Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Verslo pradžios ABC: aiškiai ir trumpai – ką turi žinoti norintieji pradėti verslą Lietuvoje?

Remiantis Pasauliniu verslumo tyrimu (GEM), Lietuva verslumo srityje patenka į lyderių ketvertuką. Teisinė bazė, starto galimybės, parama, konkurencinė aplinka ir biurokratijos mažėjimas mūsų šalį paverčia vis patrauklesne pradedantiems verslams. Norinčiųjų pradėti savo veiklą, realizuoti seniai brandintą idėją – nemažai, tačiau tokių, kurie ima ir pamėgina, žengia tą lemiamą žingsnį – mažiau. Taigi, šiandien trumpai ir aiškiai – kaip pradėti verslą Lietuvoje nuo nulio?
Startuolis
Startuolis / Shutterstock nuotr.

Lietuvoje aktyviai veikiantys startuoliai šalies biudžetą per 2023 m. papildė 372 mln. eurų, kurie sudaro – 23 proc. daugiau nei prieš metus. Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė tikina, kad šis skaičius tik labai nedidelė vertės, kurią sukuria startuoliai, dalis, bet tai puikiai parodo, kaip gerai naujiesiems verslams gali sektis Lietuvoje.

„Startuolių sektoriuje Lietuvoje šiandien dirba 17 tūkst. specialistų, vidutinis jiems mokamas atlyginimas siekia 3,8 tūkst. eurų iki mokesčių. Sumokėti mokesčiai ir kuriamos gerai apmokamos darbo vietos yra tik nedidelė dalis vertės, kurią sukuria šalies startuoliai – jie yra svarbi šalies inovacijų ekosistemos dalis, kurių kuriami inovatyvūs sprendimai prisideda prie pažangos įvairiose srityse ir Lietuvos vardo garsinimo pasaulyje“, – pridūrė ministrė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė

Itin reikšmingas pasiekimas, kad Pasaulio intelektinės nuosavybės organizacijos (WIPO) Pasaulio inovacijų indekse Lietuva pagal verslumo skatinimo politikos ir kultūros kriterijų tarp 132 šalių užima 9 vietą. Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Ieva Valeškaitė tikino, kad tai labai aiškiai rodo, jog teisinė ir mokestinė aplinka Lietuvoje yra itin palanki verslo įkūrimui ir vystymui.

„Įregistruoti verslą šalyje galima per dieną. Verta paminėti ir tai, kad Lietuva taip pat patenka tarp tų ES šalių, kuriose itin lengva ir paprasta mokėti mokesčius. Valstybės teikiamos elektroninės paslaugos yra vienos geriausių Europoje. Šiuo metu verslą pradėti galima ir internetu – visa reikiama informacija nuo licencijų iki kitų dokumentų yra susisteminta ir lengvai pasiekiama“, – pabrėžė I. Valeškaitė.

Kokiomis paslaugomis galiu pasinaudoti?

I. Valeškaitės teigimu, šiandien pradėti verslą Lietuvoje – itin paprasta, tam tikslui vertėtų pasinaudoti Inovacijų agentūros puslapiu, kuriame galima rasti išsamią ir naudingą informaciją, kaip pradėti verslą bei e. mokymus pradedantiesiems verslininkams. Agentūros ekspertai teikia konsultacijas ir supažindina pradedančiuosius verslininkus su visomis galimybėmis. Kiekvienas žingsnis minėtame puslapyje aprašytas aiškiai ir detaliai – nuo verslo planavimo, verslo pradžios iki jo auginimo. Norint susipažinti su verslo pradžios žingsniai išsamiau, tereikia spustelėti čia: https://inovacijuagentura.lt/paslaugu-sarasas?lang=lt

Suprantama, kad verslo pradžia prasideda nuo idėjos, tad kiekvienas pradedantis nori sužinoti – ar jo idėja verta realizavo, kiek ir kaip įmanoma ją auginti. Būtent todėl Inovacijų agentūros puslapyje pradėti verslą ketinantis žmogus, pasirinkęs skiltį „planuoju verslą“, gali rasti aktualiausią informaciją – nuo konsultavimo iki verslo testavimo, kuris padeda išsigryninti verslo idėją.

Asmeninio archyvo nuotr./Ieva Valeškaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Ieva Valeškaitė

Paslaugų ir pasiūlymų, padedančių atrasti teisingą verslo kelią ir atsakyti į rūpimus klausimus – apstu. Pradedant konsultacijomis verslo pradžios klausimais, praktiniais verslo e. mokymais „Verslo e. gidas“, verslo įgūdžių mokymais ir renginiais, verslo idėjų testavimo programa jaunimui „Come+test+grow“, verslumo įgūdžių programa „Startuok nuo 50+”, Startuolių verslo pre-akceleravimo programa, socialinio verslo akceleravimo programa, praktinėmis e. komercijos dirbtuvėmis „e.comGO“, startuoliams skirtais renginiais, o baigiant bendradarbystės centrais „Spiečiais“, prie kurių kasmet prisijungia per 100 verslų.

Itin svarbu, vos įžengus į verslo pasaulį, žinoti kuo daugiau galimybių, kurias suteikia verslumo programos, nes būtent dėl jų startuoliai įsisuka gerokai lengviau, atranda bendrysčių, partnerių ir randa tvarių vystymo sprendimų.

Šiuo klausimu itin naudingą informaciją ketinantys verslauti ras Inovacijų agentūros puslapyje, pasirinkę skiltį „pradedu verslą“. Joje naujųjų verslininkų laukia: finansavimo priemonių vedlys; kvietimai ES ir kitų šaltinių finansavimui gauti; individualios konsultacijos sumanios specializacijos įmonėms; smulkiam ir vidutiniam verslui – Pradedančiųjų SVV plėtros programa „Verslo skrydis“; Verslo diagnostika; pagalba verslui diegiant naujus skaitmeninius sprendimus – Europos skaitmeninių inovacijų centrai; konsultacijos žaliosios transformacijos ir žiedinės ekonomikos klausimais „GreenTech Hub“; paslaugos skirtos verslo atstovams, veikiantiems kosmoso sektoriuje – „Space Hub LT“ grupė; Socialinio verslo platforma; programa skirta įmonėms, siekiančioms profesionaliai auginti savo e-verslą Lietuvoje – Akademija „E-Export Nation Lithuania“.

Kai jau pradėjus verslą imama galvoti apie jo plėtrą ir augimą, tam Inovacijų agentūros puslapyje taip pat yra atskira skiltis – „auginu verslą“. Tai – įrankis, skirtas įmonėms, planuojančioms plėtrą į užsienį. Tai – įrankis, skirtas įmonėms, planuojančioms plėtrą į užsienį. Galima drąsiai pasinaudoti įrankiu – kontaktų paieškos paslauga „Orbis“, o tiems, kurie norėtų plėstis į JAV, siūloma susipažinti su patarimais bei informacija, esančia skiltyse: „InnoHub Lithuania“ Silicio slėnyje ir Tarptautinės verslo parodos.

Galiausiai, yra dar keli įrankiai tiesiog ieškantiems įvairių užsienio partnerių – eksporto diagnostika; konsultacijos eksporto klausimais; eksporto lyderių programa „Sparnai“; komercijos atašė pagalba eksportuotojams; INVEGOS eksporto kredito garantijos; eksportuojančiam verslui skirti renginiai.

Būtina pridurti, kad Inovacijų agentūros puslapyje taip pat galima rasti informaciją apie tai, kokie reikalavimai taikomi gaminiams, kokios profesijos yra reglamentuojamos, apie institucijų teikiamas administracines paslaugas bei pasinaudoti vedliais, kurie padės suprasti kokių dokumentų ir leidimų reikia norint teikti tam tikras paslaugas.

Žingsniai į priekį

Viceministrė I. Valeškaitė pabrėžė, kad Ekonomikos ir inovacijų ministerija nuolat gerina verslo aplinką ir mažina administracinę naštą.

„Yra sukurtos įvairios priemonės, skirtos padėti pradedantiesiems verslininkams – nuo ekspertų konsultacijų iki verslų auginimo programų. Taip pat numatytos priemonės verslams augti ir plėstis į užsienio rinkas. Pavyzdžiui, šiemet Silicio slėnyje buvo atidarytas inovacijų centras, kuris padeda Lietuvos aukštųjų technologijų produktų ir paslaugų eksportuotojams įsitvirtinti strategiškai svarbioje JAV rinkoje“, – sako I. Valeškaitė.

Yra sukurtos įvairios priemonės, skirtos padėti pradedantiesiems verslininkams – nuo ekspertų konsultacijų iki verslų auginimo programų.

Vienu didžiausių iššūkių verslininkai neretai įvardija administracinę naštą. Jai palengvinti, I. Valeškaitės teigimu, atlikta daug ir svarbių darbų. Ekonomikos ir inovacijų ministerijos duomenimis, praėjusius metus administracinė našta verslui sumažėjo 1,35 mln. eurų.

„Efektyvus reguliavimas yra labai svarbus veiksnys, siekiant didinti šalies verslo konkurencingumą. Per pastaruosius ketverius metus našta sumažėjo jau 30 mln. eurų, bet turime ją sumažinti dar labiau. Turime priimti sprendimus, keisti teisės aktus tam, kad verslui būtų kuo mažiau kliūčių ir biurokratinių iššūkių. Todėl pradėjome vertinti naują rodiklį – prisitaikymo prie reguliavimo išlaidas, kad matytume realią situaciją“, – tikino A. Armonaitė.

Ministrė pridūrė, kad praėjusiais metais prisitaikymas prie naujų teisės aktų reikalavimų verslui atsiėjo per 1,9 mln. eurų.

Lietuvos startuolių progreso rezultatai aiškiai matyti tarptautiniu mastu – šalies startuolių ekosistema yra viena sparčiausiai augančių Vidurio ir Rytų Europoje. Nuo 2018 m. iki 2023 m. Lietuvos startuolių ekosistemos vertė augo daugiau nei 7 kartus iki 13,7 mlrd. eurų, o „StartupBlink“ paskelbtame naujausiame startuolių ekosistemų reitinge Lietuva užima 16 vietą pasaulyje.

Šiuo metu Lietuvoje aktyviai veikia tūkstantis startuolių, per metus startuolių skaičius šalyje augo 13 proc. Lietuvos verslai yra „nuskynę“ tris vienaragius, o pagal jų vertės ir BVP santykį Lietuva dalijasi pirmą vietą pasaulyje su tokiomis šalimis kaip Estija, Izraelis, JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai