Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
12:09 /12:10

„1 Asset Management” su EIF užnugariu plės studentų namų infrastruktūrą Vidurio ir Rytų Europoje

Dėl Europos investicijų fondo (EIF) 50 mln. eurų įsipareigojimo valdymo įmonės „1 Asset Management“  fondui, Vidurio ir Rytų Europoje daugės apgyvendinimo vietų studentams. EIF investicija, remiama pagal programą „InvestEU“,  skirta „CEE Student Housing Fund“, kurio bendras užsitikrintų investicijų dydis siekia 112 mln. eurų. EIF portfelyje „CEE Student Housing Fund“ tapo pirmuoju fondu, kurio investicijos išskirtinai sutelktos į socialinės infrastruktūros Vidurio ir Rytų Europoje vystymą.
  • Europos investiciniam fondui (EIF) investavus į „1 Asset Management“ valdomą fondą, Lenkijoje, Čekijoje, Slovakijoje ir Baltijos šalyse atsiras daugiau naujų studentų namų
  • 50 mln. eurų EIF įsipareigojimas įgalina studentų namų, kuriuose galės gyventi iki 3500 studentų, statybas
  • Tai pirmasis EIF „InvestEU“ programos įsipareigojimas fondui, kuris išskirtinai investuoja į socialinės infrastruktūros vystymą Vidurio ir Rytų Europoje

Pritraukta „CEE Student Housing Fund“ investicija bus skirta finansuoti studentų namų, kuriuose galės gyventi iki 3 500 studentų, statybas Lenkijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Projektas apima septynių ar aštuonių pastatų statybas didžiuosiuose akademiniuose miestuose per ateinančius penkerius metus.

Investicijos bus pradėtos naudoti iškarto, nes „CEE Student Housing Fund“ jau yra pasitvirtinęs naujų projektų įgyvendinimą – studentų namų, kuriuose galės apsigyventi 1 800 studentų, statybas Lenkijos Varšuvos, Vroclavo ir Gdansko miestuose. Keturi pastatai – du Varšuvoje, vienas Vroclave ir vienas Gdanske – bus pastatyti 2025–2027 m.

„Džiaugiamės galėdami bendradarbiauti su „1 Asset Management“ ir remti modernių studentų būstų plėtrą Vidurio ir Rytų Europoje. Tai pirmoji EIF investicija į socialinės infrastruktūros fondą ir mes džiaugiamės galėdami suteikti savo indėlį Europos studentams, kad jie turėtų geresnes sąlygas kurti šviesesnę ateitį.“ – teigė EIF vykdomoji direktorė Marjut Falkstedt pasirašymo ceremonijos metu Vilniuje.

„1 Asset Management“ vertino EIF įsipareigojimą kaip pasitikėjimo bendrove ženklą.

„Turėdami tokį institucinį investuotoją kaip EIF, demonstruojame savo investicijų į studentų būsto projektus strategijos patikimumą. Tai – tvirtas žingsnis į priekį. Dėl augančios paklausos, gerų užimtumo rodiklių ir didėjančių nuomos kainų studentų būsto sektorius dabartinėje ekonominėje situacijoje yra potencialus investuotojų apsidraudimas nuo rizikos.“ – teigia „1 Asset Management“ vadovas Alius Jakubėlis.

Studentų būsto fondas jau yra finansavęs studentų namų projektus, kuriuose gyvena daugiau nei 1 500 studentų, Lietuvos miestuose Vilniuje ir Kaune, Latvijos sostinėje Rygoje ir Lenkijos mieste Krokuvoje.

Fondo partneris Matas Mockeliūnas teigia, kad šiuo metu fondo prioritetas – plėsti tokius projektus Lenkijoje. Šioje šalyje gyvena 1,2 mln. studentų, todėl čia poreikis didžiausias.

„Ir toliau daugiausia dėmesio skiriame Lenkijai, nors mūsų akiratyje – visa Vidurio ir Rytų Europa. Džiaugiuosi, kad EIF prisijungė prie šio projekto ir tikiuosi, kad pavyks pakeisti regiono studentų namų infrastruktūrą ir patenkinti neatidėliotiną modernaus būsto studentams ir jauniems specialistams poreikį, nes dauguma valstybinių bendrabučių yra pasenę ir neatitinka reikiamų gyvenimo standartų. Paklausa regione yra didelė, o pasiūla – vis dar maža.“ – teigia M. Mockeliūnas.

„Hanner“, pirmaujanti Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros bendrovė ir strateginė investuotoja į „CEE Student Housing Fund“, šių metų pradžioje paskelbė apie 25 mln. eurų investiciją į studentų būsto projektą Vroclave. 2024–2028 m. „Hanner“ planuoja investuoti dar 50 mln. eurų į gyvenamųjų namų projektus Lenkijoje. 

„Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis pasidžiaugė sėkmingai įgyvendinamais projektais Lenkijoje: „Sėkmė atitinka mūsų strateginius plėtros tikslus ir skatina daugiau investuoti į nekilnojamojo turto projektus Vidurio ir Pietų Europoje. Prognozuojame, kad ateityje studentų būstų paklausa tik didės, nes miestuose daugėja jaunų žmonių.“

Bendroji informacija

1 Asset Management valdomas turtas sudaro daugiau kaip 390 mln. eurų ir yra investuojamas pagal kelias strategijas: į miškų, studentų namų, oro uostų bei prabangių viešbučių, privačios skolos ir privataus kapitalo fondus. Studentų namų srityje bendrovė siekia sukurti gerai veikiančių projektų portfelį didžiuosiuose Vidurio ir Rytų Europos akademiniuose miestuose ir per ateinančius penkerius metus padidinti eksploatuojamų kambarių skaičių iki 5 000. Dabartinis studentų bendrabučių portfelis apima projektus Vilniuje ir Kaune (Lietuva), Rygoje (Latvija), Krokuvoje (Lenkija), du projektus Varšuvoje (atidarymai numatyti 2025 m.), Vroclave (atidarymas numatytas 2026 m.), Gdanske (atidarymas numatytas 2027 m.).

Europos investicijų fondas (EIF) yra Europos investicijų banko grupės dalis. Pagrindinė EIF misija – remti Europos mažąsias ir vidutines įmones (MVĮ), padedant joms gauti finansavimą. EIF kuria ir vysto rizikos ir augimo kapitalo, garantijų ir mikrofinansavimo priemones šiam rinkos segmentui. Atlikdamas šį vaidmenį EIF padeda siekti pagrindinių ES politikos tikslų, įskaitant konkurencingumą, augimą, žmogiškąjį kapitalą ir klimato srities veiksmus.

Programa „InvestEU“ suteikia itin svarbų ilgalaikį finansavimą Europos Sąjungai, telkdama viešąsias ir privačias lėšas tvariam atsigavimui ir augimui remti. Ji pritraukia papildomų investicijų, atitinkančių ES prioritetus, pavyzdžiui, Europos žaliojo kurso ir skaitmeninės pertvarkos. „InvestEU“ programa apjungia daugybę šiuo metu prieinamų ES finansinių priemonių investicijoms Europos Sąjungoje remti, todėl investicinių projektų finansavimas Europoje tampa paprastesnis, efektyvesnis ir lankstesnis. Programą sudaro trys komponentai: „InvestEU Fund“, „InvestEU Advisory Hub“ ir „InvestEU“ portalas. „InvestEU“ fondo, įgyvendinamo per finansinius partnerius, kurie investuos į projektus naudodami ES biudžeto garantiją, dydis siekia 26,2 mlrd. Eur. Visa biudžeto garantija parems įgyvendinančių partnerių investicinius projektus, padidins jų rizikos prisiėmimo toleranciją ir taip sutelks mažiausiai 372 mlrd. eurų papildomų investicijų.

Apie „Hanner“

„Hanner“ yra pirmaujanti investicinių nekilnojamojo turto projektų plėtros įmonė Lietuvoje, savo veiklą pradėjusi 1995 m. ir iki šiol įgyvendinusi daugiau kaip 30 projektų. Bendrovė veikia ne tik Lietuvoje, bet ir tokiose šalyse kaip Italija, Ispanija, Čekija ir Lenkija. Per daugelį metų „Hanner“ Lietuvoje ir kitose Europos šalyse išvystė daugiau nei 1 mln. kv. m komercinės paskirties nekilnojamojo turto, įskaitant biurus, prekybos centrus ir sandėlius, taip pat daugiau nei 8 000 butų. Bendra jos sukurto nekilnojamojo turto vertė viršija 1 mlrd. eurų.

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/493878

Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas