Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Viceministrė: „Regitrą“ pertvarkant į akcinę bendrovę ji nebus privatizuojama

Valstybės įmonę „Regitra“ pertvarkius į akcinę bendrovę jos privatizuoti neketinama, sako vidaus reikalų viceministrė.
„Regitra“ organizacijos struktūros pokyčių pristatymas
„Regitra“ organizacijos struktūros pokyčių pristatymas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.
Temos: 1 „Regitra“

„Planuose nėra privatizuoti įmonės, tai bus įmonė, šimtu procentu valdoma valstybės. (...) Ji vykdys tas pačias funkcijas, kaip ir iki šiol“, – Seimui antradienį pristačiusi „Regitros“ pertvarką teigė Sigita Sčajavienė.

Tuo metu socialdemokratas Kęstutis Vilkauskas norėjo garantijų, kad nebus daroma, kaip su elektros ir dujų tiekėja „Ignitis“, kurios dalis akcijų perleista privatiems akcininkams.

„Kokias jūs garantijas duodate, kad kolegiali valdyba nesusitars irgi paleisti kažkiek akcijų po kažkiek procentų pardavimui ir Finansų ministerija, sakykim, patvirtins sėkmingai“, – teigė jis.

Mišriai Seimo narių grupei priklausančio Artūro Skardžiaus teigimu, „Regitros“ pertvarka – daug abejonių keliantis sprendimas. Parlamentaras prognozuoja, kad pertvarkius kils „Regitros“ paslaugų įkainiai.

„Turbūt siekis yra komercionalizuoti labiau tas valstybės funkcijas, kurias šiandien atlieka „Regitra“ kaip valstybinė įmonė. Turbūt pasikeis ir įkainiai. Kaip atsilieps gyventojams pakeitus šį statusą ir, kaip jūs sakote, įdiegus gerosios vadybos praktiką? Ar įkainiai už monopolinę valstybės paslaugą bus didesni, kaip jūs prognozuojate, ar išliks tokie pat? Ar jūs nemanote, kad tikrai antrasis žingsnis, tai yra pasiruošimas privatizuoti galbūt ne visas funkcijas, bet komerciškai naudingiausias?“ – klausė A.Skardžius.

S.Sčajavienė pabrėžė, kad įmonės teikiamų monopolinių paslaugų įkainiai jau yra griežtai reglamentuojami.

„Yra trijų rūšių kainos: vienos kainos yra reglamentuojamos Vyriausybės nutarimu su tam tikrais antkainiais ir kaip turi būti apskaičiuojamos, ir būtent tokios įmonės negali daugiau užsidėti maržos ir reikalauti iš mokesčių mokėtojų, negu yra numatyta. Kita dalis yra komercinių paslaugų, kur pati įmonė nusistato, tai čia kalbama apie vardinius numerius, tai yra patys mokesčių mokėtojų renkasi ir moka“, – kalbėjo ji.

S.Sčajavienės teigimu, „sudėtinga atsakyti“, ar padidės „Regitros“ paslaugų kainos. Pasak jos, anksčiau atlikus kainų peržiūrą, paaiškėjo, kad kainos sumažėjo tų paslaugų, kurios skaitmenizuotos.

„Įmonė tikrai ieškos balanso, kad išlaikytų – ten, kur kainas galima mažinti, jos bus mažinamos, ten, kur kainos didėja, iš tikrųjų didėja dėl objektyvių priežasčių – infliacijos, kainų didėjimo, medžiagų brangimo“, – kalbėjo viceministrė.

Pasak jos, paketu siekiama įgyvendinti Europos bendradarbiavimo plėtros organizacijos (EBPO) rekomendacijas dėl Lietuvos įmonių gerosios valdysenos atitikties EBPO standartams.

Viceministrės teigimu, bus depolitizuotas įmonės valdymas, valdymo organai turės didesnį nepriklausomumą, o tai, anot jos, atitiks siektiną gerąją EBPO valdysenos praktiką.

Tuo metu Remigijus Žemaitaitis piktinosi, kad „Regitros“ pertvarkos valdantieji siekia kadencijai einant į pabaigą.

„Kas trukdė trejus metus visus tuos punktus įgyvendinti? Įvertinti turtą ir padaryti auditą? Sukurti tokią programą, kad kokybiškai būtų teikiamos paslaugos? Ir nejaugi negalėjote depolitizuoti šitą įmonę, kad jinai galėtų funkcionuoti kaip europietiška?“ – svarstė jis.

S.Sčajavienės teigimu, iš 38 valstybės valdomų įmonių aštuonios yra valstybės įmonės, likusios yra akcinės bendrovės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas