Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 05 13 /11:06

Verslininkai: Ūkio ministerijos sprendimai paskatins emigraciją

Ūkio ministerijos (ŪM) ketinimas „Investuok Lietuvoje“ ir „Versli Lietuva“ organizacijas sujungti į vieną – ženklas, kad naujajai Vyriausybei eksportas ir investicijų pritraukimas nėra svarbus tikslas. O jaunų iš emigracijos grįžusių šių organizacijų vadovų atleidimas iš pareigų bus ženklas svetur gyvenantiems lietuviams, kad Lietuvoje jų niekas nelaukia, mano pirmadienį žiniasklaidos atstovus į susitikimą pakvietę verslo organizacijų atstovai.
VšĮ „Versli Lietuva“
Parodos atidarymo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Griauna pripažintas organizacijas

„Čia yra ženklas, kad keičiasi politika, galbūt eksportas tiesioginės užsienio investicijos nebėra prioritetai“, – kalbėjo R. Skyrienė.

„Investuotojų forumo“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė apgailestauja, kad priėmus sprendimą sujungti minėtas organizacijas iširs profesionalios komandos ir Lietuva dings iš žemėlapio kaip šalis, kuri ieško naujų rinkų ir investicijų.

„Čia yra ženklas, kad keičiasi politika, galbūt eksportas tiesioginės užsienio investicijos nebėra prioritetai (...) Mes prisilietėme prie šių organizacijų darbo ir matėme, kaip jos keitėsi, jos tapo modernios ir inovatyvios“, – kalbėjo R.Skyrienė.

Pasak jos, abi organizacijos pripažįstamos tarp kolegų – „Versli Lietuva“ pripažinta antra geriausia pasaulyje tokio tipo organizacija, o „Investuok Lietuvoje“ kaip pavyzdį pasidalinti patirtimi kviečia Pasaulio bankas.

Skuboti sprendimai kelia nerimą

Buvęs bendrovės „ Fermentas“ akcininkas Viktoras Butkus sako, kad nerimą kelią tai, jog visi sprendimai priimami labai greitai ir neapgalvotai.

„Neaišku, dėl kokių priežasčių vyksta vadovų kaita ir dėl ko norima pakeisti organizacijas, kurios turi gerą reputaciją. Tas skubėjimas neramina. Juk vienam vadovui (Pauliui Lukauskui – red. past.) iki kadencijos pabaigos liko vos keli mėnesiai. Jei norima vadovus keisti, tai galima padaryti natūraliu būdu. Turbūt yra svarbių priežasčių, vyksta įtakų perdavimas ir ŪM, negaudama paramos iš verslo bendruomenės, ieško partnerių ir paramos kitų verslininkų grupėse“, – svarstė verslininkas.

Esą toks sprendimas pakeisti vadovus gali būti signalas dirbantiems užsienyje jauniems specialistams, kuriuos dabar kviečiame, kad jie yra nekviečiami.

Birutė Vėsaitė įsibėgėja

Šie Birutės Vėsaitės veiksmai paskatins proto emigraciją, - kalbėjo T. Langaitis.

Šiai minčiai pritarė ir prieš penkerius metus iš emigracijos grįžęs įvairių valdybų narys ir organizacijų atstovas Tadas Langaitis, kuris atvirauja – po tokių sprendimų ir pats dar gerai pasvarstysiantis, ar verta ateitį kurti Lietuvoje.

„Šie Birutės Vėsaitės veiksmai paskatins proto emigraciją. Jau pasigirdo lozungų apie tai, kaip emigracijos mažinimas yra vienas iš pagrindinių Vyriausybės darbų, su kurias ji mėgins susitvarkyti. Ir pirmieji žingsniai nėra sėkmingi. Tai nėra tik dviejų žmonių sužlugdymas, – kalbėjo jis. Šiandieną ir aš keliu sau klausimą: ką aš čia veikiu ir ar man reikia likti Lietuvoje“, – sakė jis.

Iš „Versli Lietuva“ valdybos pareigų pasitraukęs vienas jos narių Linas Čereška baiminasi, kad tokie sprendimai gali būti tik pirmas Vyriausybės žingsnis: „Žmonės kalba, kad ministrė tik įsibėgėja ir galbūt patobulės, bet neduok Dieve kas bus, kai tas buldozeris pilnai įsibėgės. Pasitrauks ne tik „Versli Lietuva“ ir „Investuok Lietuvoje“ vadovai, bet ir dar kelios dešimtys talentingų jaunuolių, kurie užsienyje baigę studijas.“

Susirinkusių organizacijų atstovai išreiškė viltį, kad ŪM vis dėlto pakeis nuomonę ir paliks organizacijas veikti toliau.

Praėjusią savaitę pasiūlymus atsistatydinti gavo „Versli Lietuva“ vadovas Paulius Lukauskas ir „Ivestuok Lietuvoje“ vadovė Milda Dargužaitė. 

Sužinoję apie „Versli Lietuva“ vadovo Pauliaus Lukausko atleidimą, iš „Versli Lietuva“ valdybos pasitraukti nusprendė trys iš penkių „Versli Lietuva“ visuomeniniais pagrindais dirbusių valdybos narių: valdybos pirmininkas Liudas Skierus, nariai Linas Čereška ir Sigitas Žvirblis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas