Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyvybės mokslų teisės ekspertas įvardijo temas, apie kurias būtina kalbėti keičiantis valdžiai

Artėjantis antrasis rinkimų į Seimą turas ir besiformuojanti naujoji Vyriausybė – šių dienų aktualijos, kuriomis gyvena visa Lietuva. Šiame kontekste itin aktualu atkreipti politikų ir visuomenės dėmesį į opias problemas, kurios egzistuoja sveikatos sistemoje ir iš naujosios valdžios pareikalaus atitinkamų sprendimų.

Būtent tai ir sieks padaryti šį savaitgalį LITEXPO „Sveikatos paroda 2024“ vyksiantis ekspertinės nevyriausybinės organizacijos „European Life Science & Knowledge Institute“ (ELSKI) forumas.

Gyvybės mokslų teisės ekspertas ir ELSKI atstovas Andrej Rudanov pasakoja, kaip gimė forumo idėja ir ko jame tikėtis parodos lankytojams.

„ELSKI visą savo veiklos laikotarpį (o šį spalį mums sukanka 13 metų) labai aktyviai dirba su tuo, jog Lietuvos sveikatos sistema būtų tvari, nuosekli, pagrįstai ir motyvuotai planuojama, organizuojama bei valdoma. O tai neišvengiama be atsakingo viešojo administravimo, pagrįstų sprendimų, išankstinio poveikio ir jau taikomų sprendimų poveikio vertinimo. Apie tai visuomet kalbėjome, to siekėme, to sieksime.

Šiais metais taip sutapo, jog paroda vyksta Seimo rinkimų antrojo turo išvakarėse, todėl labai svarbu atkreipti politikų ir visuomenės (rinkėjų) dėmesį į opias, aktualias problemas, kurios egzistuoja Lietuvos sveikatos sistemoje. Mūsų nuomone, naujai išrinktam Seimui, suformuotai koalicijai ir Vyriausybei teks nemažai iššūkių, į kuriuos norime atkreipti jų dėmesį jau dabar“.

Forume laukia dvi diskusijos

Pasak A. Rudanov, forumo dėmesys sutelktas į dvi plačias temas, itin aktualias rinkiminiu laikotarpiu.

Penktadienį (spalio 25d.) vyks keturių dalių panelinė diskusija – „Priklausomybės ir jų poveikis visuomenei bei valstybei“.

„Diskusijos metu kartu su politikais, mokslininkais, specialistais ir institucijų atstovais kalbėsime apie tai, kodėl Lietuvoje turime tokį status quo su priklausomybėmis, ko reikia, kad pacientas sulauktų individualios ir veiksmingos pagalbos, kodėl sveikatos priežiūros specialistai tam tikrose srityse stokoja metodinės pagalbos ir priemonių, o taip pat aiškinsimės, kaip užtikrinti, kad priimami vieši sprendimai iš tiesų atitiktų subalansuotos politikos ir atsakingo valdymo reikalavimus“, – pasakoja gyvybės mokslų teisės ekspertas.

Šeštadienį (spalio 26d.) vyks netradicinė diskusija – „Lietuvos sveikatos sistema: dabartis ir perspektyvos“.

„Ši diskusija skirsis nuo to, prie ko esame pratę. Neplanuojame kalbėti apie paslaugų prieinamumą, PSDF pinigus, specialistų krūvius ir jų darbą. Kalbėsime apie tai, koks jis – Lietuvos viešasis sektorius (sektorius, kuris formuoja politiką, nuostatas, požiūrį, priima sprendimus ir yra atsakingas už jų pagrįstumą, teisėtumą ir nuoseklumą), kokia kultūra šiame sektoriuje šiuo metu dominuoja, ką mes turime (jeigu turime) su tuo daryti ir kokiais gerais pavyzdžiais mes galime pasidžiaugti“, – teigia A. Rudanov.

Jaučia teisę ir pareigą kelti klausimus

Gyvybės mokslų teisės ekspertas tęsia, kad minėtose ir dabartiniam Lietuvos kontekstui itin aktualiose forumo temose jo atstovaujama ELSKI organizacija turi didelį įdirbį, kuris įpareigoja kelti klausimus ir kartu su politikos formuotojais ieškoti atsakymų.

„Priklausomybių tematikoje tikrai nesame naujokai. Pirmą kartą į šią sritį įžengėme 2012 metais, o nuo 2016 metų kartu su kolegomis iš aukštųjų mokyklų pradėjome analitinius tyrinėjimus tabako teisinio reguliavimo, medicinos mokslo įrodymų ir ekonominio efekto srityse. Šiuo metu esame parengę ir išleidę ne vieną recenzuotą mokslinį leidinį, parengę metodiką ugdymo įstaigoms dėl el. cigarečių vartojimo prevencijos (Klaipėdos miesto savivaldybės pavedimu), organizavę viešųjų diskusijų, konferencijų sveikatos priežiūros ir visuomenės sveikatos specialistams, parengę ir pateikę daugelį pastabų bei pasiūlymų, kaip šviesti rūkančiuosius pacientus, stiprinti sveikatos priežiūros specialistų gebėjimus, kovojant su rūkymo priklausomybe ir taikant tabako žalos mažinimo priemones“, – pasakoja A. Rudanov.

Jis tęsia, kad problemą, kuri yra susijusi su šeštadienio diskusija ir tvariu viešuoju administravimu bei jo sprendimais sveikatos sistemoje, ELSKI organizacija kelia visą dešimtmetį.

„Prisiminkime, jog Valstybės kontrolė aiškiai ir nedviprasmiškai pasakė – sveikatos sistemoje nėra atliekamas priimamų sprendimų poveikio vertinimas (nei prieš priimant sprendimą, nei jį priėmus ir jį įgyvendinant). Kitaip tariant, mes nežinome kokį iš tiesų efektą atneštų vienas ar kitas sprendimas, ar jis iš tiesų bus prasmingas, naudingas ir efektyvus. Nors yra labai aiškios metodikos, kurias patvirtino Vyriausybė (viena 2003, kita 2021 metais), ir kuriomis turi būti vadovaujamasi. Ir kuo toliau, tuo labiau tai tampa problema“, – sako A. Rudanov.

Suplanuota ir daugiau veiklų

Gyvybės mokslų teisės ekspertas skuba pridurti, kad organizacija parodos lankytojams yra paruošusi ir daugiau prasmingo turinio atskiroje savo erdvėje:

„ELSKI forumą papildys ir atskira ELSKI erdvė, kurioje lankytojai galės sužinoti apie medicinos ir sveikos gyvensenos srities naujienas, gauti patarimą iš mediko, teisininko ar sveikos gyvensenos specialisto, pasimatuoti cukraus kiekį kraujyje, atlikti ultragarsinį ištyrimą (taikoma nėščiosioms), išgirsti ELSKI sutelktų partnerių skaitomus pranešimus aktualiomis temomis, užduoti jiems klausimus ir gauti atsakymus“.

Apie „European Life Science & Knowledge Institute“:

„European Life Science & Knowledge Institute“ (ELSKI) yra gyvybės mokslų srities ekspertinė organizacija, kurios tikslas – remti stiprių, tvarių, nuoseklių ir subalansuotų sveikatos, socialinių bei švietimo sistemų kūrimą, vystymą, augimą ir tobulėjimą, pagrįstą pamatinėmis žmogaus teisėmis, demokratinėmis vertybėmis, valstybės, visuomenės ir specialistų kompetencija ir kvalifikacija, profesionalumu, dalykišku įsitraukimu ir visapusiška tarpusavio pagarba ir pagalba, skatinančiomis visų atitinkamos sistemos dalyvių atvirumą, atskaitomybę bei atsakomybę už jų sprendimus ir dalyvavimą šioje sistemoje.

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/494667

Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento