Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 28 /14:39

Vienoje iš Vilniaus „Maximų“ darbuotojai minėjo Raudonosios armijos dieną: vienas kitam dovanojo skardinius tankus

Į 15min redakciją parašiusi skaitytoja pranešė, kad praėjusią savaitę vienoje iš sostinės „Maximos“ parduotuvių buvo minima Raudonosios armijos diena. Ji sovietmečiu liaudyje vadinta vyrų diena. Prekybos tinklo atstovai pabrėžė, kad organizacijai nėra priimtinas sovietmečio datų minėjimas, tačiau pripažino, kad dalis vienos parduotuvės kolektyvo išties surengė tokią šventę. Prekybos tinklas atliko vidinį patikrinimą, „šventėje“ dalyvavusiems darbuotojams gresia nuobaudos.
„Maxima“
„Maxima“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasakoja, kad dovanoti žali žaisliniai tankai su raudona žvaigžde

Apie tai, kad „Maximoje“, esančioje Gabijos g. 30, Vilniuje, vasario 23 d. galimai buvo švenčiama Raudonosios armijos diena, 15min pranešė skaitytoja.

„Tą dieną visus darbuotojus sušaukė į salę. Ten kai kurie žmonės nustebo, kad švęsime Raudonosios armijos dieną, ir sveikino karo veteraną ir būsimą karį, įteikdami žalius žaislinius tankus su raudona žvaigžde. Tai darė direktorės pavaduotoja. Ji sakė kalbą, sveikino ir susirinkusiems liepė ploti“, – 15min rašė skaitytoja.

Pasak jos, parduotuvės direktorė tuo metu neva turėjo išeiti, o „šventės“ paminėjimą organizavo kiti parduotuvės darbuotojai.

Spręs dėl nuobaudų „šventės“ dalyviams

Prekybos tinklo „Maxima“ Prekybos departamento direktorė Liusana Krivonė antradienio popietę pranešė, kad gavę žinią apie vasario 23 d. minėjimą vienoje Vilniaus parduotuvių, nedelsdami atliko vidinį patikrinimą.

„Galime konstatuoti, kad deja, toks faktas buvo“, – patvirtino ji.

Pasak L.Krivonės, incidentas vyko ne prekybos salėje, kaip teigiama „15min“ skaitytojos laiške, o tarnybinėse patalpose.

„Ten be parduotuvės vadovės žinios buvo susirinkę keletas darbuotojų. Nustatyta, kad minėjimą organizavo viena parduotuvės administracijos atstovė. Skaitytojos minima informacija dėl dovanotų skardinių tankų pasitvirtino“, – konstatavo prekybos tinklo atstovė.

Ji apgailestavo dėl šio įvykio ir atsiprašo ne tik visuomenės, bet ir viso „Maxima“ kolektyvo.

„Puikiai suprantame situacijos jautrumą ir reiškiame kategorišką nepritarimą tokio pobūdžio iniciatyvoms. Pagal bendrovės vidines tvarkas, darbo vietoje minimos Lietuvos valstybinės šventės, gimtadienio proga sveikinami kolegos“, – teigė ji.

Pasak L.Krivonės, šiuo metu tęsiamas darbinės drausmės pažeidimo atvejo nagrinėjimas, sprendžiamas dėl galimų nuobaudų šio incidento iniciatoriams bei dalyviams.

„Jau susisiekta su visais įmonės padalinių vadovais ir jiems dar kartą akcentuota bei paprašyta iškomunikuoti savo komandoms apie įmonės vertybes. Kartu raginame visus „Maxima“ darbuotojus tiesiogiai informuoti administraciją, jei tokie įvykiai pasikartotų“, – kalbėjo L.Krivonė.

„Maxima“: tankas buvo pokštas

Dar pirmadienį L.Krivonė 15min tikino, kad prekybos tinkle jokiomis aplinkybėmis nėra, nebuvo ir nebus organizuojami prekybos tinklo pamatinėms vertybėms prieštaraujantys sovietmečio datų minėjimai.

Jos turimomis žiniomis, vasario 23 d. vienoje iš parduotuvių vieną darbuotojų kolegos sveikino gimimo dienos proga.

„Maxima“ nuotr./Prekybos tinklas „Maxima“
„Maxima“ nuotr./Prekybos tinklas „Maxima“

Perklausus, kodėl gimtadienio proga dovanojami žaisliniai tankai, ji dar kartą pakartojo, kad situacijos aplinkybės nagrinėjamos, o tokių datų minėjimas prieštarauja prekybos tinklo vertybėms.

„Jeigu paaiškėtų, kad jų buvo nepaisoma, imsimės atitinkamų priemonių“, – žadėjo ji.

Pirmadienį pasitikslinus, ar tai reiškia, kad atliekamas vidinis tyrimas, L.Krivonė žadėjo su detalesniu komentaru grįžti artimiausiu metu.

Antradienio rytą L.Krivonė patikslino situacijos aplinkybes.

„Prekybos tinklo parduotuvėje Vilniuje, Gabijos gatvėje, vasario 23 dieną pamainos darbuotojai pagalbinėse patalpose susirinko pasveikinti su gimtadieniu vieną iš darbuotojų, o kartu vyresnio amžiaus darbuotojai pasveikino kolegas su vadinamąja „Vyrų diena“, kaip pokštą įteikdami iš skardinės gėrimų taros padarytus tankus. Darbuotojų supratimu – trečdalis minėtos pamainos kolektyvo yra apie 60 metų amžiaus – jie minėjo „Vyrų dieną“, – paaiškino ji.

Pasak L.Krivonės, „Maximai“, kaip organizacijai, nepriimtinas sovietmečio datų minėjimas – tai prieštarauja prekybos tinklo pamatinėms vertybėms.

„Suprantame minėtos situacijos jautrumą ir apgailestaujame, kad daliai darbuotojų tokia kolegų „iniciatyva“ sukėlė neigiamų jausmų. Mūsų parduotuvių tinkle dirba apie 12 tūkst. įvairaus amžiaus, išsilavinimo, tautybių ir įsitikinimų darbuotojų – tai didžiulis, įvairialypis kolektyvas, kaip ir šalies visuomenė. Kaip organizacija ir darbdavys, siekiame puoselėti pagarbą šaliai, kurioje visi gyvename, jos istorijai ir vieni kitiems – tai įmanoma tik kalbantis, šviečiant darbuotojus, skatinant žmogiškumą bei empatiją“, – tikino L.Krivonė.

Priminsime, kad „Vyrų“ diena – Rusijoje vasario 23 d. švenčiama Tėvynės gynėjo diena.

1918 m. vasario 23-iąją sovietų Rusijoje oficialiai buvo įkurta kariuomenė – Darbininkų ir valstiečių raudonoji armija.

Ši sovietinė šventė anksčiau vadinosi Raudonosios armijos diena bei Sovietinės armijos ir laivyno diena. Sovietų Sąjungos laikotarpiu ji švęsta visose sovietinėse respublikose, po SSRS griūties, be Rusijos, ji minima Baltarusijoje, Kirgizijoje, Kazachstane ir Tadžikistane.

Lietuvoje dėl sovietų armijos veiksmų ši diena nešvenčiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas