Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl šio spektaklio Donatas Švirėnas grįžta į sceną: „Mėlyni pelenai“ sužadins giliausius jausmus

Spektaklis, kuriam 2019 m. buvo uždarytos visos durys, lapkričio 12 d. taps premjera Klaipėdos Žvejų rūmuose. Režisierė, choreografė Laura Geraščenko pristato dramos ir judesio spektaklį „Mėlyni pelenai“, kurio siužetas grįstas Holokaustą patyrusios olandų laikrodininkės, rašytojos Corrie ten Bom autobiografija.

Antrojo pasaulinio karo metu Corrie ten Bom kartu su šeima padėjo persekiojamiems žydams ir už tai sumokėjo laisvės praradimu koncentracijos stovykloje. Moteris iškentėjo didžiulius išbandymus, tačiau tamsiausiomis akimirkomis sugebėjo išsaugoti tikėjimą ir viltį. Išgyvenusi fizinį ir emocinį skausmą, Corrie savo istoriją aprašė knygoje „Prieglobstis“ (ang. „The Hiding Place“), tapusioje pasauliniu bestseleriu. Jos nešama žinutė artima vilties ir gyvenimo prasmės ieškantiems žmonėms.

„Ir taip aš atradau, kad ne nuo mūsų atleidimo priklauso pasaulio pasveikimas, o nuo Jo atleidimo ir gerumo. Liepdamas mums mylėti savo priešus, kartu Jis duoda pačią meilę.“ – rašoma Corrie ten Bom knygoje „Prieglobstis“.

Spektaklyje „Mėlyni pelenai“ drąsios moters istorija suskamba naujai, bet su ta pačia žinute. Ar gali šiuolaikinis žmogus nepasiduoti blogiui, išlaikyti tikėjimą, viltį, meilę ir atlaidumą? Šis klausimas svarbus tiek šiuo metu karo siaubiamoms šalims, tiek jo grėsmę jaučiantiems kaimyninių šalių piliečiams.

Pagrindinė spektaklyje vystoma tema – tikintysis mirties akivaizdoje. Jo išgyvenama vidinė drama ir kančioje suspindusi viltis, formuoja pagrindinę vystomos istorijos mintį, kad tikėjimas suteikia galimybę nelaisvėje išsaugoti laisvę.

„Ukrainos ir Izraelio karų kontekste kultūra ir menas privalo sukurti atsvarą, mus pasiekiančiai liūdnai informacijai. Menas suteikia mums visiems vilties ir tikėjimo, pakelia ir moko mylėti bei ieškoti grožio, nepasiduoti blogiui“, – tikina Laura Geraščenko.

Pasak režisierės, šis judesio ir dramos spektaklis yra svarbus kultūrinis ir istorinis projektas, atspindintis Antrojo pasaulinio karo ir Holokausto realijas, siedamas jas su šiuolaikiniais konfliktais. Spektakliu siekiama sužadinti gilius jausmus ir skatinti egzistencines diskusijas apie ištvermę, tikėjimą ir žmogaus dvasios atsparumą sunkumų akivaizdoje.

„Mėlyni pelenai“ nutiesia meninės raiškos tiltą, sujungiantį skirtingų laikmečių istorines pamokas ir skirtingas kartas. Spektaklyje vystoma empatija – tai kalba, kuria be žodžių gali susikalbėti skirtingų kultūrų tautos. Kol ji gyva, tol žmogus geba atleisti, suprasti, atjausti net kai labai sunku.

Gyvas, autobiografiniais faktais paremtas spektaklis, atsako į vienus sudėtingiausių klausimų: kaip išgyventi išsiskyrimo jausmą ir išlikti gręsiant pavojams, kaip elgtis su sunkiais žmonėmis, mylėti priešus ir leisti Dievui žmogiškąjį silpnumą paversti stiprybe? Radę stiprybę viduje, net tada, kai laimi blogis, galime neprarasti vilties ir atleisti visiems, išlaikydami vidinį orumą.

Lapkričio 12 d. 19 val. Klaipėdos žvejų rūmuose vyksianti spektaklio „Mėlyni pelenai“, skirto suaugusiesiems ir paaugliams, premjera atvers naują lapą mūsų kultūros istorijoje.

Spektaklio iniciatoriai ir kūrėjai – šokio teatro „Judesio erdvė“ kolektyvas. Kūrybinė komanda: režisierė – Laura Geraščenko, kompozitorius – Kristijonas Lučinskas, scenografė / kostiumų dailininkė – Angelina Gailiūnė, dramaturgė – Sondra Simana, šviesų dailininkai – Mantvydas Poškus, Arūnas Račkauskas, video režisierius, operatorius – Donatas Ravaitis, fotografas – Edgaras Vitkevičius, prodiuserė – Roberta Čičinskaitė.

Aktoriai: Korė – Veronika Tarasevičiūtė Šiaulytienė, Betsė – Elinga Serapinaitė, Gyvatė – Laura Geraščenko, Vyriausias esesininkas – Donatas Švirėnas, Jaunasis esesininkas – Elijus Geraščenko, Jėzus – Miranda Šakienė, Daktaras – Valerij Goncharov, Esesininkai – Aurimas Pintulis, Arūnas Mozeris, Vitalijus Budrikas, Andrius Kymantas, Saulius Glebauskas, Kalinės – Gabrielė Kuzminskytė, Gintarė Šeduikytė, Diana Pocė, Yana Somova, Khrystyna Bezushko.

Parengė Rūta Steponavičienė

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/494553

Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento