Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 13 /17:17

Vartotojų teisių nubausta ir pašiepta įmonė „Pjaunu grybą“: dar neteko matyti, kad valstybinė įstaiga viešai tyčiotųsi

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) išnagrinėjo bylą dėl MB „Pjaunu grybą“ skleistos maisto papildų reklamos, kurioje buvo užsimenama apie žmogaus ligų gydymo ir profilaktines savybes. Įmonė gavo 1537 eurų baudą, bet tai – ne pabaiga. Jai nurodyta sunaikinti ir kai kuriuos kitus produktus. Tuo tarpu verslininkai sako, kad panašiais produktais prekiauja „šimtai“ ES parduotuvių bei nesupranta, kam reikėjo šaipytis iš įmonės pavadinimo.
Asmuo pjauna grybą
Asmuo pjauna grybą / Shutterstock nuotr.

Kaip VVTAT nurodo savo tinklapyje, MB „Pjaunu Grybą“ skleidė reikalavimų neatitinkančius sveikatingumo teiginius apie 9 maisto papildus, vartojo sveikatingumo teiginius, kuriais nurodoma ar užsimenama apie žmogaus ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas sveikatingumo savybes, kurių jie neturi.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mantas Dubauskas: Vartotojų teisių gynėjai už grybo užkliuvo

Sąraše atsidūrė šie produktai, kuriuos pardavinėjo MB „Pjaunu Grybą“: „Lion‘s Mane kapsulės“, „Kordicepso kapsulės“, „Ausiagrybio kapsulės“, „Čiaga kapsulės“, „Reishi kapsulės“, „Maitake kapsulės (Grifola frondosa)“, „Lion‘s Mane grybo ekstraktas –tinktūra (100 ml)(Hericium erinaceus)“, „Reishi grybo ekstraktas – tinktūra ( 100 ml) (Ganoderma lucidum)“, „Čaga (juodojo beržo grybo) ekstraktas – tinktūra (100 ml) (Inonotus Obliquus)“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba

Reklamoje buvo skleidžiami tokie teiginiai, kaip: „gali padėti pagerinti atmintį, dėmesį ir koncentraciją; „manoma, kad jis gali būti naudingas sergant (arba prevenciškai) tokiomis ligomis kaip Alzheimerio liga ir demencija“; „tyrimų duomenimis, gericijus gali padėti sumažinti nerimo ir depresijos simptomus; gali padėti sumažinti aukštą kraujospūdį, cholesterolio kiekį ir pagerinti širdies bei kraujagyslių sistemos veiklą; „didelio susidomėjimo susilaukė cordyceps priešvėžinės savybės ir gebėjimas sumažinti ar net panaikinti tradiciniais vėžio gydymo metodais sukeltus šalutinius poveikius“; „cordyceps gali padėti sumažinti vėžio gydymo sukeltą šalutinį poveikį“ ir pan., nurodo VVTAT tinklapyje.

„Vartotojai, skaitydami bendrovės informaciją galėjo nepagrįstai sudaryti įspūdį, kad reklamuoti maisto papildai yra naudingi sveikatai ar su sveikata susijusiai gerai savijautai, gali padėti sustiprinti imuninę sistemą, apsisaugoti nuo infekcijų bei ligų“, – nurodoma VVTAT pranešime.

Įvertinus tyrimo metu nustatytas aplinkybes, už Reklamos įstatymo nuostatų pažeidimus MB „Pjaunu grybą“ skirta 1537 eurų bauda.

„Pjaunu grybą“ atstovai: pirmas nusižengimas – iškart bauda

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas