Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vokietija pristatė pagalbos paketą, skirtą padėti įmonėms karo Ukrainoje metu

Vokietijos vyriausybė penktadienį pristatė kelių milijardų eurų paramos paketą, skirtą padėti šalies įmonėms atlaikyti karo Ukrainoje ir sankcijų Rusijai padarinius.
Mokesčiai
Mokesčiai / 123RF.com nuotr.

Finansų ministras Christianas Lindneris šias priemones apibūdino kaip „amortizatorių“, skirtą sušvelninti sparčiai augančių energijos sąnaudų ir tiekimo grandinių trikdžių lemiamą smūgį.

Į paketą įeina 100 mlrd. eurų (110 mlrd. JAV dolerių) valstybės garantuojamų paskolų ir 7 mlrd. eurų pigių paskolų, kurias išduos valstybinis skolintojas KfW, sakoma bendrame Finansų ir Ekonomikos ministerijų pranešime.

Jis taip pat apims tiesioginę finansinę pagalbą kai kurioms įmonėms, kurių energijos sąnaudos išaugo daugiau nei dvigubai, ir įmonėms, kurios laikomos sistemiškai reikšmingomis, pavyzdžiui, tiekiančioms dujas ir elektrą.

Tikėtina, kad šios priemonės bus naudingos daug energijos vartojantiems sektoriams, tokiems kaip Vokietijos plieno, gamybos ir chemijos pramonė.

Nors Vokietija tradiciškai yra taupi fiskalinė valstybė, prasidėjus koronaviruso pandemijai vyriausybė pažeidė savo skolų apribojimo taisykles ir teikė didžiulę finansinę pagalbą, siekdama užtikrinti, kad ekonomika atlaikys krizę.

Palyginimui, pagalbos paketas, skirtas kovoti su karo poveikiu Ukrainai, yra daug mažesnis.

Kiek anksčiau Berlynas jau paskelbė atskiras priemones, skirtas padėti Vokietijos piliečiams, susidūrusiems su išaugusiomis namų ūkių sąskaitomis rekordiškai didelės infliacijos fone.

Į paketą įtrauktos subsidijos šildymui ir papildomos vaiko išmokos mažas pajamas gaunančioms šeimoms, taip pat mokesčių kurui mažinimas ir įsipareigojimas trims mėnesiams mažinti išlaidas viešajam transportui.

Vokietijos ekonomikos ministras Robertas Habeckas perspėjo, kad vyriausybė negali visiškai apsaugoti piliečių ir įmonių nuo karo Ukrainoje padarinių.

„Šiais laikais mes visi turime nešti dalį naštos – klausimas, kokio dydžio ši dalis bus ir kaip mes galime tai pasiekti teisingu būdu“, – pažymėjo R.Habeckas.

Ch.Lindneris iš liberaliosios FDP partijos teigė, kad vyriausybė negali išsekinti savęs finansiškai ir turi „atsakingai elgtis su mokesčių mokėtojų pinigais“.

Vyriausybė, jau paskelbusi apie 99,7 mlrd. eurų naujų skolų 2022 metais, kuriomis bus iš dalies finansuojamas didelio masto perėjimas prie atsinaujinančios energijos, netrukus paskelbs papildomą biudžetą, kuriame bus atsižvelgta į naujus skolinimosi planus karo Ukrainoje fone.

Kancleris Olafas Scholzas taip pat paskelbė apie specialų 100 mlrd. eurų fondą Vokietijos kariuomenei modernizuoti.

Nepaisant visų išlaidų, pasak Ch.Lindnerio, vyriausybė sieks 2023 metais atkurti „skolos stabdžių“ principą, ribojantį naujas skolas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas