot jos, V. Kučinskas buvo sulaikytas liepos 15 dieną vykdamas su šeima atostogauti, kertant Slovėnijos ir Kroatijos sieną.

K.Kučinskienė BNS pridūrė, kad „kaltinimai V.Kučinskui nepagrįsti ir pati baudžiamoji byla dirbtinai sukurpta, siekiant susidoroti su Rusijos Alfa bankui neįtikusiu Lietuvos verslininku“.

„Alfa bankas siejamas su V. Putino aplinka ir atvirai deklaruoja savo ryšius su Rusijos spec. tarnybomis“, – teigia verslininko artimieji.

Įsiskolinimai siekia 40 mln. eurų

Rusijos bankas „Alfa Bank“ Lietuvoje jau ne vienerius metus iš V.Kučinsko bando išieškoti apie 20 mln. eurų, paskolintų gamyklos Kaliningrade statybai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvi
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvi

L.Lukošiūno skaičiavimais, dar 20 mln. eurų lietuvis verslininkas gali būti skolingas kitiems kreditoriams įvairiose šalyse – ne tik Lietuvoje, bet ir Rusijoje, Baltarusijoje, Latvijoje, Šveicarijoje.

Tad advokato skaičiavimais, kreditoriniai įsipareigojimai iš viso gali siekti apie 40 mln. eurų.

„Jo kreditorių ne vienas – daug įvairiausių grupių, kurios nukentėjusios“, – sakė L.Lukošiūnas.

Tuo tarpu V.Kučinsko valdomos grupės įmonės taip pat veikia įvairiose šalyse – Rusijoje, Baltarusijoje, Rumunijoje, Serbijoje, Kipre.

Tikrai nenustebino ši žinia. Manyčiau, kad tai nuoseklus veiksmas, kuris anksčiau ar vėliau turi įvykti, jei žmogus piktybiškai vengia įsipareigojimo vykdymo.

L.Lukošiūnas tvirtino, kad žinia apie V.Kučinsko sulaikymą jo nenustebino, nes jei žmogus piktnaudžiauja įsipareigojimų nevykdymu, tai anksčiau ar vėliau turi įvykti.

„Tikrai nenustebino ši žinia. Manyčiau, kad tai nuoseklus veiksmas, kuris anksčiau ar vėliau turi įvykti, jei žmogus piktybiškai vengia įsipareigojimo vykdymo ir daro tai atviru būdu, nebando ieškoti sprendimų.

Tuomet anksčiau ar vėliau cvilinė teisė išsisemia ir ateina klausimas dėl baudžiamosios teisės pažeidimų. O kai įsijungia baudžiamoji teisė, atitinkamai visai kitos ir priemonės taikomos“, – komentavo „Alfa Bank“ interesus ginantis advokatas.

Turtą bando paslėpti

Bankas V.Kučinsko verslui Rusijoje, įmonei „Arvi NPK“, buvo paskolinęs milijonus fabriko Kaliningrade statybai. Už šias paskolas laidavo tiek asmeniškai V.Kučinskas, tiek jo grupės įmonės, tokios, kaip „Arvi ir Ko“.

„Įmonė „Arvi NPK“ negrąžino kreditų, todėl „Alfa Bank“ pradėjo išeiškojimus tiek iš „Arvi NPK“, tiek iš V.Kučinsko. Londono arbitražo teismas priėmė sprendimą ir priteisė V.Kučinskui skolą, sudarančią daugiau nei 20 mln. eurų. Lietuvoje pradėtas išieškojimas prieš verslininką jo valdomų akcijų atžvilgiu, nes jokio daugiau turto jis neturi“, – informavo L.Lukošiūnas.

V.Kučinskui priklauso holdinginės bendrovės, valdančios visą „Arvi“ grupę, akcijos, tad bankas siekia, kad artimiausiu metu būtų paskelbtos varžytinės šių akcijų pardavimui.

Tiesa, manoma, kad verslininkas bandė akcijas paslėpti, perrašyti sūnui ir kitiems artimiesiems, tačiau teismas tokius sandorius panaikino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius