Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vienas didžiausių Kauno darbdavių atleidžia darbuotojus: ruošiamasi trauktis iš Lietuvos?

15min duomenimis, vienas didžiausių darbdavių Kaune – R1 RCM (buvusi „Intermedix Lietuva“) keičia strategiją Lietuvoje. Prieš kiek daugiau nei metus planavusi plėtrą, kalbėjusi apie 1000 darbuotojų, įmonė staiga ėmė mažinti veiklos apimtis. Šaltinių teigimu, šiuo metu sparčiai atleidžiami darbuotojai, o sveikatos apsaugos ir paslaugų centrą žadama perkelti į Indiją. Bendrovė šios žinios nepaneigė.
R1 RCM biuras
R1 RCM biuras / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

15min pasiekė žinia, kad vienas didžiausių Kauno darbdavių „R1 Revenue Cycle Management“ (R1 RCM), buvęs „Intermedix“, traukiasi iš Lietuvos ir Kauno. „Intermedix“ vienu metu turėjo 700 darbuotojų ir planavo jų turėti tūkstantį bei persikelti į naująjį BLC biurą miesto centre, tačiau „Intermedix“ įsigijusi R1 RCM įmonė staiga šių planų atsisakė. Šaltinio teigimu, už nutrauktą sandorį dėl patalpų nuomos R1 RCM net teko susimokėti nemažas netesybas.

„Masiškai atleidžiami darbuotojai. Daugelis dirbs tik iki sausio 1-osios. Veiklą Kaune R1 RCM žada perkelti į Indiją. Jau dabar vadovai vyksta ten apmokyti darbuotojų. Viskas Kaune uždaroma pavasarį“, – teigė 15min šaltinis.

Patvirtino, kad keičia strategiją

Šią žinią patvirtinti ar paneigti 15min paprašė pačios R1 RCM įmonės atstovų Lietuvoje. JAV technologijų kompanija R1 RCM, kuriai priklauso Kaune įsikūręs sveikatos apsaugos ir paslaugų centras, anksčiau veikęs „Intermedix“ pavadinimu, patvirtino priėmusi sprendimą keisti strategiją Lietuvoje. Pasak centro direktoriaus Luko Jankausko, šis sprendimas yra globalių pokyčių ir procesų efektyvinimo dalis.

„Kaip ir bet kuri tarptautinė kompanija, R1 nuolat vertina savo paslaugų pasiūlą, besikeičiančias pasaulines rinkas ir klientų poreikius. Šių procesų metu taip pat buvo vertinamos lokacijos, kuriose kompanija vykdo operacijas. Sprendimas sutelkti veiklą kitose esamuose R1 globaliuose paslaugų centruose – šių strateginių vertinimų rezultatas. Noriu pabrėžti, kad laukiantys pokyčiai vyksta globaliu mastu ir yra visiškai atsieti nuo Lietuvos investicinės aplinkos“, – paaiškino L.Jankauskas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Jankauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Jankauskas

Šiuo metu, pasak R1 RCM atstovo, vis dar vyksta verslo poreikių ir rizikos vertinimas, tačiau jau yra nuspręsta mažinti kompanijos veiklos apimtis Lietuvoje. Nors konkrečių sprendimų nėra priimta, tačiau neatmetama galimybė ateityje apskritai stabdyti veiklą Lietuvoje.

Neatmetama galimybė ateityje apskritai stabdyti veiklą Lietuvoje.

„Per šešerius veiklos Lietuvoje metus subūrėme konkurencingą ir stiprią komandą, nuolat bendradarbiavome su Kauno akademine bendruomene, pritraukėme ir padėjome augti ne vienam jaunam talentui. Todėl dar kartą noriu pabrėžti, kad šie sprendimai nėra susiję su atskirų asmenų ar komandos rezultatais, miesto ar šalies investicine aplinka.

Šalies paslaugų infrastruktūrą, talentų gebėjimus kurti pridėtinę vertę ir atliepti pasaulinius poreikius vertiname tik teigiamai. Esame įsitikinę, kad darbuotojai buvo ir yra svarbiausias kompanijos turtas, todėl apie tarptautinės kompanijos sprendimus ir laukiančius pokyčius juos informuojame pirmiausia. Apie tai taip pat pranešėme visoms kitoms suinteresuotoms šalims“, – teigė paslaugų centro Kaune vadovas.

Jo įsitikinimu, įgyvendinant pokyčius, bus užtikrinti visi teisiniai ir finansiniai kompanijos įsipareigojimai darbuotojams ir siekiama pagelbėti jiems integruotis į darbo rinką.

Sumokėjo per 15 mln. eurų mokesčių

Įvertinti šią žinią sutiko ir „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas. Pasak jo, 2014 m. Kaune įsikūrusi „Intermedix“ buvo viena pirmųjų įmonių, įsteigusių savo paslaugų centrą Kaune. Iš tiesų, tai buvo jų pirmasis ir vienintelis centras visoje Europoje.

„Kad Kaunas buvo tinkamas pasirinkimas, liudija ir įmonės plėtra per tuos metus. Tai, kad tokia didelė ir pripažinta tarptautinė įmonė kaip „Intermedix“ pasirinko Lietuvą, tapo stipriu argumentu ir sėkmingu pavydžiu pritraukiant ir daugiau panašaus dydžio ir svarbos paslaugų industrijos centrų į Kauną. Kartu šios įmonės įsisteigimas paskatino ir nekilnojamojo turto, pritaikyto paslaugų centrams, plėtrą Kauno mieste. Nuo savo veiklos pradžios Kaune „Intermedix“ ir jų darbuotojai sumokėjo virš 15 mln. eurų mokesčių“, – teigia M.Katinas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Katinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Katinas

Paklaustas, ar girdėjo kalbas apie galimą kompanijos pasitraukimą iš Lietuvos, jis atsakė žinąs tik tai, kad vis dar vyksta verslo poreikių ir rizikos vertinimas, dėliojami įmonės globalios strategijos įgyvendinimo planai, tačiau jau yra nuspręsta mažinti kompanijos veiklos apimtis Lietuvoje. Šis sprendimas, pasak „Investuok Lietuvoje“ generalinio direktoriaus, pirmiausia paveiks transakcines funkcijas atliekančius darbuotojus, kadangi jų funkcijas numatoma perkelti iš Lietuvos į kitas šalis, pirmiausia – JAV ir Aziją.

Per pastaruosius keletą metų savo veiklą iš Lietuvos į kitas šalis perkėlė ir „Barclays“, „Scandia“. Ar tai – pavojaus signalai mūsų šaliai?

„Tai yra natūralūs verslo procesai, kurie yra įprasti visoms bręstančioms paslaugų centrų industrijos lokacijoms. Tačiau per šiuos metus pritraukėme rekordinį skaičių paslaugų centrų, dėl kurių buvo sukurta daugiausia darbo vietų. Vien per šiuos metus savo veiklą Lietuvoje pradėjo net kelios „Fortune500“ įmonės: „AmerisourceBergen“, „Moody‘s“, „McKesson“ ir kt.

Lietuvos rinkoje jau įsitvirtinę paslaugų centrai sėkmingai plečia veiklą, ne tik didindami darbuotojų skaičių, tačiau atlikdami vis daugiau kertinių, aukštą pridėtinę vertę globaliu mastu kuriančių funkcijų. Susidomėjimas Lietuva kaip paslaugų industrijos lokacija ir toliau išlieka, dirbame net su keliais projektais, kurių sėkmingo užbaigimo tikimės jau visai netrukus“, – paaiškino M.Katinas.

Pasak jo, kitų šalių patirtis rodo, kad nedidelės dalies paslaugų centrų pasitraukimas iš lokacijų yra tipinis industrijos procesas – tą gali lemti daug veiksnių, bet dažniausiai šiam sprendimui įtaką daro įmonių vidiniai procesai.

Nuo savo veiklos pradžios Kaune „Intermedix“ ir jų darbuotojai sumokėjo virš 15 mln. eurų mokesčių.

„Pavyzdžiui, Airijoje, jau kuris laikas yra skaičiuojamas net sukuriamas darbo vietų skaičius (balansas tarp nykstančių ir sukuriamų darbo vietų), o Lenkijoje, kur tokie pasitraukimai dėl didesnės industrijos brandos vyksta dažniau nei Lietuvoje, taip pat fiksuojamas stabilus industrijos augimas. Pvz., Lietuvoje 2016–2018 CAGR (compound annual growth rate) darbuotojų augimas siekė 13 proc., Lenkijoje – 14 proc.“ – palygino „Investuok Lietuvoje“ vadovas.

Įmonė augo kaip ant mielių

IT medicinos paslaugų milžinė „Intermedix Lietuva“ Lietuvoje įsteigta 2013 m. kaip vienintelis Europoje operacijų centras, aptarnaujantis įvairius sveikatos priežiūros paslaugų teikėjus, valstybines įstaigas ir įmones daugiau nei 25 šalyse.

2014 m. Kaune atidarius 3 tūkst. kv. m užimantį centrą, jame jau veiklos pradžioje dirbo 200 darbuotojų, teikusių profesionalias IT sistemų, duomenų valdymo ir administravimo bei daugybę kitų paslaugų. Steigdama paslaugų centrą bendrovė investavo 17,5 mln. litų.

„Intermedix Corporation“ vykdomasis direktorius Kenas Cooke'as tuomet teigė, kad Lietuva pirmam centrui Europoje pasirinkta dėl kelių priežasčių: „Pirmiausia čia gyvena puikūs, išsilavinę žmonės, Lietuva yra Europos Sąjungos šalis, sulaukėme didelio Lietuvos valdžios palaikymo. „Intermedix“ paslaugų centre dirba įvairių sričių specialistai – nuo administravimo, žmogiškųjų išteklių profesionalų iki programinės įrangos kūrėjų ir finansų analitikų.“

Pabrėžta, kad dėl 7 mln. eurų investicijos Lietuva nukonkuravo Indiją. Viešinti ir tolesni bendrovės planai: Kauno paslaugų centre iki 2015 m. pabaigos dirbs apie 600, 2016 metais – apie 750 asmenų.

2015 m. gruodį, įmonei augant kaip ant mielių, atidarytas antrasis biuras Kaune. „Intermedix“ vis labiau buvo minima kaip vienas geidžiamiausių bei greičiausiai augančių darbdavių mūsų šalyje. Bendras abiejų biurų plotas siekė apie 7 tūkst. kv. m.

2016 m. rugsėjį Nacionaliniuose atsakingo verslo apdovanojimuose „Intermedix Lietuva“ bendrovei atiteko „Metų darbovietės 2015“ titulas. Be to, ši bendrovė buvo pagerbta ir papildoma, pirmą kartą teikta, statulėle „Už jaunimo verslumo iniciatyvų skatinimą“.

Nutrūko didžiausias nuomos sandoris istorijoje

2018 m. gegužę paskelbtą apie didžiausią istorijoje verslo centro patalpų nuomos sandorį Kauno nekilnojamojo turto rinkoje. Pranešta, kad „Intermedix“ persikels į SBA koncerno įmonės „Urban Inventors“ plėtojamą verslo centrą „Business Leaders Center“ (BLC). Planuota nuomotis 7,3 tūkst. kv. metrų patalpas, o tai sudarė apie 60 proc. viso verslo centro ploto. Skaičiuota, kad tose patalpose dirbs apie 800 įmonės darbuotojų. „Intermedix“ naujame verslo centre turėjo įsikurti 2019 m.

Tačiau 2018 m. JAV technologijų kompanijai R1 RCM įsigijus „Intermedix“ planų atsisakyta. 2019 m. kovą paskelbta, kad bene didžiausias modernių biurų nuomos sandoris Kauno istorijoje žlugo – kompanija liko senajame biure.

SBA koncerno atstovai ir šiandien nekomentuoja priežasčių, dėl ko nutrūko šis sandoris. Neįvardija jie ir didelių netesybų, kurias galimai R1 RCM teko susimokėti. Kaip tuomet po neįvykusio sandorio teigė „Urban Inventors“ vadovas Lionginas Šepetys, nuomos sutartis nutraukta taikiu šalių susitarimu, buvusiam pagrindiniam nuomininkui tiesiog pakeitus planus.

„Tapę tarptautinės kompanijos R1 RCM dalimi, atnaujiname ir plėtros planus. Intensyvaus kiekybinio komandos augimo neplanuojame, didžiausią dėmesį ir energiją skirsime integracijai į R1 RCM sistemas, kokybiniam augimui bei komandos kompetencijos ugdymui, todėl ir toliau liekame veikti dabartiniame biure“, – po neįvykusio sandorio kalbėjo ir R1 RCM paslaugų centro direktorius L.Jankauskas.

Šiuo metu dirba beveik 500 darbuotojų

Šiuo metu R1 RCM bendrovės padalinyje Kaune iš viso dirba 483 darbuotojai. Sodros duomenimis, darbuotojų skaičiaus piką – apie 800 dirbančiųjų – įmonė buvo pasiekusi metų sandūroje, praėjusių metų rudenį, žiemą ir šių metų pradžioje. Nuo 2019 m. kovo darbuotojų skaičius ėmė mažėti. Rugpjūtį dirbo 622 asmenys, spalį – jau daugiau nei 100-tu darbuotojų mažiau.

Per šešerius veiklos metus sumokėta daugiau nei 15 mln. eurų mokesčių, taip pat nemažai investuota į darbuotojų ugdymą, perspektyvų ir karjeros galimybių sudarymą daugybei jaunų ir išsilavinusių talentų Kaune. Nuo pat veiklos pradžios Lietuvoje bendrovė išskirtinį dėmesį skyrė bendradarbiavimui su Kauno universitetais bei skatinamųjų stipendijų steigimui. Pasirinkusi Kauną, įmonė prisidėjo prie miesto patrauklumo užsienio investuotojams didinimo.

Nors Kaune įsikūręs kompanijos padalinys perėmė naujosios savininkės pavadinimą ir tęsė pradėtus darbus, siekė integruoti abiejų kompanijų produktus bei sistemas, tačiau darbuotojų skaičius vis mažėjo ir toliau mažėja. Tiesa, kompanijos atstovai pabrėžia, kad įsigijimas niekaip nėra susijęs su Lietuva, tai globalios „Intermedix“ ir R1 RCM strategijos išdava ir dažnai verslo pasaulyje nutinkantis įvykis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi