Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Vilniaus vandenys“ griežtina pavojingų darbų kontrolę: siekia, kad darbuotojams ir rangovams darbų sauga taptų įpročiu

Didžiausia Lietuvoje vandentvarkos bendrovė „Vilniaus vandenys“ dar labiau griežtina pavojingų darbų atlikimo kontrolę. Bendrovės vadovybė visus šiuos metus stebės, kaip atliekami pavojingi darbai bendrovės objektuose, ar darbuotojai, taip pat ir bendrovės rangovai laikosi saugumo reikalavimų, tinkamai naudoja saugos priemones. Taip siekiama valdyti rizikas ir išvengti nelaimingų atsitikimų darbe, rašoma pranešime žiniasklaidai.
„Vilniaus vandenys“ griežtina pavojingų darbų kontrolę
„Vilniaus vandenys“ griežtina pavojingų darbų kontrolę / „Vilniaus vandenų“ nuotr.

„Pavojingi darbai vykdomi net 7-iose mūsų veiklos srityse, tad nuolatinis budrumas ir atsakingumas būtinas kiekviename žingsnyje. Siekiame, kad ir mūsų darbuotojai, ir rangovai saugumą darbe laikytų prioritetu, todėl priėmėme sprendimą darbų saugą įtraukti į strateginius įmonės tikslus ir įpareigojome vadovus kiekvieną mėnesį lankytis bendrovės objektuose, stebėti darbą ir operatyviai reaguoti į darbų saugos pažeidimus“, – sako „Vilniaus vandenys“ generalinis direktorius Marius Švaikauskas.

Pasak „Vilniaus vandenų“ vadovo, taip tikimasi pasiekti kelių tikslų: ugdyti pavojingus darbus atliekančius asmenis į darbų saugos priemones bei instrukcijas žiūrėti atsakingai, labiau įtraukti vadovus į svarbiausius procesus ir taip valdyti vieną didžiausių vandentvarkininkų darbe – nelaimingų atsitikimų riziką. Bendrovė „Vilniaus vandenys“ yra užsibrėžusi pasiekti 0 nelaimingų atsitikimų darbe tikslą ir numačiusi šiais metais veikloje pradėti diegti kai kuriuos „Lean“ vadybos sistemos įrankius. Tam numatytos ir papildomos investicijos.

Įmonės vadovybei atliekant kontrolę ir darbo vietoje nustačius darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimus, darbai gali būti stabdomi, kol užfiksuotas pažeidimas bus visiškai pašalintas. Priklausomai nuo pažeidimo masto, jį padariusiam darbuotojui, gali būti laikinai netaikomos ir skatinamosios finansinės priemonės, skiriamos už gerą darbą ar pasiektus rezultatus.

Rangovo bendrovės objektuose atliekami darbai gali būti stabdomi, jei rangovo darbuotojai neturi leidimo dirbti užsakovo objektuose ar nėra aprūpinti asmeninėmis apsaugos priemonėmis, tinkamais darbo drabužiais, yra pažeidžiami atliekamų darbų technologiniai procesai, rangovo darbuotojas yra neblaivus, apsvaigęs nuo narkotinių ar toksinių medžiagų ir pan. Bendrovė primena, kad visi rangovai, kurie atlieka ar planuoja atlikti įmonės užsakymus, turi vadovautis tiek jiems, tiek ir visiems bendrovės darbuotojams galiojančia „Vilniaus vandenų“ nulinės tolerancijos nelaimingiems atsitikimams darbe politika.

„Pastaraisiais mėnesiais įmonėje daug gilinamės į pavojingų darbų specifiką, rizikas juos atliekant, darbų saugos priemonių funkcionalumą. Vis tik galiausiai padarėme išvadą, kad nei puikiai veikianti darbų saugos sistema, nei modernios saugos priemonės neapsaugos žmonių, jei jie nesisaugos patys, o saugos priemonių dėvėjimas, griežtas instrukcijų paisymas netaps įpročiu. Todėl nusprendėme darbų kontrolę dar labiau sugriežtinti visų pirma tikintis ne kažką nubausti, o išmokyti darbuotojus save saugoti“, – sako M.Švaikauskas.

Per pastaruosius penkerius metus darbuotojų saugumui užtikrinti „Vilniaus vandenys“ skyrė beveik 1 milijoną eurų. Privalomiesiems darbų saugos mokymams, saugos instruktažams, pratyboms bendrai bendrovė skiria mažiausiai 100 000 darbo valandų per metus. Skaičiuojama, kad vieno darbuotojo saugumui užtikrinti skiriama beveik 600 eurų per metus, o klausydamas darbo saugos instruktažų, įsisavindamas žinias mokymų ir pratybų metu jis praleidžia daugiau nei 250 valandų.

„Vilniaus vandenyse“ dirba daugiau nei 700 darbuotojų. 58 proc. jų – Gamybos tarnyboje, 25 proc. – klientų aptarnavimo srityje, o likusieji 17 proc. darbuotojų užsiima palaikomąja veikla. Vidutinis darbuotojų darbo stažas bendrovėje siekia 13 metų. Daugiau nei trečdalis darbuotojų bendrovėje dirba 20 ir daugiau metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas