Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus paukštynas ragina nepirkti gyvų paukščių iš Lenkijos

Savaitgalį nustačius greitai plintantį paukščių gripą keliuose mažuose ūkiuose Vilniaus rajone, Vilniaus paukštynas ragina boikotuoti gyvų paukščių pirkimą iš Lenkijos.
Vištos narve
Vištos narve / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vilniaus paukštyno Paukščių auginimo tarnybos vadovas Tomas Miškinis sako, kad „KG Group“ valdomų Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynuse paukščių gripo atvejų nėra, tačiau nerimą kelia nevaldomi gretai plintančio paukščių gripo protrūkiai Lenkijoje.

„Garantuoti galime už savo ūkius ir darbuotojus, tačiau negalime sukontroliuoti visų Lietuvos paukščių augintojų, todėl kviečiame boikotuoti gyvų paukščių pirkimą iš Lenkijos ir siūlome visiems Lietuvos paukštininkams susivienyti bei pasiūlyti vienadienių viščiukų ir dedeklių vištaičių iš kokybiškų, sertifikuotų ūkių“, – BNS teigė T.Miškinis.

„Kaimynai lenkai nesuvaldo savo išsibarsčiusios gamybos grandinės. Lenkijoje veikia begalės mažų ūkių, esančių skirtinguose šalies regionuose, kuriuose išsimėčiusi gamybos grandinė“, – pridūrė jis.

Pasak jo, dėl nelegalios prekybos Vilniaus paukštynas yra kreipęsis į policiją.

T.Miškinis įsitikinęs, kad paukščių gripo atvejai reiškia šimtatūkstantinius nuostolius Lietuvos paukštininkams, nes kai kurios šalys, pavyzdžiui, Japonija, Vietnamas, Honkongas, Rusija, Vidurio Azijos valstybės neišvengiamai apribos importą.

Paskirtasis Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Mantas Staškevičius BNS teigė, kad užkratas į Lietuvą patenka per nelegalius prekiautojus, kurie neretai paukščius atsiveža iš Lenkijos, be sertifikatų, patys nėra registravę veiklos.

Pirmadienio duomenimis, patvirtinta 17 didelio patogeniškumo paukščių gripo protrūkių Vilniaus miesto ir rajono, taip pat Trakų, Širvintų ir Molėtų rajonuose bei Elektrėnų savivaldybių ūkiuose, kuriuose sunaikinta daugiau kaip 400 vištų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas