Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Valdovų rūmuose išdalinti verslo „Oskarai“: paskelbti „Nacionalinių atsakingo verslo apdovanojimų 2023“ laimėtojai

Darbuotojams saugumą, palankią emocinę aplinką kuriančios, ryšius su bendruomenėmis stiprinančios, aplinką tausojančios, įvairovę skatinančios įmonės sausio 18 d. pagerbtos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmuose. 14-kai įmonių įteikti „Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai 2023“. Kai kurios įmonės įvertintos ne vienoje nominacijoje. Iš viso įteikta 17 apdovanojimų mažoms, vidutinėms ir didelėms įmonėms. „Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai“ įteikti jau 15-ąjį kartą.

Įmonių socialinės atsakomybės „Oskarais“ vadinamais apdovanojimais įvertintos verslo įmonės už 2023 metų veiklas. Pagrindinį apdovanojimą „Metų socialiai atsakinga įmonė 2023“ laimėjo AB „Ignitis grupė“, padariusi didelę pažangą keliose socialinės atsakomybės srityse. Įmonė apdovanota už socialinę atsakomybę, kuriant darbuotojų gerovę ir bendradarbiaujant su bendruomenėmis bei aplinkai palankius sprendimus.

„Lietuvoje daugėja įmonių, kurios socialinei atsakomybei skiria vis didesnį dėmesį – kuria palankią aplinką ir emocinę gerovę savo darbuotojams, glaudesnius ryšius su bendruomenėmis, įgyvendina aplinką tausojančias iniciatyvas, skatina įvairovę. Socialiai atsakingas verslas savo iniciatyva prisideda prie visuomenės gerovės kūrimo.

Šios įmonės tampa pavyzdžiu kitoms įmonėms, ypač toms, kurios dar tik žengia pirmuosius žingsnius link socialinės atsakomybės, tvarumo ar darbuotojų gerovės užtikrinimo. Džiaugiuosi, kad kasmet sulaukiame vis didesnio įmonių susidomėjimo šiuo konkursu, o šiemet apdovanojome net 14 labiausiai įvairiose mažų, vidutinių ir didelių įmonių kategorijose pasižymėjusių bendrovių“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Monika Navickienė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Monika Navickienė

Iškilmingame renginyje paskelbtos atsakingiausios Lietuvos įmonės penkiose nominacijose – „Metų darbovietė“, „Metų bendruomeniškiausia įmonė“, „Aplinkai draugiškiausia įmonė“, „Saugumą ir palankiausią emocinę aplinką kurianti įmonė“ ir „Įvairovę skatinanti darbovietė“.

Kasmet rengiamo Nacionalinių atsakingo verslo apdovanojimų konkurso tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į socialiai atsakingo verslo svarbą ir naudą visuomenėje. Pasak Nacionalinių atsakingo verslo apdovanojimų komisijos pirmininkės Liudvikos Gražulienės, šis konkursas kasmet sulaukia vis didesnio įmonių susidomėjimo. Iš viso 2023 m. 40 Lietuvos įmonių pateikė 70 paraiškų.

„Džiaugiamės tiek tęstinėmis, jau ne vienerius metus vykdomomis įmonių iniciatyvomis, tiek naujais projektais, kuriančiais pridėtinę vertę visuomenei aukštesniais veiklos standartais, geresnėmis sąlygomis darbuotojams. Konkurse dalyvauja įvairaus dydžio įmonės, daugiau vidutinės ir didelės, todėl kaskart džiaugiamės sulaukę ir mažų įmonių susidomėjimo, džiaugiamės dideliais jų darbais ir reikšmingomis iniciatyvomis“, – sako L. Gražulienė.

„Gera sveikintis šiandien, nes tai yra tradicija – 15 metų, kai išskiriame ir pagerbiame atsakingą verslą. Man tai – apie pasitikėjimo didinimą savo valstybe.

Jūs kiekvienoje organizacijoje keliate sau aukštesnę kartelę įvairiais aspektais. Galėtumėte to nedaryti, bet pasirenkate, nes tai atsiperka.

Aš labai didžiuojuosi kiekvienu iš jūsų. Tikiu, kad esate pavyzdys kiekvienam, kuris ketina sukti šiuo keliu. Noriu padėkoti, kad renkatės socialinės atsakomybės, pagarbos darbuotojams, organizacinei kultūrai, žmogaus teisėms, aplinkosaugai, nes tokią Lietuvą mes kuriame sau ir savo vaikams“, – sveikindama susirinkusius Valdovų rūmuose kalbėjo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./NAVA apdovanojimai
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./NAVA apdovanojimai

Pirmoji nominacija – „Metų darbovietė“

Vidutinių įmonių (nuo 50 iki 249 darbuotojų) grupėje šį titulą iškovojo bendrovė „Putokšnis“. Atsiimdamas apdovanojimą gamyklos direktorius Nerijus Balnasovas džiaugėsi: „Norėčiau padėkoti už šį įvertinimą. Savo kasdienėje veikloje vadovaujamės trimis vertybėmis –pagarba sau, aplinkai ir drąsa rizikuoti. Remdamiesi būtent šiomis vertybėmis, kuriame verslo savo aplinką. Dėkoju visai komandai, kuri prisideda prie socialinės atsakomybės kūrimo.

Bendradarbiaudami su tarptautinėmis organizacijomis, išsikėlėme sau ir tvarumo tikslus. Kai sakau „mes“, turiu mintyje ir mus, ir mūsų partnerius. Yra daugybė kokybinių elementų, kuriuos reikia išlaikyti ir įdiegti. Pabaigai galiu pasakyti, kad kai visa komanda dirba ir juda į priekį, sėkmė pati atranda savo kelią.“

„Metų darbovietė“ didelės įmonių (nuo 250 darbuotojų) kategorijoje apdovanotos dvi įmonės. Pirmąja tapo „Ignitis grupė“. Priimdama sveikinimus bendrovės Žmonių ir kultūros vadovė Renata Augustaitienė dėkojo visai savo komandai. „Visos „Ignitis grupės“ vardu galiu pasakyti, kad šį adpovanojimą gauti yra didelė garbė ir įsipareigojimas. Labai džiugina tai, kad matyti, jog dirbame tvariai ne tik išorėje, bet ir viduje“, – džiaugėsi „Ignitis grupės“ atstovė.

Antroji šioje grupėje išrinkta bendrovė – „Lietuvos draudimas“. „Lietuvos draudimo“ valdybos pirmininkas Kęstutis Šerpytis džiaugėsi jau septintuoju tokio pobūdžio apdovanojimu: „Ant mano darbo stalo stovės jau septinta tokia figurėlė, bet vis negana. Labai dėkoju savo darbuotojams, nes jie padarėt tai, kad šis apdovanojimas vėl būtų mano rankose. Dėkoju komisijai. Stengsimės ir toliau rūpintis savo žmonėmis, mes tikrai tą darome. Mes mylime juos, jie myli mus.“

Antroji nominacija – „Metų bendruomeniškiausia įmonė“

Vertinant vidutinio dydžio įmones, metų bendruomeniškiausia išrinkta bendrovė „Toksika“. Jos generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas tikino, kad tuo labai didžiuojasi. „Labai malonu daryti gerus darbus, bet kai jie įvertinami – dvigubai smagiau. Dėkoju organizatoriams, kad esame įvertinti ne pirmą kartą. „Toksika“ per daugelį savo darbo metų susidraugavo su Šiaulių miesto bendruomenėmis. Įgavome jų pasitikėjimą savo darbu“, – tikino bendrovės vadovas.

Didelių įmonių kategorijoje šį titulą laimėjo įmonė „Lidl Lietuva“. Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Antanas Bubnelis tikino, kad sėkmė – ne trumpalaikiai sprendimai: „Priimu tai visos įmonės, komandos vardu. Tikrai džiaugiamės ir švęsime. O po šventimo grįšime prie ilgalaikio darbo. Mes nuoširdžiai tikime, kad geriausios iniciatyvos – ilgalaikės.“

Trečioji nominacija – „Metų bendruomeniškiausia įmonė“

Ši nominacija išrinkta naujienų portalo „15min“ skaitytojų.

Labai mažų ir mažų įmonių grupėje šį apdovanojimą laimėjo bendrovė „Draugas draugui“. Ant scenos žengęs įmonės vadovas Vytautas Kužauskas dėkojo už pirmąjį tokį įvertinimą: „Mūsų įmonės tikslas visada buvo kurti bendruomenę, skatinti dalinimąsi, savanorystę ir tvarumą. Mes tapome socialiai atsakingu verslu, nešančiu permainas, su žmonių pagalba mes kuriame geresnę aplinką. Šis apdovanojimas mums postūmis į priekį toliau dirbti ir stengtis.“

Vidutinių įmonių grupėje metų bendruomeniškiausia įmone tapo „Coherent Solutions“. Įmonės personalo vadovė Simona Kerpiškienė tikino, kad jai garbė atstovauti šiai bendrovei: „Šiandien čia su dideliu džiaugsmu ir pasididžiavimu atstovauju mūsų įmonei. Kiekviena mūsų įgyvendinta iniciatyva atėjo iš mūsų darbuotojų.

Kaip įmonė pasirinkome ne tik įgyvendinti idėjas, bet ir užmegzti ilgalaikę partnerystę su bendruomenėmis. Naudodamasi proga norėčiau paskatinti ne tik palaikyti, bet ir priimti tai kaip pavyzdį, prisidėti prie bendruomeniškumo kūrimo. Tik pradėdami kiekvienas nuo savęs, galime prisisėti prie pokyčių kūrimo.“

Galiausiai didelių įmonių kategorijoje bendruomeniškumo apdovanojimą pelnė SBA grupė, kurios viceprezidentė Jolanta Grašienė atkreipė dėmesį, koks svarbus šis įvertinimas. „Mums tai ypatingai svarbu ir brangu. Kas yra sveika ir stipri bendruomenė? Ne tik kolegos, bet ir pagalba, ryšys, atsakomybė. Kartais mes nuvertiname, kokia galinga gali būti bendruomenė.

Mes net neplanuojame sustoti, aktyviai kviečiame visus verslus prisidėti. Kiekvieno iš mūsų indėlis prisideda prie Lietuvos sėkmės.“

Ketvirtoji nominacija – „Aplinkai draugiškiausia įmonė“

Vidutinių įmonių grupėje aplinkai draugiškiausia įmone tapo „Toksika“. Bendrovės valdybos pirmininkas Dangirutis Janušas šiuos verslo apdovanojimus vadinimo antromis Kalėdomis.

„Tikriausiai buvome geri, todėl gauname dovanų. Man didžiulė garbė atsiimti šį apdovanojimą. Aš esu čia, o jis priklauso visiems įmonėms darbuotojams. Tariu jiems didžiulį „ačiū“ už visą šį darbą, vadovams, kurie pasirinko sunkesnį, bet tvarų kelią. Ir „ačiū“ akcininkams, su kuriais sutariame, kad bendrovė turi būti ne tik pelninga, bet ir tvari.“

Didelių įmonių grupėje šioje nominacijoje įvertinta buvo „Ignitis grupė“. „Man kartais atrodo, kad pasaulis sukasi labai dideliu greičiu ir kad yra labai daug problemų, kurias dar reikia išspręsti. Dėkoju renginio organizatoriams, kad galime stabtelėti ir pamatyti, kiek vis tik padarėme.

Svarbu paminėti, kad yra tie, kurie atsiima apdovanojimus, ir yra tie, kurie dirba, kad būtų už ką apdovanoti. Tad sveikinu visus“, – dėkodamas už įvertinimą kalbėjo į sceną pakviestas bendrovės tvarumo vadovas Valentas Nevieras.

Penktoji nominacija – „Įvairovę skatinanti darbovietė“

Tarp labai mažų ir mažų įmonių labiausiai įvairovę skatinančia darboviete buvo pripažinta įmonė UAB „DSP Plius“. Apdovanojimą priimti pakviesta bendrovės įkūrėja ir direktorė Irma Spudienė žadėjo nesustoti: „Ar gali būti geresnė dovana mums, ryt švenčiantiems 17-ą gimtadienį? Kai kūriau šią įmonę, žinojau, kad ji bus kitokia. Pats pirmasis vadybininkas įmonėje buvo kitoks. Prieš trylika metų įkūrėme vaikų kambarį – būdama mama įrodžiau, kad galima dirbti ir su vaikais.

Pati būdama „Lietuvos Raudonojo kryžiaus“ savanore, užkrėčiau tuo ir savo komandos narius. Kartu prieš keturis metus į kolektyvą priėmėme žmogų su negalia. Mes esame labai maži, bet esame išskirtiniai. Tai yra ne tik įvertinimas, bet ir atsakomybė, ir mes nežadame sustoti.“

Šioje nominacijoje vidutinių įmonių kategorijoje buvo apdovanota bendrovė „ERGO Life Insurance SE“. Įmonės Personalo ir administravimo departamento vadovė Aistė Lapinienė džiaugėsi, kad įmonės darbai ir indėlis šioje srityje buvo įvertinti: „Prisipažinsiu, ši kategorija šiemet mums buvo pati norimiausia. Tikrai didžiuojamės nuveiktais darbais, nes tai yra mūsų prioritetinė kryptis.“

Tarp didelių įmonių labiausiai įvairovę skatinančia darboviete tapo AB „Lietuvos oro uostai“. Apdovanojimą pakviesta atsiimti „Lietuvos oro uostų“ Komunikacijos ir tvarumo projektų vadovė Beatričė Skardžė labai džiaugėsi. „Tai yra mūsų pirmas apdovanojimas, jei būčiau namie – rėkčiau, šaukčiau ir džiaugčiausi. Lietuvos oro uostai yra vartai į pasaulį.

Mes turime labai ambicingą tikslą, norime kurti aplinką, kur kiekvienas jaustųsi šimtu procentu savimi. Manau, kad judame tinkama linkme, šis apdovanojimas rodo, kad judame ta kryptimi, kur norime būti“, – kalbėjo „Lietuvos oro uostų“ atstovė.

Šeštoji nominacija – „Saugumą ir palankiausią emocinę aplinką kurianti įmonė“

Labai mažų ir mažų įmonių kategorijoje šį apdovanojimą laimėjo įmonė „Grožio namai Aurum“. „Kai kūriau įmonę prieš 16 metų, man pavyzdžiu buvo užsienio kapitalo įmonės, kurios rūpinasi savo darbuotojais.

Mūsų moto – sąmoningas grožis ir sveikata. Saugumas man visada siejasi su šeima. Kur žmogus jaučiasi geriausiai? Šeimoje, kur jis gali kalbėti, išsikalbėti, išreikšti nepasitenkinimą, pyktį, verkti, džiaugtis. Mes, kartu su darbuotojomis, šias vertybes puoselėjame ir įmonėje. Labai dėkoju savo kolektyvui, kad per tiek metų sugebėjome tai padaryti. Manau, kad esame ir būsime pavyzdys, kaip galime saugiai jaustis darbo aplinkoje“, – neabejojo bendrovės įkūrėja, savininkė ir vadovė Zita Gudauskienė.

Vidutinių įmonių grupėje saugumą ir palankiausią aplinką kuriančia įmone tapo UAB „PPMI Group“. Bendrovės įkūrėjas, Tyrimų direktorius Egidijus Barcevičius tikino, kad įvertinimas nuteikia labai palankiai: „Noriu padėkoti personalo skyriui ir visiems darbuotojams, kurie prie to prisideda. Kažkada, prieš dvidešimt metų, dėliojome vertybes ir greta profesionalumo dėjome tokią kaip „happy office“. Interpretuoti ją galime skirtingai. Galime sakyti – geri, laimingi ir šiandien laimėsime. Svarbu juk kitiems parodyti, kaip jaučiamės. Per laiką mes skirtingai interpretavome, ieškojome, atradome.

Verslo aplinka greita, dinamiška, reikalauja susitelkimo, bet mes išmokome, kad svarbiausia yra darbuotojai, pagarba. Daug dalykų išmokome, esame pažengę labiau nei prieš dešimt metų, bet dar daug ko išmoksime ir ateityje.“

Didelių įmonių grupėje šioje nominacijoje geriausia tapo UAB „World Courier (Lithuania)“. Bendrovės Paslaugų centro direktorius Lukas Jankauskas tikino, kad vien dalyvauti tokiame renginyje – garbė. „Tikriausiai visos įmonės, kurios čia dalyvauja, kurios buvo nominuotos, sutiks, kad tai, ką mes darome, mes darome ne dėl apdovanojimų, bet iš idėjos. Mums didelė garbė būti šiandien, tarp šių įmonių.

Šis apdovanojimas net ne įmonei, bet mūsų visam kolektyvui“, – tikino atstovas.

Nominacija – „Metų socialiai atsakinga įmonė“

Vakaro apdovanojimas – „Metų socialiai atsakinga įmonė“ atiteko „Ignitis grupei“. Valdybos narė, Organizacinio vystymo vadovė Živilė Skibarkienė tikino nesidrovėsianti – bendrovė yra to verta: „Nerealiai smagu ir gera laikyti rankose šį apdovanojimą. Ar buvo lengva? Ne. Esame matomi, esame talžomi, bet šiandien nutariau nepasikuklinti ir pasakyti – esame jo nusipelnę. Tai mūsų apdovanojimas, jis veda mus tolyn. Mes kuriame Lietuvą ir tvaresnę jos ateitį.“

--

„Nacionalinių atsakingo verslo apdovanojimų 2023“ nominacijų laimėtojai:

Pagrindinis „Metų socialiai atsakingos įmonės apdovanojimas“ – AB „Ignitis grupė“ už socialinę atsakomybę kuriant darbuotojų gerovę ir bendradarbiaujant su bendruomenėmis bei aplinkai palankius sprendimus.

Pranešimo aut. nuotr./NAVA apdovanojimai
Pranešimo aut. nuotr./NAVA apdovanojimai

„Metų darbovietė“:

  • Vidutinių įmonių kategorijoje – UAB „Putokšnis“ už aktyvų darbuotojų skatinimą ir motyvavimo priemonių taikymą.
Pranešimo aut. nuotr./NAVA apdovanojimai
Pranešimo aut. nuotr./NAVA apdovanojimai
  • Didelių įmonių kategorijoje – AB „Ignitis grupė“ už atlygio nustatymo sistemą ir darbuotojų saugumo kampanijos įgyvendinimą; AB „Lietuvos draudimas“ už darbuotojų lūkesčius atitinkančią darbo aplinką.

„Metų bendruomeniškiausia įmonė“:

  • Vidutinių įmonių kategorijoje – UAB „Toksika“ už ryšių su bendruomene stiprinimą ir atsižvelgimą į jos poreikius.
Pranešimo aut. nuotr./NAVA apdovanojimai
Pranešimo aut. nuotr./NAVA apdovanojimai
  • Didelių įmonių kategorijoje – UAB „Lidl Lietuva“ už bendruomenės sutelkimą įgyvendinant visuomenei ir gamtai svarbias socialines iniciatyvas.

„Metų bendruomeniškiausia įmonė“, išrinkta naujienų portalo 15min skaitytojų:

  • Mažų įmonių kategorijoje – UAB „Draugas draugui“ už paramą bendruomenėms, žmonių telkimą dalytis savo laiku ir gerumu.
Pranešimo aut. nuotr./NAVA apdovanojimai
Pranešimo aut. nuotr./NAVA apdovanojimai
  • Vidutinių įmonių kategorijoje – UAB „Coherent Solutions“ už bendruomenių rėmimą ir stiprinimą bei savanoriškos veiklos inciatyvų skatinimą.
  • Didelių įmonių kategorijoje – UAB „SBA Grupė“ už darbuotojų sutelkimą prasmingiems darbams, kuriant gražesnį gyvenimą ir aplinką visuomenei.

„Aplinkai draugiškiausia įmonė“:

  • Vidutinių įmonių kategorijoje – UAB „Toksika“ už aplinkai draugiškus sprendimus ir aktyvų visuomenės švietimą aplinkosaugos klausimais.
Pranešimo aut. nuotr./NAVA apdovanojimai
Pranešimo aut. nuotr./NAVA apdovanojimai
  • Didelių įmonių kategorijoje – AB „Ignitis grupė“ už aplinkosaugos vadybos standartų taikymą įmonės veikloje ir jų diegimo skatinimą visuomenėje.

„Saugumą ir palankiausią emocinę aplinką kurianti įmonė“:

  • Mažų įmonių kategorijoje – UAB „Grožio namai Aurum“ už palankios aplinkos kūrimą ir aktyvų darbuotojų įsitraukimo didinimą.
Pranešimo aut. nuotr./NAVA apdovanojimai
Pranešimo aut. nuotr./NAVA apdovanojimai
  • Vidutinių įmonių kategorijoje – UAB „PPMI Group“ už darbuotojams kuriamą gerovę ir jų profesinio tobulėjimo skatinimą.
  • Didelių įmonių kategorijoje – UAB „World Courier (Lithuania)“ už asmeninių darbuotojų poreikių atliepimą ir suvokimo, kas yra sveikas darbo ir gyvenimo balansas, didinimą.

„Įvairovę skatinanti darbovietė“:

  • Mažų įmonių kategorijoje – UAB „DSP Plius“ už asmenų, turinčių įvairių poreikių, įsitraukimo į visuomenę stiprinimą.
Pranešimo aut. nuotr./NAVA apdovanojimai
Pranešimo aut. nuotr./NAVA apdovanojimai
  • Vidutinių įmonių kategorijoje – „ERGO Life Insurance SE“ už gerąsias praktikas įtraukiant lygių galimybių principus organizacijos veikloje ir įgyvendintas iniciatyvas lyčių lygybės srityje.
  • Didelių įmonių kategorijoje – AB „Lietuvos oro uostai“ už įvairovės ir įtraukties skatinimą įmonėje ir už jos ribų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas