Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medinės verslininkų improvizacijos apžavėjo kone visą pasaulį

Subtilias ir turiningas dovanas verslui ir namų jaukumui daugiau nei dešimtmetį po EtnoDesign ženklu etnine tematika kuriantys Linas ir Rūta Ambrasūnai – savo gaminiais patrauklūs ne tik tradicinėms, bet ir egzotiškoms rinkoms
Etnodizainas - Ruta ir Linas Ambrasunai
Ruta ir Linas Ambrasūnai – dovanų ir šviečiančių istorijų kūrėjai / Asmeninio archyvo nuotr.

Jų pačių ir su jais bendradarbiaujančių Lietuvos dizainerių kurtų, etniniais ženklais puoštų šviestuvų, interjero dekoracijų, laikrodžių ir kitų lengvų, delne telpančių dovanų, pasakojančių įvairias patyrimų istorijas galima pamatyti Japonijoje, Amerikoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje.

Asmeninio archyvo nuotr./Padėkliukai po puodeliais
Asmeninio archyvo nuotr./Padėkliukai po puodeliais

Pasukę etno kryptimi

Pajutę, kad tradiciniai lietuviški suvenyrai – lino staltiesės, gintariniai karoliai ar keramikos gaminiai tinka ne visoms progoms, menininkai pradėjo improvizuoti etninio paveldo tema ir savo dirbtuvėse ėmė kurti medžiu kvepiančias dovanas.

Lietuvių ir anglų kalbomis jas aprašę, perleidę per savas patirtis ir pakrikštiję „rūtusėliais“ L. ir R. Ambrasūnai suteikė kultūriniam mūsų paveldui naujus sparnus sklisti šiuolaikiniame pasaulyje.

Mūsų patrauklumas verslui slypi gebėjime suasmeninti dovanas.

„Daugelis mūsų kūrinių, kaip ir jų daugiasluoksnės istorijos, tinkami pačioms įvairiausioms gyvenimo akimirkoms. Kaip atrama ar pastiprinimas, švelnumo linkėjimas, o kartais tiesiog pabuvimu su žmogumi per jo virsmą einant.

Esame nuolatiniame kisme mus paliečiančių patirčių, tai ir mūsų kūriniai – kaip maži laiškai, žmogaus širdį kalbinantys. Kartais gimimo, susitikimo, ar naujos pradžios, o kartais tiesiog padėkos proga“, – apie dovanas, skirtas namams ir šalies reprezentacijai, pasakojo R. Ambrasūnienė.

Daugelis jų kūrinių lengvučiai, rankose sutelpantys, todėl labai patogu juos vežtis keliaujant į tolimesnes šalis, neužima papildomos vietos bagaže. Rūtusėlį, su jį lydinčia istorija, pakanka į knygą, kaip skirtuką, įdėti, ir draugas jau bus nudžiugintas.

Asmeninio archyvo nuotr./Etnodizaino studija J.Basanavičiaus gatvėje
Asmeninio archyvo nuotr./Etnodizaino studija J.Basanavičiaus gatvėje

Sugėrę medžio istorijas

Lazeriu pjautas, ekologišku aliejumi impregnuotas, švelniu veltiniu paklijuotas medžio lukštas, iš kurio gimsta menininkų darbai, savyje talpina gerą jausmą. Gražu ir miela liesti pirštu galiukais tai, kas tikra, nugludinta įgudusiomis rankomis.

„Man yra likusi brangi patirtis, kuomet mūsų stendą vis aplankydavo neregiai, kurie naujausius mūsų kūrinius „išvysdavo“ savo rankomis. Tad tegėti ir užčiuopti tikrumą galima ir jomis ir tai tinka mums visiems“,– pasakoja R. Ambrasūnienė.

Tiesa, iš lietuviškų medžių žaliavų savo kūrybai pašnekovai naudoja tik ąžuolą: „Iš jo plokštelių gimsta mūsų verpstės formos smilkalinės gintaro smilkalams.“

Įprastinė kūrėjų gaminių žaliava – kur kas paklusnesnis ir lankstesnis medžio lukštas, įprastai įsigyjamas iš įvairių tiekėjų.

Asmeninio archyvo nuotr./EtnoDesign pakabinamas šviestuvas „Lelijų sodas“
Asmeninio archyvo nuotr./EtnoDesign pakabinamas šviestuvas „Lelijų sodas“

Gražiausi klodai – tautos atmintyje

„Nepavadinsi mūsų tautodailininkais, atkartojančiais ženklą tokį, koks jis buvo kadais. Mudu improvizuojame mums artima paveldo tema, kad kūriniai suskambėtų šiandienos kontekste, atgytų ir gyventų savo gyvenimą.

Juose daug ir baltiškų sąsajų. Yra tam tikras žmogaus ryšys su kultūrine atmintimi ir jį atrasti, atskleisti yra įdomus procesas. Tradicijoje esantis grožis išvystamas naujomis akimis.

Šildančios ir šviečiančios L.ir R. Ambrasūnų kūrinių istorijos patrauklios kone visam pasauliui: japonams, skandinavams, amerikiečiams, vokiečiams.

Vienu metu mus traukia, jaudina vieni ženklai, kitu – kiti. Ne veltui žiūrėdami į vieną - nurimstame, o į kitą – jaučiamės sveikesni ir gyvybingesni.

Ženklai ir ornamentai, kad ir kur jie bebūtų, ant namų sienos, stalo, užrašinės ar šviestuvuose – mus veikia“, – įsitikinusi R.Ambrasūnienė.

Viena didžiausių šių kūrėjų ypatybių – gebėjimas atgaivinti senuosius ornamentus ir juos kaip dizaino elementą pritaikyti šiandieniniame interjere.

L.Ambrasūnas senų močiučių austų staltiesių ar užtiesalų raštus perkelia į savo kuriamus medinius šviestuvus. Ženklai tampa šviečiančiomis istorijomis. Tokiu būdu protėvių palikimas žmogų tarsi saugo, šildo ir jam šviečia.

„Neseniai sukūrėme šviestuvą bičiuliams, atkartoję raštus iš jų paveldėtos senovinės staltiesės. Taigi, tai, kas gyva žmonių atmintyje, tampa juos lydinčia sava kasdienybe“, – džiaugėsi L.Ambrasūnas.

Asmeninio archyvo nuotr./Stovelis telefonui „Linas lylioj“
Asmeninio archyvo nuotr./Stovelis telefonui „Linas lylioj“

Improvizacijos medžiu

Kas nutinka, kai žmogus savyje talpina net kelias patirtis?

Ekologijos studijos, tarptautinis verslas ir fotografija tapo L. Ambrasūno startu į kūrėjišką gyvenimą.

Tuo metu Rūta, savo laiku studijavusi istoriją ir teologiją, tapo sutuoktinio kūrinių istorijų pasakotoja (klientai tai vadina stipriąja šio verslo puse, nes istorijos išaugina kūrinio vertę).

„Mes esame geras duetas: mano kūryba žodinė, o Linas eksperimentuodamas mūsų idėjas įkūnija“, – apie kūrybinio partnerio improvizacijas medžiu pasakojo R.Ambrasūnienė.

Vienos istorijos gimsta iš menininkų patirčių, kitas žmonės padiktuoja atėję su savais pageidavimais. Telieka į jų norus įsiklausyti ir surasti tinkamą išraiškos formą.

Etnodizainas ir yra apie gebėjimą užmegzti ryšį, jį palaikyti ir išsaugoti per daiktus ir jų istorijas namams. Veidrodžiai, šviestuvai, laikrodžiai, padėkliukai… Tai – žmogų lydintys daiktai, ir jei gera su jais, tai savoje erdvėje saugiau, ramiau, pilniau.

Asmeninio archyvo nuotr./Vienas iš gaminių – sieninis laikrodis
Asmeninio archyvo nuotr./Vienas iš gaminių – sieninis laikrodis

Žinomumas – iš bendruomenės „Kiekvienas gali“

„Mūsų gaminiais prekiaujama Helsinkio, dizaino muziejaus parduotuvėje, JAV esame pozicionuojami, kaip skandinaviško dizaino kūrėjai“, – pasakojo Linas.

Į tradicines ir egzotiškas šalis savo kūrinius iš Lietuvos išlydintys verslininkai įdomiausi ieškantiems autentiškų lauktuvių.

„Mums ne mažiau smagu, kai žmogus daiktą perka sau, o ne dovanai. Ar laikrodį namams pasipuošti, ar rytinės kavos puodukui padėkliuką įsigyja. Besiskleidžiančios istorijos kasdienybėje kiekvienam labai reikalingos“ , – atvirauja Linas.

Abu kūrėjai jau antrus metus dalyvauja ir „Swedbanko“ vykdomame smulkiojo verslo įmonių projekte „Kiekvienas gali“.

„Priklausydami smulkiojo verslo įmonių bendruomenei gauname išties nemažai verčių.

Viena jų – mūsų, kaip kūrėjų, žinomumo didinimas, dalijimasis patirtimi ir žiniomis su kolegomis, bendri banko mokymai nariams, na, ir mūsų pačių pasitikėjimas „Swedbank“.

Didžioji dalis asmeninių ir verslo finansinių sąsajų tvarkomos čia“, – sakė verslumo projekte „Kiekvienas gali“ antrus metus dalyvaujantis verslininkas.

Kaip sako pats L.Ambrasūnas, su visu pasauliu – kinais, vietnamiečiais, amerikiečiais ir europiečiais – konkuruojantis EtnoDesign savyje talpina verslumą ir kūrybiškumą, o stipriausias yra dėl autentiško dizaino, įkvėpto lietuviško kultūros paveldo.

Daugiau nei dešimtmetį po EtnoDesign ženklu kuriantys Linas ir Rūta Ambrasūnai yra smulkiojo verslo įmonių projekto „Kiekvienas gali“ bendruomenės nariai. Ši bendruomenė palaiko smulkųjį verslą, rūpinasi jo vardo žinomumo sklaida, dalijasi gerąja patirtimi ir sėkmės istorijomis. Tapkite ir jūs „Kiekvienas gali“ bendruomenės nariu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito