Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Verslai galimybių paso iki rugsėjo 13 dienos naudoti neskubės: pasigenda aiškumo

Vyriausybei trečiadienį galutinai apsisprendus nuo rugsėjo 13 dienos įvesti apribojimus nepasiskiepijusiems ir nepersirgusiems koronavirusu, verslai sako neskubėsiantys galimybių paso prašyti dar iki šios datos. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys paskelbė, kad jau nuo pirmadienio įsigalios kai kurie sugriežtinti reikalavimai, tačiau įmonės jų gali išvengti pradėję iš karto taikyti galimybių pasą. Vieni sektoriai teigia, kad dėl apribojimų atkris nemažai klientų, kiti nori sulaukti, kol galimybių pasas įsigalios visuose sektoriuose.
Galimybių pasas
Galimybių pasas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nuo rugsėjo 13 dienos nepersirgusiems, nevakcinuotiems ar neigiamo PGR testo neturintiems žmonėms užsivers didesnių parduotuvių, nebūtinųjų paslaugų, pramogų ir viešojo maitinimo įstaigų durys.

Nors iš pradžių Vyriausybė planavo ribojimus atskirus sektorius nepasiskiepijusiems užverti skirtingu metu, nuspręsta, kad visiems verslams jie įsigalios vienu metu.

Visgi Vyriausybė akcentuoja, kad jau nuo pirmadienio operacijų vadovo sprendimu sugrįš kai kurie saugumo reikalavimai – dėl paviršių dezinfekcijos, srautų valdymo, atstumų laikymosi ir panašiai, o verslai šių griežtesnių reikalavimų gali išvengti jau dabar pradėję naudoti galimybių pasą.

15min paklausė verslo atstovų, kaip jie vertina Vyriausybės sprendimus ir ar pradės naudoti galimybių pasą iki rugsėjo 13 dienos.

Maitinimo verslas lauks vieningo įsigaliojimo

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas, „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis sakė, kad tikėtina, jog didžioji dalis restoranų iki rudens klientus rinksis aptarnauti be galimybių paso.

„Matėme, kad pirmajame galimybių paso etape viena iš ribojamų veiklų buvo restoranai ir tai buvo klaida. Daugiau nei 50 proc. klientų į restoraną eina spontaniškai ir tai buvo papildomas kliuvinys, kai reikia jį išsiimti iš interneto, įeiti į esveikatą. Kai nuo rugsėjo 13 dienos dauguma veiklų bus ribojamos, nekils tų problemų, nes dauguma žmonių kartu su savimi nešiosis galimybių pasą. Dėl to jį bus lengva taikyti“, – aiškino G.Balnis.

Jis sutiko, kad, augant susirgimų infekcija skaičiams, reikia papildomų ribojimų, bet jie turi būti proporcingi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Balnis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Balnis

„Mums vien galimybių paso įvedimas yra arti karantino, tik dar blogiau, nes iš esmės yra karantinas, bet pagalbos iš valstybės negalime tikėtis, nes teorinė galimybė veikti yra. Anksčiau, kai buvo pasiskiepiję arti 30 proc. gyventojų, į restoranus su galimybių pasu ateidavo tik keli procentai nuo buvusio srauto. Matyt, nebuvo aišku, kaip jį išsiimti, todėl paprasčiausiai neidavo“, – patikino verslininkas.

Jis svarstė, kad galimybių pasą galėtų naudoti jau dabar, jei tai būtų įvesta visuotinai. Kitu atveju, pasak jo, taip apkraunamas vienas sektorius, tačiau tai nei paskatins skiepytis, nei iš esmės padidins ar sumažins užsikrėtimo skaičius.

Kirpėjai: prarasime klientų, dalis specialistų veiks „šešėlyje”

Tuo metų kirpėjus įvedami ribojimai liūdina. Lietuvos kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos viceprezidentė Diana Bučinskienė neslėpė, kad dalis klientų į grožio salonus ir kirpyklas neis, o kai kurie specialistai veiks „šešėlyje.“

„Matome, kad kai kurie grožio specialistai ir ne tik rašo, kad priims nepaskiepytus. Tai jei žmonės oficialiai skelbia, tai turbūt ir priims. O kurie negalės, tai išeis ir dirbs nelegaliai. Dirbant grožio salone negali taip daryti, juolab kad mūsų asociacija laikosi visų reikalavimų. Derinamės ir per karantino laikotarpį dirbame laikydamiesi visų reikalavimų“, – užtikrino pašnekovė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantino metu veikianti kirpykla
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantino metu veikianti kirpykla

Ji neslėpė apmaudo, kad iš Vyriausybės pateikiama informacija nėra iki galo aiški, nes nežinia, kaip reikės tikrinti klientų galimybių pasus.

„Net neįsivaizduoju, kaip sistema veiks. Jei reikės prašyti iš kliento dokumento – kur duomenų apsauga, kodėl turi kažkokiai kirpėjai rodyti dokumentą, jei nori apsikirpti ar gauti kitą salono paslaugą?“ – klausimus kėlė D.Bučinskienė.

Ji teigė, kad dėl šių priežasčių maža tikimybė, jog kirpėjai galimybių pasą pradės naudoti iki rugsėjo 13 dienos.

„Mes esame už skiepus, kad žmonės skiepytųsi, bet ne nuo mūsų tai priklauso. Grožio specialistai turi galimybių pasus, aš pati jį turiu, tai džiaugiuosi, kad galėsiu veikti. Bet klientams nenurodysi, tai jų sprendimas, ar skiepytis, ar ne“, – nurodė D.Bučinskienė.

Viešbučiai laukia operacijų vadovo sprendimo

Viešbučiai teigia, kad dar anksti pasakyti, ar galimybių pasą pradės naudoti iki rugsėjo 13 dienos. Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė teigė, kad laukiama operacijų vadovo sprendimo, kokie reikalavimai įsigalios pirmadienį.

„Turime sulaukti operacijų vadovo sprendimo, ten bus išvardyti, kokie ribojimai atsiranda. Be to, veiklos galės pasirinkti, ar iškart nuo pirmadienio gali veikti tik su galimybių pasu, nelaukiant rugsėjo 13 dienos, arba nuo rugsėjo 13 dienos. Reikia sulaukti operacijų vadovo sprendimo ir pasižiūrėti, ar jie mums bus nenaudingi“, – komentavo I.Valaitienė.

Į galimybių pasą, jos teigimu, viešbučiai žiūri teigiamai – ši priemonė leis pristabdyti viruso plitimą. Dėl galimybių paso išsiėmimo klientams, anot jos, problemų kilti neturėtų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Valaitienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Valaitienė

„Mes prisidėtume prie komunikacijos, mūsų svečiai būtų informuoti, galėtų pasiplanuoti atvykimą. Tai nebūtų skubotas sprendimas, nebūtų didelių problemų. Ir vakcinacijos tempai spartėja, jei kažkas bus priešingai nusiteikęs, prieš atvykdamas pasidarys testą“, – paaiškino pašnekovė.

Prekybos centrams tai reikš „šimtatūkstantinius kaštus“

Galimybių pasas atneš nemažai pokyčių didiesiems prekybos centrams – nuo rugsėjo 13 dienos jie bus atviri tik žmonėms su galimybių pasu. Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas Mindaugas Statulevičius 15min sakė, kad Vyriausybė suteikė protingą pasirengimo terminą ir prekybos centrai „šį reikalavimą įgyvendins atsakingai.“

„Jie samdys fizinę apsaugą. Tai bus nemaži papildomi kaštai prekybos centrų valdytojams. Kai kurie prekybos centrai turi 15–18 įėjimų. Esame paskaičiavę, kad viena įėjimo vieta per dieną kainuos nuo 50 iki 150 eurų prekybos centrams. Tai šimtatūkstantiniai kaštai per mėnesį. Bet kokiu atveju tai yra geriau negu tai, ką mes turėjome”, – sakė M.Statulevičius.

Jo teigimu, tikėtina, kad norint patekti į prekybos centrą užteks parodyti galimybių pasą, tačiau atsitiktine tvarka kažkelintas turės būti skanuojamas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Prekybos centras „Panorama“, sušvelninus karantiną
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Prekybos centras „Panorama“, sušvelninus karantiną

„Prašėme, kad būtų labai aiškiai nustatyta, kas neša atsakomybę už tai, jei prekybos centre ar prekybos maistu parduotuvėje yra nustatoma, kad žmogus pateko su padirbtu ar suklastotu galimybių pasu. Tai čia vienareikšmiškai reikia pasakyti, kad atsakomybė turi būti to žmogaus“, – tikino M.Statulevičius.

Kur nuo rudens nepateksime be galimybių paso?

Vyriausybė nusprendė, kad nuo rugsėjo 13 dienos žmonės be galimybių paso negalės lankytis ir grožio salonuose, kino teatruose, naktiniuose klubuose, lošimo namuose, sporto klubuose.

Neturint galimybių paso ar neigiamo PGR testo, bus galima apsipirkti tik parduotuvėse, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, vaistinių, optikos prekių pardavimas, turinčiose atskirą įėjimą iš lauko, taip pat, jei jų prekybos plotas mažesnis nei 1500 kv. metrų.

Be galimybių paso žmonėms bus prieinamas ir smulkaus remonto paslaugų užsakymas, muziejų ekspozicijų ir parodų lankymas, teisinės paslaugos, finansinės paslaugos, kai teikiamas pensijų ar kitų socialinių išmokų išmokėjimas ir pristatymas, kitos būtinosios finansinės ir privalomo draudimo paslaugos. Neturintys galimybių paso galės naudotis viešuoju transportu ir pavežėjimo paslaugomis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Galimybių pasas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Galimybių pasas

Ribojimai nebus taikomi žmonėms, kurie yra pasiskiepiję pilna skiepijimo schema ir įgiję imunitetą, persirgusiems koronavirusu, kai tai patvirtinta PGR, antigeno testais arba serologiniu antikūnų tyrimu, turintiems neigiamą PGR testą, atliktą per pastarąsias 48 valandas, ir vaikams iki 16 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas