Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybės ekspertų taryba siūlo leisti veikti ir dideliems prekybininkams, turintiems atskirą įėjimą iš lauko

Vyriausybės ekspertų taryba antradienį informavo, kad siūlys atverti ir prekybos vietas, viršijančias 300 kv. m plotą ir turinčias įėjimą iš lauko. Iki šiol veikė tik mažesnės ne maisto prekių parduotuvės, turinčios atskirą įėjimą, ir grožio salonai. Tiesa, ekspertai siūlo, kad didžiųjų parduotuvių darbuotojų testavimas būtų privalomas, o pirkėjai galėtų įeiti tik su medicininėmis kaukėmis ar respiratoriais, bet ne su veido skydeliais ar prisidengę šalikais.

Prekybininkams vis garsiau reikalaujant leisti dirbti visiems, Vyriausybės ekspertų taryba antradienį pristatė siūlymus dėl ne maisto produktais prekiaujančių parduotuvių atvėrimo.

Nepriklausomų ekspertų patariamosios tarybos narys, Molėtų ligoninės direktorius Vaidotas Grigas žurnalistams sakė, kad taryba teikė pasiūlymus Vyriausybei dėl parduotuvių, viršijančių 300 kv. m plotą ir turinčių atskirą įėjimą iš lauko, atvėrimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaidotas Grigas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaidotas Grigas

„Siūlome, kad būtų pirkėjų skaičiaus kontroliavimas prie įėjimo, išskirtas tam tikras plotas vienam klientui, į prekybos centrą būtų galima patekti klientams, tik dėvint medicininę kaukę ar respiratorių. Darbuotojai turėtų dėvėti apsaugos priemones. Patekimas į prekybos plotą turėtų būti per atskirą išėjimą lauke, riboti daugiau kaip dviejų asmenų patekimą vienu metu. Turėtų būti kontrolė prie kasų ir pakankamas dezinfekcinių priemonių prieinamumas“, – pasiūlymus vardijo V.Grigas.

Vyriausybė šiuos pasiūlymus turi svarstyti artimiausiu metu.

Kokį plotą vienam pirkėjui turės užtikrinti prekybininkai, kol kas neatskleidžiama. V.Grigas užsiminė, kad ekspertai siūlo didesnį nei 20 kv. metrų plotą vienam pirkėjui.

Dėl prekybos vietų, kurios yra didžiuosiuose prekybos centruose, pasak eksperto, taip pat bus diskutuojama šią savaitę.

„Reikia papildomo sutarimo su didžiųjų centrų valdytojais. Artimiausiu metu teiksime pasiūlymus ir dėl šio klausimo“, – teigė V.Grigas.

Siūlo privalomą darbuotojų testavimą

Vyriausybės ekspertų taryba taip pat siūlo, kad prekybininkų testavimas būtų periodinis ir privalomas, o kaip tą užtikrinti kalbėta su verslo atstovais.

„Ekspertų tarybos nuomone, testavimas būtinas, kad suvaldyti srautus ir laiku užkirsti kelią infekcijos plitimui“, – sakė V.Grigas.

Pasak jo, atlaisvinus smulkiuosius prekybininkus pastebėta, kad situacija neblogėja, todėl ir nuspręsta galvoti apie daugiau atlaisvinimų.

Beje, ekspertai Vyriausybei siūlys, kad patekti į dideles parduotuves pirkėjai galėtų tik dėvėdami medicininę kaukę ar respiratorių – įeiti su veido skydeliais jie negalėtų.

VIDEO: Vyriausybės ekspertų tarybos narys V.Grigas apie siūlymus dėl prekybos vietų atvėrimo

„Moksliškai įrodyta, kad medicininės kaukės tikrai apsaugo, jos nėra brangios. Manau, kad šiuo klausimu prekybos centrai turi rasti sutarimą tarpusavyje, kad jei žmonės ateitų be šitų kaukių, manau, prekybos centrai turėtų jomis pasirūpinti. Šiuo metu, kai jų yra visur ir jos nėra brangios, manau, kad nebus didelė našta ir problema. Bet visokių skarelių, skydelių naudojimas <..>, tai šiuo atveju ekspertų taryba siūlo kaip privalomą dalyką„, – teikė Vyriausybės ekspertų tarybos narys.

“Jei verslas yra atsakingas ir norės atsiverti, tai turės susitaikyti su tomis prievolėmis ir pasiūlymais, kurie pateikti šiuo metu“, – pridūrė V.Grigas.

Vasario viduryje Vyriausybė leido duris atverti grožio salonams ir ne maisto prekių parduotuvėms iki 300 kv. m, turinčioms atskirą įėjimą iš lauko, taip pat turgaus prekeiviams. Tiesa, turguje neleista dirbti paviljonams ir kioskams, kas sukėlė didelį smulkiųjų prekiautojų nepasitenkinimą.

Beveik mėnesį veiklą atnaujinę prekybininkai taip pat turi užtikrinti vienam klientui 20 kvadratinių metrų ploto arba aptarnauti tik vieną klientą.

Pirmadienį Vyriausybę atšaukti ribojimus veikti visoms fizinėms ne maisto prekių parduotuvėms paragino Lietuvos verslo konfederacija (LVK).

Nors vasario viduryje svarstyta, kad verslų veikla po truputį bus laisvinama ir toliau, vėl išaugusi susirgimų koronavirusu statistika Vyriausybę paskatino šiuos planus atidėti.

Praėjusią savaitę Vyriausybė pritarė tam tikriems atlaisvinimams: leido laikyti vairavimo egzaminus, dviejų šeimų šventes atvirose erdvėse, lankyti muziejus, kultūros erdves, bet tik tas, kurios po atviru dangumi. Taip pat ministrų kabinetas leido renginius, kurių dalyviai neišliptų iš automobilio.

Antrojo karantino ribojimai šalyje įvesti nuo lapkričio, tačiau gruodį jie buvo sugriežtinti ir nutarta užverti daugumą parduotuvių, taip pat įvesta judėjimo kontrolė tarp savivaldybių.

Pildome

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas