Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvių triumfas Hanoveryje: į 18 amžiaus pokylį nukėlęs fejerverkų ir muzikos spektaklis pakerėjo tūkstančius žiūrovų

Praėjusį savaitgalį 32-ajame tarptautiniame fejerverkų konkurse Hanoveryje skambėjo Lietuvos vardas. Konkurse debiutavusi įmonės „Vilniaus saliutas“ komanda, pristačiusi net metus ruoštą programą, susižėrė daugiatūkstantinės publikos bei vertinimo komisijos simpatijas ir tapo konkurso nugalėtojais.

Įspūdingoje vietoje, Herrenhausen soduose, vykusiame fejerverkų konkurse lietuviai pakvietė į tikrą kelionę laiku.

„Pasidomėję šio parko ir prie jo esančios pilies istorija, sužinojome, kad ten 1714 metais vyko Hanoverio kurfiursto Jurgio I-ojo, tapusio Didžiosios Britanijos karaliumi, karūnavimo pokylis. Tai mus įkvėpė ir nusprendėme ir žiūrovus pakviesti į šias iškilmes“, - su šypsena pasakojo vienas programos autorių, „Vilniaus saliuto“ projektų vadovas, pirodizaineris Artūras Zumeras.

Siekiant pabrėžti Hanoverio ir Didžiosios Britanijos ryšį, praeities ir dabarties sintezę, pirodizaineriai sudėliojo specialų garso takelį, kuriame persipynė britų, vokiečių, taip pat ir amerikiečių muzikos žvaigždžių kūriniai.

Garso takelyje skambėjo orkestro atliekama grupių „Queen“, „The Beatles“, „Rammstein“, „Nirvana“, atlikėjo Luiso Armstrongo žinomiausių kūrinių muzika.

„Klasikinės muzikos instrumentais atliekamos modernios melodijos, skambančios išpuoselėtoje barokinės pilies aplinkoje, padėjo publiką nukelti į aštuoniolikto amžiaus pokylį. Savo šou taip ir pavadinome – „Ateitis, skambanti praeityje“.

Dabar jau yra kompiuterinių programų, kuriomis, žinant, kaip atrodo kiekvienas efektas, galima sumodeliuoti vizualizaciją ir suplanuoti, kaip visas šou atrodys realybėje. Bet vis tiek pirmiausia visa tai turi gimti žmogaus galvoje, fantazijoje, reikia pajausti muziką, kaip ją išreikšti ir papildyti vaizdu, pirotechnika, - sakė A. Zumeras.

Tik paruošus garso takelį buvo dėliojamas pats šou, stengiantis pritaikyti pažangiausių pirotechnikos technologijų pasirodymą istorinei vietai.

Nuoseklaus ir kruopštaus dešimties pirotechnikos specialistų komandos darbo rezultatas –technologiškai sudėtingas, daugiasluoksnis, tačiau subtilus ir harmoningas garsų bei vizualinių efektų spektaklis, prikaustantis dėmesį kiekvieną akimirką.

Pasirodymo metu buvo iššauta daugiau nei 2 000 skirtingo galingumo pirotechnikos užtaisų, kurie buvo išdėstyti maždaug 20 tūkst. kv. metrų plote. Išdėlioti, sujungti ir paruošti pirotechnikos gaminius pasirodymui visai komandai prireikė keturių dienų.

Lietuvių kūrėjų darbą istoriniuose soduose stebėjo daugiau nei vienuolika tūkstančių žiūrovų,  kurie 23 minučių trukmės pasirodymą palydėjo gausiomis ovacijomis.

Pirotechnikos šou vertino dešimties narių komisija. Jos pirmininkas Robert Merkel Vokietijos žiniasklaidai komentavo, kad naujų komandų dalyvavimas į konkursą įnešė šviežio oro gūsį: „Pasirodymų kokybė padarė didelį įspūdį, o Lietuvos komanda, surengusi stiprų šou, buvo verta laimėti“.

Konkurse triumfavęs „Vilniaus saliutas“ pranoko stiprias pirodizainerių komandas iš Indijos, Slovakijos, Estijos ir Malaizijos.

„Tikrai nebuvo „Atėjau, pamačiau, nugalėjau“. „Vaikščiojome“ beveik metus, galvodami, kaip reikės nugalėti, - paklaustas apie debiutantų sėkmę juokėsi A. Zumeras. – Dirbome tikrai daug, atsakingai ruošėmės, nes atstovavome ne tik savo įmonei, bet ir Lietuvai. Norėjome viską padaryti maksimaliai gerai“.

Be pergalės konkurse, „Vilniaus saliuto“ komandą nudžiugino ir Vokietijos lietuvių bendruomenė.

Dar prieš konkursą vietos lietuviai kreipėsi su pasiūlymais padėti, o pasirodymo dieną kelios dešimtys aktyvių tautiečių susirinko nešini Lietuvos trispalvėmis, entuziastingai palaikė fejerverkų meno kūrėjus.

„Pasijutome tikromis žvaigždėmis, bet išties buvo labai malonu pamatyti tiek daug lietuvių, kurie džiaugėsi kartu su mumis“, - geras emocijas prisiminė „Vilniaus saliuto“ komandos vadovas.

Pasigrožėti „Vilniaus saliuto“ pasirodymu Hanoveryje galite čia - https://www.youtube.com/watch?v=gm-lRCWGXa0

Daugiau informacijos:

Artūras Zumeras
Projektų vadovas, UAB "Vilniaus saliutas"
+37063020441
www.saliutas.lt

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/492694

Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas