Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Sutkaus kelias į įtakos olimpą buvo grįstas įvairiais spaudimo būdais

„Tu jo pasisaugok, aš tave įspėju.“ Tokius žodžius iš tuometinio premjero Algirdo Butkevičiaus lūpų išgirdo į susisiekimo ministro kėdę vos atsisėdęs Rokas Masiulis. Kalbėta buvo apie Lietuvos verslo konfederacijos prezidentą Valdą Sutkų. Nors premjeras Saulius Skvernelis sako irgi įspėjęs ministrų kabinetą dėl šio asmens, V.Sutkus vienu įtakingiausiu veikėju Lietuvoje tapo per pastaruosius kelerius metus.
Valdas Sutkus
Valdas Sutkus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Korupcija ir neteisėtu poveikio darymu įtariamo Valdo Sutkaus kelias į įtakos olimpą neapsiėjo be skandalų, bylinėjimosi dėl garbės ir orumo bei spaudimo.

Teismuose su juo santykius aiškinosi tiek „Telecentro“ vadovas, tiek tuometinė Užimtumo tarnybos vadovė, o premjeras Saulius Skvernelis šią savaitę pripažino, kad V.Sutkaus spaudimą patyrė kelios ministerijos ir institucijos.

„Kas sulaukdavo konflikto ar kažko panašaus su juo, tai visi pasakojo tą patį, kad jis sakydavo: „Jeigu man reikia sugriauti tavo karjerą arba tavo gyvenimą, tai aš tą padaryti galiu labai lengvai“, – LRT teigė buvęs premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas. – Dabar gyvenimas atsisuko kitu kampu.“

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Valdas Sutkus, Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Valdas Sutkus, Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas

Nepaisant to, V.Sutkus buvo kviečiamas į daugumą su verslu susijusių darbo grupių, o dar pernai Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis klusniai vykdė premjero nurodymus pasirūpinti Lietuvos verslo konfederacijos vadovo klausimais. Verslo pasaulyje nevienareikšmiškai vertinamas V.Sutkus savais valdymo ir spaudimo metodais užsitarnavo vieno įtakingiausių lobistų Lietuvoje vardą.

Išgirdo perspėjimus Seime

Užtampysiu per spaudą. Tokią frazę Seimo koridoriuje, šalia Ekonomikos komiteto, išgirdo tuometinis susisiekimo ministro Roko Masiulio patarėjas Darius Kuliešius po diskusijos dėl kelių asfaltavimo.

15min nuotr./Darius Kuliešius
15min nuotr./Darius Kuliešius

Kelininkų interesus gynęs V.Sutkus buvo įpykęs ne juokais – R.Masiulio ministerija naujų konkursų nerengia, o žiniasklaidai rodo prastą asfaltuojamų kelių kokybę. V.Sutkaus Konfederacijoje – kelininkus vienijantys „Lietuvos keliai“.

Šis įvykis taip ir būtų likęs tarp liudininkų Seimo koridoriuose, jei ne ministro viešas pasipiktinimas feisbuke.

„Trečiadienį pasibaigus Seimo Ekonomikos komiteto posėdžiui vienas įtakingas LVK atstovas per ministro komandos narį perdavė grasinimus Susisiekimo ministerijos vindikacijos pareigūnui, ministro patarėjui. Esą, jei patarėjas nesiliaus daręs to, ką daro, LVK atstovas asmeniškai „užtampys jį per spaudą“, – rašė R.Masiulis feisbuke 2018 metų rugpjūčio 24 dieną. Komitete tądien LVK atstovavo V.Sutkus, kuris neigė kam nors grasinęs.

Reikalavo 50 tūkstančių eurų kompensacijos

Net keliems aukštiems valstybės pareigūnams su V.Sutkumi teko susitikti teisme, kai šis kreipėsi į teismą dėl garbės ir orumo įžeidimo. V.Sutkų įžeidė pareigūnų pasakyti žodžiai apie darytą spaudimą. Į teismą V.Sutkus kreipėsi dėl tuometinės Užimtumo tarnybos vadovės Ligitos Valalytės ir „Telecentro“ vadovo Remigijaus Šerio pasakytų žodžių.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Remigijus Šeris
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Remigijus Šeris

L.Valalytė feisbuke skundėsi, kad jaučia spaudimą iš LVK vadovo V.Sutkaus. „Delfi“ rašė, kad Lietuvos darbo biržos direktorė prisipažino nuolat susidurianti su Lietuvos verslo konfederacijos atstovų grasinimais ir reikalavimais, vienas kurių buvo surasti milijoną eurų jų projektams, jei nenori netekti pareigų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ligita Valalytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ligita Valalytė

„LVK reikalavo, kad paneigčiau savo viešai pasakytus žodžius dėl nesąžiningų reikalavimų ir atlyginčiau 50 tūkst. eurų LVK neturtinę žalą asmeniškai bei tokią pačią sumą atlygintų ir Užimtumo tarnyba. Tokį paneigimą daryti atsisakiau, nes tai reikštų meluoti sau ir kitiems“, – teigė L. Valalytė.

Metus trukęs teismo procesas galiausiai baigėsi taikos sutartimi, o L.Valalytė buvo priversta ne tik ištrinti savo įrašą feisbuke, bet ir ištrinti kai kurias citatas, anksčiau pasakytas žiniasklaidai.

Teismų slenksčius teko minti ir buvusiam „Telecentro“ vadovui R.Šeriui. Jis 15min sakė išgirdęs tam tikrų užuominų. V.Šeris prisipažino buvęs spaudžiamas balsuoti už V.Sutkų LVK prezidento rinkimuose. Tuo metu R.Šeris atstovavo „Teo“ bendrovei.

„Mane jis pasikvietė ir nedviprasmiškai pasakė, už ką reikia balsuoti rinkimuose. Pasakė, kad jei nebalsuosiu, tai visko pasitaiko“, – pasakojo valstybinės įmonės vadovas. V.Sutkus teigė neprisimenantis tokios istorijos, o R.Šerio žodžius jis siejo su siekiu išlaikyti „Mezon“ tiekėją valstybės rankose. LVK vadovas piktinosi, kad valstybės įmonė konkuruoja su verslu rinkoje.

Rinkimus į Konfederacijos prezidento postą V.Sutkus vis tik laimėjo, o R.Šeris buvo priverstas dėl žodžių gintis teisme.

Beje, neseniai Vyriausybė paskelbė planuojanti parduoti „Mezon“.

Kai kurie Lietuvos verslo konfederacijos nariai jau anksčiau užsimindavo svarstantys išstoti iš organizacijos dėl jos vadovo valdymo būdo, tačiau sprendimų nepriimdavo. „Kaip bevertintum V.Sutkų, valdžios koridoriuose ir komitetuose jis atstovaudavo verslui ir jo interesams, gal tai padėjo Konfederacijai tapti viena įtakingiausių organizacijų Lietuvoje. Tačiau jo vadovavimo stilius patiko ne visiems“, – 15min sakė vienas verslininkas, kurio įmonė priklauso LVK.

Svajūno Stroino / 15min nuotr./Lietuvos verslo konfederacijos Metiniai apdovanojimai
Svajūno Stroino / 15min nuotr./Lietuvos verslo konfederacijos Metiniai apdovanojimai

„Achemos“ grupėje – mįslingas etapas

V.Sutkaus laikotarpis „Achemos“ grupės valdyboje apipintas garsiomis istorijomis, kaip jis sugebėjo priartėti prie vienos pagrindinių akcininkių Lydos Lubienės. V.Sutkus buvo pelnęs visišką našlės pasitikėjimą sprendžiant „Achemos“ grupės reikalus.

Šiandien „Achemos“ grupės atstovai beveik nekomentuoja, kas nutiko tarp L.Lubienės ir V.Sutkaus, tačiau kaip staiga jis tapo valdybos nariu, taip staiga su juo buvo atsisveikinta.

V.Sutkus vienos didžiausių grupių valdybos nariu tapo 2014 metų birželį, kai grupę purtė akcininkų kovos ir kartais buvo sunku suprasti, kas iš tiesų vadovauja grupei, o V.Sutkus valdyboje netikėtai pakeitė Harrį Kermineną.

Lygiai po metų V.Sutkus buvo tyliai išprašytas iš valdybos. Ambicingiems tikslams pasiekti reikia stiprios valdybos ir vadovų komandos“, – taip viešai pakomentavo akcininkė L.Lubienė, tačiau daugiau nepaaiškino, kodėl jos pasitikėjimą turėjęs V.Sutkus buvo pakeistas.

Šiandien „Achemos“ grupės valdybos pirmininkas Gintaras Balčiūnas nenori leistis į detales, tačiau neslepia savo nuomonės apie V.Sutkų. „Mano nuomonė apie šį žmogų nėra gera ir mūsų santykiai su juo nėra patys geriausi, švelniai tariant“, – 15min sakė G.Balčiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas