Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 09 /12:25

„Wolt“ kurjeriai nepatenkinti nauja apmokėjimo tvarka: nori viešų derybų

Maisto pristatymo platformos „Wolt“ kurjeriai pirmadienį surengė streiką – jie piktinasi nauja veiklos apmokėjimo sistema ir pokyčiais matuojant atstumą. Kurjeriai teigia, kad dėl naujos sistemos dviratį ir elektroninį paspirtuką pristatymams besirenkantiems kurjeriams pajamos gali kristi net ketvirtadaliu. Jie nori viešų derybų, tačiau „Wolt“ atstovai tvirtai įsitikinę, kad pokyčiai išeis kurjeriams į naudą.
„Wolt“ kurjerių surengta protesto akcija
„Wolt“ kurjerių surengta protesto akcija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Wolt“ penktadienį išplatintame pranešime teigė, kad Įsigaliojusi nauja apmokėjimo sistema esą užtikrins, kad ir trumpi, ir ilgesni atstumai pristatant patiekalus ar užsakytas prekes kurjeriams bus pelningi – taip bus daugiau paskatų priimti ir tolimesnius pristatymus negu iki šiol.

Pasak įmonės, jei anksčiau per pietus penktadienį pristatė užsakymą 1500 metrų atstumu, už pristatymą jis gavo 3,5 euro. Dabar, pagal naują modelį, jis gaus 3,8 euro.

Taip pat, jei anksčiau kurjeris pristatė užsakymą 750 metrų atstumu sekmadienį, už pristatymą jis gavo 3 eurus. Pagal naują modelį tvarka nesikeis ir kurjeris gaus 3 eurus.

Taip pat panaikinti papildomi priedai už darbą savaitgaliais.

Tačiau kurjeriai naująja tvarka nepatenkinti. Užupio skvere, šalia įmonės būstinės streiką surengę kurjeriai teigė, kad pagal naują apmokėjimo modelį pajamos bus mažesnės.

„Kiekvienas kurjeris apskaičiavo, kiek sumažės jų pajamos – tai yra nuo 5 iki 20 proc. Daugiausia nuostolių patirs dviračiais ir elektroniniais paspirtukais pristatantys kurjeriai, tačiau ir automobiliu važiuojantys kurjeriai gali patirti tam tikrą finansinį nuostolį – 5 proc.“, – žurnalistams sakė Kurjerių asociacijos atstovas Vukas Vukotičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kurjerių asociacijos atstovas Vukas Vukotičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kurjerių asociacijos atstovas Vukas Vukotičius

Jo teigimu, geriausiu atveju automobilį vairuojantys kurjeriai nepatirs jokių reikšmingų pakeitimų, jeigu veš užsakymus toliau negu įprasta ir taip padengs galimą nuostolį. Tačiau jie tokiu būdu patirs daugiau kuro sąnaudų.

Streiko metu kurjeriai su policijos leidimu 5 minutėms blokavo eismą Užupio ir Polocko gatvėse, taip pat skandavo „gėda“ ir kad „kurjeris ne paukštis – tiesa linija neskris.“

Kurjeriai taip pat piktinasi, kad „Wolt“ jau dabar ne matuoja realų nuvažiuotą atstumą, o nustato jį pagal tiesią liniją žemėlapyje.

Tačiau „Wolt“ įsitikinę, kad naujoji tvarka atneš teigiamų pokyčių. Su kurjeriais pasikalbėti išėjęs „Wolt“ operacijų vadovas Baltijos šalyse Simonas Runzheimeris sakė, kad sistema bus naudinga kurjeriams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Wolt“ operacijų vadovas Baltijos šalyse Simonas Runzheimeris
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Wolt“ operacijų vadovas Baltijos šalyse Simonas Runzheimeris

„Kitos šalys susidūrė su panašiais pokyčiais – kurjeriai įsitikino, kad sistema yra teisingesnė ir atneša jiems daugiau naudos. Šiuo momentu mes tvirtai įsitikinę, kad pokyčiai, kuriuos darome, išeis į naudą visiems kurjeriams Lietuvoje“, – tikino S.Runzheimeris.

Tačiau kurjerių toks paaiškinimas netenkino. V.Vukotičius susirinkusių klausė, ar jie nori pasikalbėti, ar nori derybų.

„Jei norite derėtis, prašau, sušvilpkite“, – sakė kurjerių atstovas. Po šių žodžių sekė garsus triukšmas ir švilpimas.

„Mes gana daug kalbėjome, tai neveikia!“ – šaukė vienas iš kurjerių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Wolt“ kurjerių surengta protesto akcija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Wolt“ kurjerių surengta protesto akcija

Tačiau „Wolt“ atstovas S.Runzheimeris prašė kurjerių duoti laiko ir išbandyti naują sistemą. Esą tada jie pamatys, kad pokyčiai išeis į naudą.

„Jei duosite laiko ir išbandysite, pamatysite, kad tai bus į naudą kurjeriams. Šiandien nedarysime jokių pokyčių“, – akcentavo S.Runzheimeris.

Tačiau į šiuos žodžius sureagavęs V.Vukotičius teigė, kad pokyčiai, kuriuos pajus kurjeriai, bus susiję su tuo, kad jie praras pajamų.

„Wolt“ atstovas su tuo nesutiko. Pasak jo, pakeitus sistemą, daugiau nei 45 proc. visų pristatymų turėtų būti apmokami geriau nei dabar, apie 35 proc. pristatymų – panašiai kaip šiuo metu, o apie penktadalis pristatymų – šiek tiek mažiau.

„Mes kviečiame jus pasidalyti savo skaičiavimais, mielai juos peržvelgčiau. Norėčiau su jumis apie tai pasikalbėti biure“, – kvietė S.Runzheimeris.

S.Runzheimeris taip pat aiškino, kad priedų už darbą savaitgaliais nuspręsta atsisakyti dėl to, nes tai kėlė nepasitenkinimą tarp kai kurių kurjerių.

„Yra daug nepasitenkinimo tarp kai kurių kurjerių, kurie dirba savaitgalį, ir sekmadienio vakarą jiems pritrūksta kelių užsakymų iki premijos“, – tvirtino „Wolt“ operacijų vadovas Baltijos šalyse.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Wolt“ kurjerių surengta protesto akcija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Wolt“ kurjerių surengta protesto akcija

V.Vukotičius savo ruožtu pateikė kurjerės, dirbančios Klaipėdoje, pavyzdį.

„Turiu kurjerės paskaičiavimus, kuri dirba Klaipėdoje. Kaip žinote, Klaipėda yra miestas su plačiomis gatvėmis ir dideliais atstumais. Ji sužinojo, kad dirbdama visą darbo dieną ir praradusi premijas už darbą savaitgaliais, tuo atveju, jei dirbs mažiau, gaus 2 proc. mažesnes pajamas, o jei dirbs daugiau – 5 proc. mažesnes”, – nurodė V.Vukotičius.

„Wolt“ atstovui pakvietus kurjerius pasikalbėti biure, šie nesutiko.

„Norime atvirų derybų, galime prisėsti parke. Norime, kad visi galėtų klausytis. Kalbėjomės jau daug kartų, turėjome tris pristatymus. Ateikite į parką ir pasikalbėsime“, – tikino V.Vukotičius.

Tačiau „Wolt“ atstovai su siūlymu nesutiko, tad kurjeriai sutarė streikus tęsti.

Penktadienį atsijungs nuo programėlės

Po pokalbio su įmonės atstovais V.Vukotičius žurnalistams reiškė nusivylimą įmonės pozicija.

„Jie nenori pasikalbėti, nenori nieko keisti, tiesiog atėjo ir pasityčiojo iš savo kurjerių. Jie teigia, kad šitas modelis pritaikytas ir kitose šalyse, tačiau nebuvo pasakyta, kad nė vienoje iš tų šalių nebuvo pasitenkinimo, ypač Danijoje ir kitose Skandinavijos šalyse. Reikės toliau streikuoti“, – teigė V.Vukotičius.

Paklaustas, kaip vertina, kad įmonė nenori viešai derėtis, jis svarstė, kad galbūt už uždarų durų norima pasakyti, kad kurjeriai neteisūs arba ketinama pateikti pasiūlymą. Tačiau pastarąja galimybe kurjerių atstovas abejojo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Wolt“ kurjerių surengta protesto akcija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Wolt“ kurjerių surengta protesto akcija

Jis informavo, kad penktadienį kurjeriai planuoja streikuoti, kuriam laikui atsijungdami nuo programėlės.

„Labai svarbu, kad penktadienį visi vieningai parodytume, kad tokios sąlygos nėra geros“, – akcentavo V.Vukotičius.

„Wolt“ nurodo bendradarbiaujanti kartu su daugiau nei 40 tūkst. restoranų ir mažmeninės prekybos partnerių, taip pat su daugiau nei 85 tūkst. kurjerių partnerių 23-ose šalyse ir daugiau nei 180 miestų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas