Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 31 /13:55

Vyriausybė perbraižo COVID-19 paramos schemas: labiausiai nukentėję verslai gaus daugiau

Vyriausybė trečiadienį ėmėsi pertvarkyti paramos nuo koronaviruso pandemijos nukentėjusiam verslui schemas. Pasitarime sutarta padidinti lėšų kiekį paramos paketui, pagal kurį subsidijas gaus labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusios įmonės. Tai padaryta kito paketo, nesulaukusio didelio verslo susidomėjimo, sąskaita.
Sveikatos apsauga
Sveikatos apsauga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ministrų kabinetas pritarė, kad vadinamojo antrojo paramos verslui paketo suma būtų padidinta nuo 70 iki 120 mln. eurų.

Reikalingi 50 mln. eurų tam paimti iš pirmojo, jau kurį laiką veikiančio paramos paketo, kurio dydis dabar mažės iki 100 mln. eurų.

„Esame priversti tęsti karantiną ir išryškėjo ypač paveikti sektoriai, kurių mes vis dar, deja, negalime atidaryti, nors, žinoma, labai norime ir tikrai sieksime“, – Vyriausybės pasitarime sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Paramos schema peržiūrima, be kita ko, pastebėjus, kad pirmuoju paketu įmonės naudojasi vangiai. Pagal jį kreiptis paramos galima jau du mėnesius, tačiau paraiškų paramai gauti pateikta už 54 mln. eurų, o išmokėti – kiek daugiau nei 30 mln. eurų.

Pagal pirmąjį paketą subsidijos mokamos įmonėms, kurių apyvarta per pandemiją krito 30 proc. arba daugiau.

Antrasis paketas bus skirtas susidūrusioms su 50 proc. kritimu. Vyriausybė trečiadienį nutarė sumažinti šią ribą nuo 60 procentų.

Koreguodama antrąjį paketą, Vyriausybė taip pat atsižvelgė į dalies verslininkų prašymą padidinti paramos lubas. Jos sieks ne 100 tūkst., kaip planuota anksčiau, o 350 tūkst. eurų.

Išmokos suma įmonės pasirinkimu galės būti apskaičiuojama trimis būdais.

Pirma, subsidiją bus galima gauti, atsižvelgiant į apyvartos kritimą ir už 2019 metus sumokėtą Gyventojų pajamų mokestį (GPM). Pavyzdžiui, apyvartai kritus 62 proc., subsidija sieks 62 proc. sumokėto GPM.

Antra, subsidija būtų galima padengti iki 70 proc. nepadengtų įmonės kaštų, pavyzdžiui, nuomos mokesčio. Vis dėlto tokiai subsidijai gauti įmonėje reikės atlikti auditą, kuris galės būti daromas ir po paramos gavimo.

Trečia, įmonės galės kreiptis dėl pastoviųjų kaštų padengimo be audito, tačiau išmokos dydis galės siekti ne daugiau 40 tūkst. eurų. Dengiama taip pat galės būti ne daugiau 70 proc. pastoviųjų kaštų.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Grožio salonai iki karantino
Arno Strumilos / 15min nuotr./Grožio salonai iki karantino

Minimali subsidijos suma įmonei sieks 500 eurų.

Ekonomikos ministrė Aušrinė Armonaitė sakė, kad antrojo paketo startas yra susijęs su Valstybinės mokesčių inspekcijos pasirengimu priimti įmonių paraiškas.

„Esame informuoti, kad sistema bus paruošta balandžio 14 dieną“, – teigė A.Armonaitė.

Ji tvirtino taip pat kalbanti su institucijų vadovais apie tai, kokių papildomų resursų reikėtų, kad parama verslui startuotų ir būtų paskirstoma greičiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas