Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
07 25 /18:29

Energetikų profesionalų asociacija dėl planuojamo GIPL dujotiekio pjaustymo prašo Seimo parlamentinio tyrimo

Energetikos profesionalus vienijanti asociacija „Lietuvos energetikų senjorų klubas“ (LESK) kreipėsi į Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisiją, Seimo ekonomikos komitetą, Seimo pirmininkę ir Seimo frakcijas, prašydama inicijuoti parlamentinį tyrimą dėl  suplanuotų žalingų strateginiam GIPL dujotiekiui veiksmų – išpjauti iš saugiai veikiančio dujotiekio jungiamąsias detales ir keisti jas naujomis.

Dar gegužę LESK kreipėsi į Energetikos ministeriją, Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą (VERT), „Amber Grid“, Prezidento kanceliariją, pasiūlydama atlikti nepriklausomą, viešą GIPL dujotiekyje sumontuotų jungiamųjų detalių technologinę ekspertizę ir tik po jos spręsti, reikia keisti detales, ar ne. Pasak LESK prezidento V.Šaduikio, asociacija nesulaukė jokio aiškaus atsakymo, kodėl norima supjaustyti dujotiekį nepadarius nepriklausomos ekspertizės dėl jo kokybės.

„Jau beveik tris metus GIPL dujotiekis sėkmingai veikia, tuo viešai džiaugiasi jo užsakovas „Amber Grid“, tačiau ir toliau  planuoja jungiamųjų dujotiekio detalių išpjovimą, rengiamasi konkursui, kas išpjaus ir pakeis esamas dujotiekio detales naujomis“, – rašoma LESK kreipimesi.

„Asociacija „Lietuvos energetikų senjorų klubas“ vienija energetikus, turinčius ilgametę veiklos patirtį ir savo gretose turinčius diplomuotus ir didžiulę darbo su dujotiekiais praktiką sukaupusius specialistus, kurie kontroliavo praktiškai visus Lietuvos energetinėje sistemoje statytus vamzdynus, įskaitant aukštų parametrų garo ir termofikacijos vamzdžius. Tačiau į mūsų nuomonę dėl GIPL dujotiekio saugumo niekas neatsižvelgia ir atvirai ignoruoja arba formaliai atsirašinėja, vengdami normalios diskusijos. Nes pagrindinis mūsų klausimas nėra patogus – kodėl, jei yra abejonės, negalima atlikti detalios nepriklausomos techninės ekspertizės ir, jeigu detalės atitinka visus parametrus, jas sertifikuoti, kaip įprasta, pagal tyrimų rezultatus. Jungiamųjų detalių metalo sudėtį juk galima nustatyti panaudojus magnetinę miltelinę defektoskopiją, ultragarsinę defektoskopiją, spektroskopiją“, – teigia V.Šaduikis.

Pasak LESK prezidento, liepos 3 d. įvykusiame formaliame „Amber Grid“ ir LESK susitikime „Amber Grid“ jokių aiškių atsakymų į  išdėstytus techninius klausimus, kodėl reikia keisti detales, taip ir nepateikė.

„Akivaizdu, kad su mumis bendraujama tik dėl akių, nes realių argumentų,  kodėl intervencija į dujotiekį yra būtina, tikriausiai ir nėra. Mums, kaip energetikos profesionalams yra itin neramu, kad visuomenė yra klaidinama. Manome, kad nepagrįstas detalių keitimas yra beprasmiškas nusižengimas tvarumo dėsniams ir milijoninių lėšų švaistymas, kurių taip trūksta Lietuvai. Dabar normaliai veikiantis strateginis dujotiekis gali būti išvestas iš rikiuotės arba žymiai suprastės jo kokybė. Prašome jūsų imtis aktyvaus vaidmens vykdyti parlamentinę kontrolę ir išsiaiškinti LR Energetikos ministerijos, atsakingos už svarbiausius Lietuvos energetikos ateities  sprendimus“, – rašoma kreipimesi į Seimo institucijas. 

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/489085

Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito