Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 10 06 /15:05

Vyriausybė siunčia žinią: darbuotojai turės susimokėti už testavimą

Ministrų kabinetas trečiadienį pritarė siūlymui, kad kai kurių sričių darbuotojai, kuriems testavimas privalomas, patys turėtų susimokėti už testus. Tai dar nėra galutinis sprendimas, dėl pataisų turės apsispręsti Seimas.
A.Dulkys paskiepytas antra vakcinos „Vaxzevria“ doze
Skiepai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Valstybė ir toliau apmokėtų testus dėl medicininių priežasčių negalintiems paskiepyti darbuotojams.

„Man norisi pasakyti, kad testavimas yra tik rizikos valdymo priemonė, o efektyviausia priemonė yra skiepijimasis. Valstybė turi pakankamai vakcinų, jas užtikrina absoliučiai visiems valstybės gyventojams ir visi galime prisidėti prie pandemijos valdymo ir saugios darbo aplinkos kūrimo“, – Vyriausybės posėdyje trečiadienį sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

Ministras pabrėžė, kad darbdaviai galės patys nuspręsti, ar apmokėti išlaidas už darbuotojo testavimą.

Siūloma, kad įstatymas įsigaliotų gruodžio 1 dieną. Pažymoje nurodoma, kad iki to laiko darbuotojai, kurie privalės skiepytis, turės pakankamai laiko pasiskiepyti bent viena vakcinos doze ir įgyti imunitetą.

Dėl to Seimas apsispręs skubos tvarka.

O dėl siūlymo kai kuriems darbuotojams įvesti privalomą skiepijimą, pasak Vyriausybės vadovės Ingridos Šimonytės, dar reikia diskutuoti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

„Svarbu, kad tebelieka diskusija dėl darbdavio galimybių reikalauti, jog tam tikri jo darbuotojai būtų pasiskiepiję ar dėl darbo organizavimo ypatumų, ar veiklos ypatumų. Kaip esame aptarę, tai yra klausimas, kuriam reikia papildomos diskusijos”, – tvirtino I.Šimonytė.

Kaip vėliau spaudos konferencijoje sakė premjerė, valstybės apmokamas profilaktinis testavimas, kuris mokesčių mokėtojams atsieina keliolika milijonų eurų, suprantamas, kai trūksta vakcinų, tačiau, kai jų turima užtektinai, tai tampa „sunkiai paaiškinama ir pateisinama.“

Premjerės teigimu, nuo siūlymo dėl privalomo skiepijimo daliai darbuotojų nuspręsta atsitraukti, nes yra keli klausimai, į kuriuos reikia atsakyti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vakcina
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vakcina

„Tai yra tam tikri darbo organizavimo klausimai, dėl kurių yra pasiūlymų ir iš darbdavių, kurie norėtų turėti galimybę nustatyti tokį reikalavimą dėl darbo organizavimo taisyklių. Įstatymo projektas tokios situacijos neatlieptų ir pačios pasiūlytos formuluotės būtų įvairiai interpretuojamos, o to mažiausiai reikėtų”, – kalbėjo premjerė.

Pasak I.Šimonytės, reikia apsvarstyti, ar ši nuostata turėtų atsirasti Darbo kodekse, ar Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas