Kavos mėginius Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai atrinko vykdydami valstybinę maisto produktų saugos stebėsenos programą. Mėginius ištyrus Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, nustatyta, kad natūrali vidutiniškai skrudinta malta kava „Aroma Platinum“ (geriausia iki 12-07-2013, partijos Nr. L282-12) užteršta pelėsinių grybų išskiriamu mikotoksinu – ochratoksinu A.
Laboratoriniai tyrimai parodė, kad mikotoksino koncentracija kavoje sudaro 11±3 μg/kg ir 1,5 karto viršija nustatytą didžiausią leistiną koncentraciją.
Ochratoksinas A yra mikotoksinas, kurį gamina keletas pelėsių rūšių. Jo dažniausiai randama grūdų produktuose, kavoje, džiovintuose vaisiuose ir raudoname vyne, taip pat gali kauptis gyvulių mėsoje. Ochratoksinas A yra vėžį sukelianti medžiaga. Jis atsparus karščiui, todėl mažai suyra kavos pupeles skrudinant, ir lengvai pereina į karštą vandenį, pavyzdžiui gaminant kavos gėrimą.
1 536 kg kavos partija pagaminta pagal įmonės UAB „Daisena“ užsakymą Latvijoje, ši įmonė užsiima ir minėtos kavos platinimu mūsų šalies rinkoje. Atsižvelgiant į tyrimų rezultatus, UAB „Daisena“ nurodyta nedelsiant surinkti iš rinkos visą minėtos partijos kavą.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja vartotojus, įsigijusius natūralios vidutiniškai skrudintos maltos kavos „Aroma Platinum“ (geriausia iki 12-07-2013, partijos Nr. L282-12), kad jie gali grąžinti ją platintojui ir atgauti sumokėtus pinigus.