Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

DIDŽIAUSIA GEO- IR BIOEKOSISTEMŲ TYRĖJŲ KONFERENCIJA LIETUVOJE „GAMTOS TYRIMAI VISUOMENĖS PROGRESUI: FUNDAMENTINĖS ŽINIOS TAIKOMŲJŲ SPRENDIMŲ PLĖTRAI“

DIDŽIAUSIA GEO- IR BIOEKOSISTEMŲ TYRĖJŲ KONFERENCIJA LIETUVOJE „GAMTOS TYRIMAI VISUOMENĖS PROGRESUI: FUNDAMENTINĖS ŽINIOS TAIKOMŲJŲ SPRENDIMŲ PLĖTRAI“

Biologinė įvairovė ir jos įtaka visuomenei

Biologinė įvairovė yra formuojanti Žemės ekosistemų arba gamtinės aplinkos dalis, išimtinai svarbi žmonijai. Generuodama didžiąją dalį visuomenės naudojamų išteklių, ji labai jautriai reaguoja į įvairaus mastelio klimato pokyčius ir gyventojų veiklą. Akivaizdu, jog, siekdami išsaugoti biologinę įvairovę, turime suvokti joje vykstančius ir ją lemiančius įvairios kilmės ir mastelio procesus ir veiksnius, kuriuos aprašančios fundamentinės mokslinės žinios yra labai svarbios, formuojant kritiškus taikomuosius sprendimus, kai biologinės įvairovės išlikimo, atkūrimo ir racionalaus naudojimo iššūkiai pasaulyje yra ypač dideli.

Fundamentinės žinios – taikomiesiems sprendimams vystyti

Valstybiniame mokslinių tyrimų institute Gamtos tyrimų centre (Akademijos g. 2, Vilnius) 2024 m. gegužės 31 d. įvyks konferencija „GAMTOS TYRIMAI VISUOMENĖS PROGRESUI: FUNDAMENTINĖS ŽINIOS TAIKOMŲJŲ SPRENDIMŲ PLĖTRAI“, kuri suvienys įvairių gamtos mokslo krypčių ekspertus, verslo bei valstybės valdymo institucijų ir visuomenės atstovus. Konferencijos dalyviai aptars įvairius su biologinės įvairovės apsauga ir pažinimu, ekosistemų būkle ir jų kaita bei gamtinės aplinkos tarša ir pastarosios prevencija susijusius klausimus. Konferencijos metu bus pristatomi taikomieji ir generuojami progresyvūs gamtonaudos ir gamtosaugos sprendimai, pagrįsti naujausių fundamentinių mokslo žinių taikymu.

Pagrindinė gamtinių tyrimų institucija Lietuvoje

Gamtos tyrimų centre plėtojami fundamentiniai ir taikomieji moksliniai tyrimai, kaupiamos ir apibendrinamos bei skleidžiamos naujos gamtos mokslų srities žinios, būtinos užtikrinant ekosistemų pažinimą, apsaugą ir tvarų išteklių naudojimą visuomenės poreikiams patenkinti. Klimato kaitos, augančio antropogeninio poveikio, globalizacijos bei kitų iššūkių kontekste pažinti ir išsaugoti mus supančią gamtą tampa vienu pagrindinių iššūkių, siekiant užtikrinti visuomenės gerovę ir net jos išlikimą. Tiesa, pati gamta siūlo mums daugybę progresyvių taikomųjų sprendimų, išryškėjančių ekosisteminiame ar ląstelės lygmenyje, kurie pagelbės išsaugant ekologišką gyvenamąją aplinką bei aprūpinant gyventojus maistu, vandeniu ir kitais atsinaujinančiais ištekliais, gydant ligas ir šildant ar vėsinant būstus, užkardant bei valdant invazinių organizmų, tarp jų ir patogenų, plėtrą ir kt. Įvardytų problemų sprendimai, suformuluoti pasitelkiant fundamentines mokslo žinias apie geo- ir bioekosistemas, biologinės įvairovės ir klimato dinamiką, bus aptarti konferencijos dalyvių progresyvių taikomųjų sprendimų plėtrai.

Naujausių gamtamokslinių tyrimų rezultatų pristatymas

Kviečiame pažinti mus supančią gamtą ir sužinoti apie naujas galimybes taikyti jos siūlomus sprendimus visuomenės gerovei užtikrinti. Nes biologinės įvairovės ir gamtinių ekosistemų išsaugojimas – tai mūsų pareiga ateities kartoms.

Konferencija vyks 2024 m. gegužės 31 d. Gamtos tyrimų centro (Akademijos g. 2, Vilnius) Konferencijų salėje. Konferencijos pradžia – 10.00 val.

Renginį organizuoja Valstybinis mokslinių tyrimų institutas Gamtos tyrimų centras.

Daugiau informacijos: Kviečiame dalyvauti konferencijoje „Gamtos tyrimai visuomenės progresui: fundamentinės žinios taikomųjų sprendimų plėtrai“ - Gamtos tyrimų centras

Renginys bus transliuojamas internetu: https://rb.gy/nn6p61

Kontaktai pasiteirauti: tel. +370 5 272 9110, el. p. simona.cetvergaite@gamtc.lt

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/484499

Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius