Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į koncertus kviečiantis bardas K. Jakutis: „Aš – baltas vilkas plaukiantis upe, aš – baltas vilkas niekieno palaukėj“

„Scenoje – visko tiek, kiek turi būti ir žmonės, su kuriais kartu man gera“, – sako bardas Kazimieras Jakutis-Pagulbis, po Lietuvą tęsiantis koncertų turą „Baltas vilkas 2“. Esminis jo kūrybos raktažodis yra meilė: moteriai, gamtai, tėviškei.

Muzikos kalba yra universali ir ja galima kalbėti apie svarbius dalykus, todėl jau antrus metus su koncertais „Baltas vilkas“ po Lietuvą keliaujantis K. Jakutis labiausiai nori atkreipti dėmesį į tai, ką savo kasdienybėje neretai pamirštame – kertamus medžius ir miškus, gyvūnų apsaugą, mūsų žemę, kuri savo resursais nėra begalinė.

Taip pat iš kūrybos nedingsta kiti jam svarbūs motyvai – žmogaus būtis, meilė moteriai ir savo kraštui, ilgesys vaikystei, tėvams bei tėviškei. „Visi šie dalykai augina žmogų, keičia jo santykį su aplinka ir pačiu savimi, moko pažinti esmę“, – sako K. Jakutis.

Kiekviena daina gyvena savo gyvenimą

Rudeniniame koncertiniame ture „Baltas vilkas 2“ skambės tiek naujos, praėjusiais metais sukurtos dainos, tiek senosios, be kurių gerbėjai neįsivaizduoja nė vieno K. Jakučio koncerto.

„Tarp kertinių mano dainų – „Nuogas ruduo“, „Aukštaitijos dangui“, „Aš tą kraštą seniai bemačiau“, „Laiškas“. Į koncertus ateinantys klausytojai visada tikisi išgirsti bent kelias iš jų“, – sakė K. Jakutis.

Kiekviena daina, anot jo, gyvena savo gyvenimą – kartais labai ilgą. Tačiau kūrėjui svarbu ir tai, kaip klausytojai priima naujus kūrinius. Antra vertus, K. Jakutis sako visų pirma pasikliaujantis savo pajautimu. Jei daina graži bei skamba jam pačiam – beveik nėra abejonių, jog ją pamils ir klausytojai.

„Baltas vilkas“ – man pačiam svarbi daina, kuria perduodu žinutę, kad turime saugoti gamtą, gyvūnus. Deja, bet saugoti juos reikia nuo mūsų pačių – nuo žmonių. Man gera, kad klausytojai šią dainą priėmė. Tikiu – ji gyvens ilgą gyvenimą, ji palietė žmonių širdis.

Kitas dainos kodas yra asmeniškas, nes aš save tapatinu su vilku. Kartą, viename seminare, lektorė paprašė nupiešti gyvūną, kuriuo būtum. Be jokio mąstymo iš karto nupiešiau vilką.  Aš – vilkas, su visomis jo savybėmis, kartais – gal ir ne visai simpatiškomis. Galvoju, kad aš jų irgi turiu – turiu savyje vilką, man jis artimas. Taip gimė dainos tekstas: aš – baltas vilkas plaukiantis upe, aš – baltas vilkas niekieno palaukėj. Daug prasmių matau vilke“, – kalbėjo K. Jakutis. 

Menininkas kalba ne tik dainomis. Kartu su koncertinius turus remiančia įmone „Lonas“ per metus pasodinta daugiau nei 5.000 medžių – už kiekvieną Baltijos šalyse klientų įsigytą lovą Lietuvos miškams dovanojama po medį.

Scenoje dainuoja su marčia

Jakučio koncertų lankytojai jau neįsivaizduoja jo be pritarančios vokalistės – marčios Vaidos Jakutienės. Jų kūrybinis bendravimas prasidėjo nuo darbo įrašų studijose.

„Kai įrašinėdavau dainas, Vaida man pritardavo. Kada ir kaip atėjo mintis, kad galėtume kartu dainuoti koncertuose, jau nepamenu. Tačiau viskas vyko labai natūraliai. Dabar aš matau, kad Vaidai dainuoti patinka, jai koncertai – laisvalaikis, pabėgimas nuo rutinos“, – kalbėjo K. Jakutis.

Pasak kūrėjo, toli gražu ne kiekvienas gali būti pritariančiuoju vokalistu, tam reikia jausti pagrindinį vokalistą, jo atlikimo stilių, turi derėti muzikinis charakteris. „Ji puiki dainininkė. Mums su Vaida net nereikia repetuoti – ji iš karto dainuoja. Tai retas gebėjimas, pajautimas, manau – tai duotybė.

Vaida mane labai gerai papildo. Pritarti tau, dainuoti kartu gali tik žmona. Pavyzdžiui, mano muzikos dievukui Bruce Springsteenui pritaria būtent žmona. Taip yra todėl, kad artimas žmogus scenoje tau nori tikrai pritarti, o ne rodyti save, savo gebėjimus. O juk marti yra kaip žmona“, – juokėsi K. Jakutis.

Mažos erdvės – jaukesnės

Koncertuose K. Jakutis pristatys naują savo albumą „Baltas vilkas 2“, gimusį po pavasarinio turo. Su akustine grupe koncertuojantis dainų autorius ir atlikėjas K. Jakutis daugybę metų ieškojo savo skambesio ir dabar sako jį atradęs. Akustinė grupės sudėtis – itin jauki,  tinkanti mažesnėms erdvėms.

Kartu su K. Jakučiu scenoje yra ne tik Vaida Jakutienė, tačiau ir Gediminas Legas  (ritmas), Aurimas Driukas (gitara, klavišiniai). „Svarbiausia, kad mums visiems kartu – labai gera. Man atrodo, kad galiausiai atradau žmones, su kuriais noriu būti scenoje ir noriu, kad tai nesibaigtų. Kalbant apie grupės sudėtį instrumentų prasme, manęs yra tiek, kiek reikia – nei per daug, nei per mažai, nes instrumentų skambesys neužgožia balso ir dainų tekstų.“

Kelis metus didžiosiose kultūros centrų scenose koncertavęs K. Jakutis sugrįžo į mažas sales – į tas, kuriose ir pradėjo savo karjerą. Tokį sprendimą lėmė kelios aplinkybės. Pirmoji – dabartinė grupės sudėtis bei instrumentai, kurie labiau tinka mažesnėje erdvėje.

Dar vienas svarbus momentas – santykis, ryšis su žiūrovais: „Mažoje erdvėje jaučiuosi geriau, atsiranda artimesnis kontaktas su žmonėmis. Gali ateiti iki jo, paimti už rankos. Gali kalbėti nuo scenos ir matyti žiūrovų akis. Man to labai norisi, man svarbu.“

Rudeninis K. Jakučio koncertinis turas „Baltas vilkas 2“ aplankys net trylika miestų. Spalio mėnesį atlikėjas su grupe kviečia į Pagulbį (13 d.), Adomynę (19 d.), Uteną (23 d.), ir Šukionis (25 d.). Lapkritį laukia koncertai Vilniuje (6 d.), Telšiuose (15 d.), Palangoje (16 d.), Rokiškyje (23 d.), Kėdainiuose (29 d.). Gruodžio mėnesį K. Jakutis atvyks į Kauną (7 d.), Šiaulius (13 d.), ir Anykščius (26 d.), taip pat artimiausiu metu bus paskelbta apie koncertą Rygoje.

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/491946

Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?