Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Alvora“ atmeta naujas 2,2 mln. EUR „Amber Grid“ pretenzijas dėl GIPL dujotiekio detalių

Strateginio Lietuvą ir Lenkiją prieš trejus metus sujungusio GIPL dujotiekio statybų generalinė rangovė “Alvora” spalio 10 d. iš projekto užsakovės “Amber Grid” sulaukė naujų pretenzijų – reikalaujama sumokėti dar  2,2 mln. EUR garantijų dėl galimų jungiamųjų dujotiekio detalių neatitikčių. „Alvora“ vadina šiuos „Amber Grid“  reikalavimus nepagrįstais ir plėšikiškais bei tikisi, kad jų netenkins ir banko garantijas užsakovui suteikęs „Luminor“ bankas.  
  • Vadina valstybės įmonės reketu ir įžvelgia piktnaudžiavimą galia

„Vertinime šį naują „Amber Grid“ išpuolį kaip nesiliaujančio valstybės įmonės reketo pavyzdį ir sistemingą kenkimą, turint aiškų tikslą sunaikinti mus kaip įmonę. Šįkart „Amber Grid“ mūsų pareikalavo išmokėti 2,2 mln. EUR banko garantijų už dujotiekio trečiojo ir ketvirtojo statybų etapams suteiktas garantijas, nors jokio pagrindo tam nėra, o darbai šiuose etapuose niekada nebuvo ginčo dėl 127 jungiamųjų detalių objektas.

„Norima išsireikalauti suma yra visiškai neadekvati – baigiamuosiuose GIPL tiesimo darbuose papildomai esame sumontavę vos 6 detales, dėl kurių jokių pretenzijų niekada nesulaukėme ir kurių kaina yra apie 1 tūkst. EUR. Daugiau jokių detalių nesame montavę – virinome ir tiesėme „Amber Grid“ mums tiektus dujotiekio vamzdžius. „Amber Grid“ ir patys neneigia, kad priežasčių reikalauti garantinių mokėjimų neturi, nes galimų darbų apimtis, jų teigimu, „dar iki galo nėra identifikuota“ ir egzistuoja tik „objektyvi rizika“ „Amber Grid“ reikalavimams pagal garantijas atsirasti. Nepaisant to, valstybės įmonė vis tiek reikalauja, kad jau dabar, nenustačius jokių konkrečių darbų trūkumų, o tik jų atsiradimo riziką, būtų sumokėta likusi banko garantija. Mūsų nuomone, tai nesąžiningi, piktnaudžiavimą galia primenantys veiksmai“, – teigia Vaidas Kazlauskas, „Alvoros“ generalinis direktorius.

Pasak V. Kazlausko, „Alvora“ ir toliau neabejoja, kad visus savo įsipareigojimus dėl GIPL dujotiekio įvykdė tinkamai ir laikydamasi saugumo plano, o kilusius ginčus dėl detalių sertifikatų neatitikčių galima išspręsti taikiai ir nepjaustant dujotiekio. „Dujotiekis sumontuotas kokybiškai, jis jau kelerius metus puikiai funkcionuoja, ką pripažįsta ir pats užsakovas. Tikimės, kad abejones dėl detalių patikimumo išsklaidys nepriklausomas tyrimas, kurį užsakovas delsia atlikti. Be to, byla dėl jungiamųjų detalių kilmės sertifikatų tebėra prokuratūroje, kur jokie sprendimai taip pat nėra priimti. Tačiau „Amber Grid“ vis tiek atakuoja „Alvorą“ naujomis pretenzijomis, kenkia reputacijai, stabdo mūsų veiklą, nuolatos mėgina įšaldyti lėšas sąskaitose ir kitą įmonės turtą. Nors iki tol buvome „Amber Grid“ konkursų vienu pagrindinių generalinių rangovų, dabar esame paskelbti persona non grata, šalinami iš visų konkursų, rinkoje beveik nebeliko jokios konkurencijos, todėl valstybei nauji konkursai atsieina brangiau“, – sako V. Kazlauskas.

Kilus rezonansui dėl GIPL dujotiekyje sumontuotų jungiamųjų detalių plieno kilmės sertifikatų ir užsakovo bei generalinio rangovo atsakomybių, šiemet balandį „Amber Grid“ iš „Alvoros“ išsireikalavo sumokėti 5,8 mln. EUR pagal banko suteiktą garantiją bei pasiekė, kad būtų areštuota 4,8 mln. EUR bendrovės lėšų bei turto. Nors Vilniaus apygardos teismas šią to paties teismo nutartį balandį panaikino, dvi savaites „Alvoros“ veikla buvo visiškai paralyžiuota. Vėliau „Amber Grid“ ir toliau bandė siekti, kad „Alvoros“ lėšų ir turto areštas būtų atnaujintas, tačiau nesėkmingai – Lietuvos apeliacinis teismas šiemet rugsėjį nutarė, kad „Alvoros“ turto areštas panaikintas teisėtai.

„Alvoros“ vadovo teigimu, „Amber Grid“ siekia kuo labiau išpūsti galimo jungiamųjų dujotiekio detalių keitimo kainą ir teisme teigia, kad detalių keitimo kaina yra net penkis kartus didesnė nei „Alvoros“ pasitelktų kvalifikuotų specialistų skaičiavimai. Reali detalių pakeitimo kaina yra net 8,5 mln. EUR mažesnė. „Amber Grid“ teisme teigia, kad jungiamųjų detalių keitimo išlaidos sudarys 10,6 mln. EUR, kurių dalį (5,8  mln. EUR) užsakovė jau yra išsireikalavusi kaip banko garantiją. Reali detalių pakeitimo kaina yra net 8,5 mln. EUR mažesnė – mūsų pasitelkto kvalifikuoto išorinio eksperto parengta detalių keitimo sąmata rodo, kad reali jungiamųjų detalių keitimo kaina yra tik 2 mln. EUR“,  – teigia „Alvoros“ vadovas.

Savo ruožtu šiemet balandį „Alvora“ kreipėsi į generalinę prokuratūrą dėl šmeižto, kurį, bendrovės vertinimu, viešai paskleidė Energetikos ministras, „Amber Grid“, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) ir „EPSO-G“ atstovai.

Energetikos profesionalus vienijanti asociacija LESK liepos mėn. kreipėsi į Seimą, prašydama inicijuoti parlamentinį tyrimą dėl  suplanuotų žalingų strateginiam GIPL dujotiekiui veiksmų – išpjauti iš saugiai veikiančio dujotiekio jungiamąsias detales ir keisti jas naujomis.

30 metų veikianti UAB „Alvora“ yra viena iš didžiausią kompetenciją turinčių infrastruktūros statybos įmonių Lietuvoje, reikšmingai prisidėjusi prie Lietuvos ir kitų ES šalių energetikos sektoriaus plėtros. Iš viso bendrovė yra nutiesusi daugiau nei 500 km. magistralinių dujotiekių sausumoje ir jūros dugnu.

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/494242

Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito