Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Vilniaus vandenys“ pristato rekonstruotą Vilniaus nuotekų valyklą

Didžiausia šalies vandentvarkos įmonė „Vilniaus vandenys“ trečiadienį pristato rekonstruotą Vilniaus nuotekų valyklą, į kurią investuota iš viso 52,7 mln. eurų. Dabar baigtas antrasis rekonstrukcijos etapas kainavo apie 13 mln. eurų.
Vilniaus nuotekų valyklos rekonstrukcijos I etapo pristatymo ir atidarymo renginys
Vilniaus nuotekų valyklos rekonstrukcijos I etapo pristatymo ir atidarymo renginys / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Po rekonstrukcijos valykla išvalo 10 kartų mažesnes už plauką daleles ir stipriai prisideda prie Neries upės, Kuršių marių ir Baltijos jūros apsaugos. Valykloje iš antrinių žaliavų pagaminama ketvirtadalis bendrovei reikalingos energijos ir tai padeda amortizuoti paslaugų kainas vartotojams“, – pranešė „Vilniaus vandenys“.

Anot bendrovės, trečdalio Lietuvos nuotekas sutvarkanti ir jas antrinėmis žaliavomis paverčianti valykla yra didžiausias ir sudėtingiausias „Vilniaus vandenų“ projektas ir trečias didžiausias miesto infrastruktūros projektas šiais metais.

„Vilniaus vandenys“ 2023 metų spalį baigė 37,4 mln. eurų vertės pirmąjį valyklos rekonstrukcijos etapą. Vilniaus meras Valdas Benkunskas tuomet sakė, kad iki 2024 metų vasaros užbaigus antrąjį etapą išvalytas vanduo atitiks aukščiausius Europos standartus.

Darbai oficialiai pradėti 2020 metų rugpjūtį, jo rangovės buvo bendrovė „Arginta“ kartu su „Atzwanger SpA“ ir „EMIT group – Ercole Marelli Impianti Technologici Srl“. Antrojo etapo darbus taip pat atliko „Arginta“.

80 proc. finansavimo projektui skyrė Europos Sąjunga, likusią dalį – Europos investicijų bankas.

Šių metų sausio–birželio mėnesiais „Vilniaus vandenys“ pardavė 15,6 mln. kubinių metrų geriamojo vandens ir išvalė 17 mln. kubinių metrų nuotekų, prie centralizuoto vandentiekio Vilniuje ir jo regione prijungta daugiau nei 3,5 tūkst. naujų klientų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas