Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
19:02

Vadinami partneriais, bet jaučiasi vergais: nematoma kurjerių darbo pusė

Žinomiausios Lietuvoje maisto į namus pristatymo platformos „Wolt“, „Bolt food“ ir „Lastmile“ nedarbina savo kurjerių ir juos vadina verslo partneriais, ne darbuotojais. Naujas „Redakcijos“ tyrimas rodo, kad tokioje partnerystėje užkoduota daug problemų: kurjeriai praranda socialines garantijas, negali ginti savo teisių, o dalis platformų užsakymus ar keleivius vežiojančių žmonių dirba čia nelegaliai ir net neturi teisės gyventi Lietuvoje.
Kurjeriai
Kurjeriai / 15min montažas

Patys platformose dirbantys kurjeriai tokią partnerystę vadina išnaudojimu ir sako besijaučiantys ne kaip partneriai, o kaip vergai.

„Jiems tiesiog reikia vergo“, – sakė Adamas, į Lietuvą atvažiavęs iš Libano. Čia jis studijuoja inžineriją „Vilnius Tech“ universitete, o kurjerio darbą pasirinko, nes studijuodamas norėjo išsilaikyti pats, ne iš tėvų kišenės.

Kurjeris Adamas
Kurjeris Adamas

Lietuvoje daugiau nei 19 tūkstančių žmonių deklaravo užsiimantys kurjerio veikla, jų skaičiai metai iš metų auga, bet lietuvių šiame sektoriuje pastebimai mažėja. Atliekant tyrimą tiek oficialiai, tiek neoficialiai pasikalbėjome su dešimtimis skirtingose platformose dirbančių kurjerių: tiek su lietuviais, tiek su užsieniečiais.

Jų patirtys skirtingos, tačiau jie vienu balsu vardija tas pačias darbo problemas:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas